Via een apparaat (defibrillator) krijgt u een elektrische schok om de ritmestoornis te laten stoppen, zodat uw normale hartslag het overneemt. De cardioloog reset als het ware het hart, te vergelijken met het opnieuw opstarten van een vastgelopen computer.
Een ECV is een veilige manier om het normale hartritme (sinusritme) te herstellen bij patiënten met een hartritmestoornis. Met een defibrillator geeft de arts een elektrische schok aan het hart, om deze als het ware opnieuw op te starten of te 'resetten'.
Cardioversie is een behandeling voor hartritmestoornissen, vooral boezemfibrilleren en boezemflutter. Hierbij trekken de boezems van het hart door snelle elektrische prikkels zeer snel achter elkaar samen. Ook de kamers van het hart trekken vaker dan normaal achter elkaar samen.
Hoe lang duurt de behandeling? De behandeling duurt ongeveer vijf minuten. Na de behandeling mag u naar huis nadat u minimaal 1 uur goed wakker bent, tenzij de cardioloog anders beslist.
Cardioversie is veilig, maar net zoals bij elke ingreep kunnen er complicaties optreden: - een hartritmestoornis kan de vorming van bloedklonters in de hand werken. Wanneer je hart weer in een normaal ritme slaat, kan die klonter met het bloed meegaan en in sommige gevallen een hersentrombose (beroerte) veroorzaken.
Elektrische cardioversie
De cardioloog reset als het ware het hart, te vergelijken met het opnieuw opstarten van een vastgelopen computer. Een hartfilmpje toont direct of het hartritme zich heeft hersteld. Is dit niet het geval, dan herhaalt de cardioloog de cardioversie. Dit gebeurt maximaal drie keer.
Het maakt voor uw levensverwachting niet uit of uw hartritme vooral door het normale sinusritme of door boezemfibrilleren wordt bepaald. De bovengenoemde behandelingen hebben als doel uw kwaliteit van leven te verbeteren, door uw hartklachten te verminderen.
Een ablatie is millimeterwerk. Daarom kan de behandeling meerdere uren duren. Afhankelijk van de ritmestoornis moeten er een of meerdere littekens gemaakt. Het aanbrengen van de littekens voelt u als een warm of branderig gevoel, dat soms pijnlijk is.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
De klachten die voorkomen bij een hartritmestoornis zijn: hartkloppingen en -overslagen. een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen. kortademigheid.
Doe het de eerste 24 uur na de behandeling rustig aan thuis. U hoeft niet stil te blijven zitten, maar ga niet sporten of op een andere manier actief bewegen. Na de eerste 24 uur kunt u weer alles doen zoals u dat gewend bent.
Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad.
Hartkloppingen door stress, kunnen soms heel beangstigend zijn, maar zijn gelukkig in de meeste gevallen volstrekt ongevaarlijk. Veel van mijn cliënten ervaren dat hun hart harder slaat of onregelmatig klopt, wat hen onnodig veel stress geeft.
Mogelijke risico's ‒ met inbegrip van maar niet beperkt tot de hieronder genoemde ‒ zijn: (na)bloedingen, infecties, gaatje in het hart, hartritmestoornissen (boezem en kamer) tijdens en na de ingreep, vochtophoping in het hartzakje en longproblemen.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
geregeld een hartslag van meer dan 120 slagen per minuut in rust. geregeld een hartslag van minder dan 45 slagen per minuut. onregelmatige hartslag. hartkloppingen.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
In de jaren 60 werd het mogelijk om het hartritme te herstellen door cardioversie. Dit is een behandeling om tijdelijk van de ritmestoornis af te komen. Sinds de jaren 80 is ablatie mogelijk. Deze behandeling helpt veel hartpatiënten blijvend van hun ritmestoornis af.
Een actieve levensstijl is dus gunstig voor personen met VKF. Om zo'n gunstige impact te genereren, moet je wel voldoende bewegen: 2,5 uur per week. Dat kan een combinatie zijn van wandelen, zwemmen, fietsen of joggen, liefst aan een matige intensiteit.
Vermijd fietsen en auto rijden, zware dingen tillen en belastende bewegingen. Als u moet hoesten, niezen of persen ondersteun dan de wond in de lies door met de hand lichte druk uit te oefenen op de plek waar u bent aangeprikt. De dag na de procedure weinig te lopen. Lopen in en om het huis is geen probleem.
Na de ingreep
Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Na de ingreep blijft u nog een nacht in het ziekenhuis. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u de volgende dag naar huis.
Patiënten die een behandeling met ablatie voor boezemfibrilleren hebben ondergaan, moeten gewoonlijk het eerste jaar elke drie maanden voor controle terugkomen, en daarna gedurende ten minste twee jaar elk half jaar.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.