Toiletreiniger en chloor
Het lijkt misschien onschuldig, maar deze twee schoonmaakmiddelen mengen is geen goed idee. Toiletreiniger en chloor zorgen namelijk in combinatie met elkaar voor een giftig gas waar je zelfs bewusteloos van kunt raken.
Azijn is een zuur en zuren hebben een proton waar ze vanaf willen. De bruisende chemische reactie die je ziet wanneer je baking soda en azijn mengt, is de uitwisseling van die protonen, waarbij koolstofdioxide in de vorm van bruisend schuim wordt geproduceerd en water achterblijft.
Nooit mengen!
Meng chloorbleekmiddel nooit met zure schoonmaakmiddelen zoals toiletreinigers. Dan kan bijtend chloorgas ontstaan dat zeer giftig is. Ook in wc-blokjes zitten zure stoffen. Gebruik dus geen chloor in een toiletpot waarin een wc-blokje hangt.
Toilet schoonmaken: het chloor is a big no
Als je agressieve en ongeschikte reinigingsmiddelen gebruikt, kunt je het oppervlak onbedoeld en onherstelbaar beschadigen. Daarom moet je liefst alle producten met het chloor vermijden.
Agressieve schoonmaakmiddelen, zoals antikalk en schuurmiddelen, zijn voor vrijwel alle materialen schadelijk en kun je dus beter vermijden. Ook microvezeldoekjes kunnen schadelijk zijn voor oppervlakken als keramiek.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren.
Baking soda is synoniem voor natriumbicarbonaat. Het wordt ook wel eens bicarbonaat genoemd. Schoonmaaksoda staat bekend als natriumcarbonaat en kan je niet gebruiken om te bakken. Toxicoloog Jan Tytgat legt het verschil uit tussen de twee baking soda's: "Baking soda is synoniem voor natriumbicarbonaat.
Toepassingen van verdunde schoonmaakazijn
Het gebruik van verdunde schoonmaakazijn is net zo gevarieerd als het onverdunde product. Je kunt het gebruiken voor alles, van inductie kookplaat schoonmaken tot het verwijderen van kalkaanslag op douchekoppen.
De wasmachine reinigen met azijn
Giet minstens 200 ml natuurazijn in het zeepbakje. Gebruik geen schoonmaakazijn, want daar kunnen de rubbers niet zo goed tegen. Zet de wasmachine op de heetste stand (90 of 95 graden) en draai een kort programma. Na afloop is uw machine weer kraaknet.
Nooit mixen met chloor
De vuistregel is: meng nooit iets met chloor. En zeker geen zuur, zoals (schoonmaak)azijn of allesreiniger met citroenzuur. Door de combinatie van chloor en een zuur ontstaat het bijtende chloorgas. Inademing hiervan kan zeer schadelijke gevolgen hebben.
Niet doen: conventionele retinol en vitamine C
Helaas gaan vitamine C en retinol ook niet samen. Het combineren van de twee kan leiden tot roodheid, irritatie en vervellen. Bovendien kan deze mix je huid gevoelig maken voor de zon.
Niacinamide en vitamine C kun je prima samen gebruiken in je huidverzorging. Maar soms lees je van niet. Twee redenen: de 'losse' ingrediënten zouden niet meer werken als je ze samen aanbrengt; ook zou de combinatie roodheid op de huid veroorzaken.
Niacin kan de bloedvaatjes in je huid verwijden, waardoor je roodheid en tintelingen op je huid kan krijgen. Het kan niet écht kwaad, maar toch wordt het afgeraden om niacinamide en vitamine C te combineren.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Soda bestaat in verschillende vormen: er is baking soda en kristalsoda. U kan beide zeker gebruiken om een afvoer of een toilet te ontstoppen. Het enige verschil is dat kristalsoda, ook wel huishoudsoda genoemd, meer zuur bevat dan baking soda.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Bruine aanslag verwijder je door schoon te maken met schoonmaakazijn, baking soda of cola. Laat schoonmaakazijn een nacht intrekken, baking soda een kwartier of cola één uur.Borstel de aanslag weg en spoel de wc door.
Dasty is agressief tegen vuil en wordt door Ger Koper van de Technische Universiteit in Delft beschreven als een stevig goedje dat redelijk basisch, onvriendelijk voor het milieu en enigszins corrosief is. Geen eigenschappen die je graag ziet bij een product om je fiets te poetsen.
Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
Soda. Schoonmaaksoda is een sterk en agressief middel waarmee je onder andere oppervlaktes mee kunt reinigen. Schrob bijvoorbeeld met een sponsje en wat soda gemakkelijk aanslag weg in je badkamer.