Voor alle betalingen binnen en buiten Europa moet dus altijd een IBAN gebruikt worden. De BIC is een code om bij de verwerking van een buitenlandse transactie de juiste bank of vestiging van een bank te bereiken. Een BIC code is niet nodig bij een binnenlandse betaling. Alle banken hebben een eigen unieke BIC code.
Vanaf 1 januari 2007 zijn BIC en IBAN verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte. Dit is het gevolg van Europese bancaire regelgeving. Een correcte IBAN en BIC kun je alleen krijgen via de (bank van de) begunstigde.
Iedere bank heeft een eigen BIC code (Bank Identifier Code, dus ook wel Swift genoemd). Je kunt deze code vinden op de website van jouw bank. Bezoek de website van jouw bank om deze gegevens te achterhalen. De code kun je doorgeven als iemand vanuit het buitenland geld aan jou wil overmaken.
IBAN op factuur
Bankgegevens met IBAN en BIC op factuur Voor alle betalingen in Nederland is het verplicht om gebruik te maken van het International Bank Account Number (IBAN).
Een SWIFT-code, soms ook SWIFT-nummer genoemd, is een standaardformaat voor de Business Identifier Code (BIC). Deze wordt gebruikt om wereldwijd banken en financiële instellingen te identificeren. De code vermeldt welke bank het is en waar deze is gevestigd en is een soort internationale identificatiecode voor banken.
Je vindt je IBAN- en BIC-nummer op je rekeninguittreksels. IBAN (International Bank Account Number) is de internationale standaardcode voor een rekeningnummer. Het bestaat uit je rekeningnummer, voorafgegaan door twee letters en twee cijfers.
Hoe is een BIC-code opgebouwd en hoe ziet ze er uit? Een BIC-code is samengesteld uit een reeks cijfers en letters die elk wijzen op een bepaald onderdeel van de bank en zijn rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF.
Wat is BIC? BIC staat voor Bank Identifier Code. Je hebt deze code nodig om de bank te identificeren als je geld overmaakt naar een bankrekening buiten de SEPA-zone.
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Voorbeeld: ABNANL2A, INGBNL2A, RABONL2U, GEBABEBB, BBRUBEBB
Met nummer iban.nl krijgt u als u uw rekeningnummer invoert en de naam van uw bank ook automatisch het BIC nummer van uw bank te zien.
op uw betaalpas. in het rekeningoverzicht in Internet Bankieren of de ABN AMRO app. op uw papieren rekeningafschriften.
uw naam en adres. het factuurnummer. de factuurdatum. datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd.
Betalen met BIC buiten het SEPA-gebied
Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code. Vermeld je deze BIC niet in je betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Verschil BIC en IBAN-code
Sinds 1 augustus 2014 heeft iedereen in Nederland een langer rekeningnummer; de IBAN. Vaak worden de BIC en IBAN-code door elkaar gehaald. De codes hebben allebei de functie om het internationale betalingsverkeer soepeler te laten verlopen, maar zijn wel totaal verschillend.
Voor wereldwijde betalingen heb je het rekeningnummer nodig van de ontvanger, met of zonder nationale bankcode. Ook vul je de BIC, Business Identifier Code, van de bank van de ontvanger in. Heb je geen BIC, dan kun je ook de naam- en adresgegevens van de bank van de ontvanger invoeren. In dat geval geldt een toeslag.
Dankzij de unieke IBAN kunnen banken de betaling helemaal automatisch verwerken, zonder aanvullende informatie. . Verplicht Vanaf 1 januari 2007 zijn BIC en IBAN verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte. Dit is het gevolg van Europese bancaire regelgeving.
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
Kort samengevat: SWIFT verwijst naar het hele systeem van berichten tussen banken en instellingen, terwijl met BIC alleen de identificatiecode wordt bedoeld. Maar in de praktijk worden beide termen door elkaar heen gebruikt, om zowel het systeem als de code te beschrijven.
Je krijgt straks een IBAN-nummer omdat Europa een gezamenlijke betaalmarkt wil. Je kan dus straks makkelijker naar heel Europa geld overmaken. Deze betaalmarkt heet SEPA, wat Single Euro Payments Area betekent. Alle EU-landen zijn onderdeel van SEPA, net als Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco.
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het is een individueel rekeningnummer dat sinds 2007 het vroegere nationale rekeningnummer vervangt. Het werd vooral in het leven geroepen om internationale transacties in de SEPA-zone te uniformiseren en vlotter te laten verlopen.
Woont u niet in Nederland en wilt u een boete betalen? Dan hebt u ook de Bank Identifier Code (BIC) nodig. Deze code wordt ook nog wel SWIFT genoemd. Voor betalingen aan het CJIB, is dat INGBNL2A.
Het ISO- betalingskenmerk bestaat uit minimaal 5 en maximaal 25 posities (alfanumeriek) en begint altijd met de letters 'RF' (posities 1 en 2), gevolgd door een controlegetal van 2 cijfers (posities 3 en 4). Het ISO-betalingskenmerk is gespecificeerd in ISO-standaard 11649.