Boor nooit zomaar een gat in de muur of het plafond, want dan loop je het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding, gasleiding of metaal te raken. Hierdoor kun je een elektrische schok, een overstroming, een kapotte boormachine of zelfs explosies krijgen.
Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Boren in gipsplaten kun je het beste doen met een metaalboor of ijzerboor. Door de scherpe punt voorkom je dat je uitschiet en het gips beschadigt. Heb je deze niet, dan kun je eventueel ook een houtboor gebruiken. Let hierbij goed op dat je strak in het gips boort.
De meeste leidingen lopen over de vloer (zowel op het gelijkvloers als op de verdiepingen), tenminste wanneer je ook de vloeren in de woning vernieuwt. Daarbovenop komen dan de isolatie en de dekvloer (of een plaatmateriaal bij houten vloerbalken). Voor het verticale traject voorzie je best een technische koker.
Gebruik een leidingzoeker om erachter te komen waar je in een muur of plafond kunt boren. Een leidingzoeker detecteert waar elektriciteitskabels, waterleidingen, gasleidingen of metaal in een muur of plafond zit, zodat je voorkomt dat je deze raakt.
Hoe weet je dan waar je mag boren? Om erachter te komen waar je in de muur of plafond kunt boren, kun je het beste een leidingzoeker gebruiken. Een leidingzoeker detecteert waar elektriciteitskabels, waterleidingen of metaal in de muur of het plafond zit, zodat je voorkomt dat je deze raakt.
Een gipsplaat kan een gewicht dragen van maximaal 290 kg, mits je een hollewandanker gebruikt. Gebruik je een gipsplaatplug dan kan je er maximaal 145 kg aan hangen en bij gebruik van een hollewandplug tot 70 kg. Welke plug je kunt gebruiken ligt aan de dikte van de gipsplaat.
Dus, gaat u zware voorwerpen ophangen aan een gipsplaten wand? Breng dan vooraf (bij het plaatsen van de wand) al verstevigingen aan in de muur. Voorwerpen tot zo'n tien kilogram kunt u aan een gipsplaten plafond bevestigen met speciale plafondpluggen. Deze worden ookwel tuimelpluggen genoemd.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
De meeste leidingen liggen minimaal 4-5 cm diep in de muur. Hierdoor wordt de kans dat je tijdens het boren een leiding raakt verkleind. Soms liggen de leidingen echter minder diep in de muur. Gebruik daarom altijd een leidingzoeker als je niet weet waar de leidingen lopen of hoe diep deze liggen.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Lekkage in waterleiding of gasleiding
Als u per ongeluk een gat boort door een van de laatste twee leidingen dan krijgt u met een lekkage in huis te maken. Dit is dus een water- of gaslekkage. Een waterlekkage heeft u snel door. Na het uittrekken van de boor uit de muur zal water uit het gat druppelen.
Zelfklevende spijkers of haakjes zijn een handig alternatief voor de traditionele schroef of spijker in de muur. Ze zijn geschikt voor verschillende ondergronden zoals behang en pleisterwerk. Ook heb je haakjes die speciaal gemaakt zijn voor tegels.
Verwerking is mogelijk zonder pluggen in diverse ondergronden zoals baksteen, massieve kalkzandsteen, gipskartonplaten of beton. Conventionele schroeven vereisen een extra plug voor het bevestigen van deze ondergronden, wat geen lange levensduur garandeert bij een breed scala aan temperatuuromstandigheden.
Beton is afhankelijk van de samenstelling hard en oerdegelijk materiaal en daarom komt u met een gewone boor vaak niet ver. U heeft zowel een boormachine met voldoende kracht als een betonboor van hard genoeg materiaal nodig.
Een ophanghaak zorgt ervoor dat je iets sterkers ook aan de muur kunt hangen, zonder dat je er bijvoorbeeld 20 gaten voor in de muur hoeft te boren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapstok. Een kapstok is op zich niet heel zwaar, maar wel als je er verschillende jassen en dergelijke ophangt.
Voor muren of plafonds van gipsplaten adviseren wij gipsplaatpluggen te gebruiken. Deze soort pluggen is spreciaal geschikt voor gipsplaten en niet voor gipspblokken. Omdat gipsplaten dunner en zachter zijn dan gipsblokken zorgen gipsplaatpluggen in gipsplaten voor een stevigere bevestiging.
Het antwoord is in principe: ja, je kunt je tv ophangen aan een holle wand. Alleen hoe dat moet, verschilt per situatie. Holle wanden bestaan namelijk vaak uit gipsplaat dat bevestigd is op een houten of metalen frame.
Gips is en blijft een kostbaar materiaal dat snel stuk gaat en daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden. Daarom zijn er speciale schroeven met een extra lange schroefdraad. Iedere gipsschroef beschikt over een beschermingslaag die bestand is tegen gips en kalk. Dit is de zogenaamde gefosfateerde zwarte laag.
Boor nooit zomaar een gat in de muur of het plafond, want dan loop je het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding, gasleiding of metaal te raken. Hierdoor kun je een elektrische schok, een overstroming, een kapotte boormachine of zelfs explosies krijgen.
Boor in een rechte hoek en verander niet van richting tijdens het boren. Kies de juiste boorsnelheid: hoe harder het materiaal, hoe lager de snelheid waarmee je moet boren. Boor grote gaten voor met een kleiner boortje en gebruik daarna een boor met de gewenste diameter. Boor precies zo diep als de plug lang is.
Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.