Zonder hulpmiddelen stoppen (ook wel 'cold turkey' genoemd) werkt voor sommige mensen, maar onderzoek toont aan dat wilskracht alleen niet de meest succesvolle manier is om te stoppen met roken. Van de 100 rokers die alleen op deze manier willen stoppen, zijn er na één jaar 3 rookvrij.
Sommige mensen krijgen als zij stoppen met roken bijvoorbeeld last van hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, darmproblemen, transpiratie, beven of ze zijn sneller geïrriteerd en hebben een slechter humeur. Dit zijn ontwenningsverschijnselen, deze gaan vanzelf over als uw lichaam went aan het niet-roken.
De hevige ontwenningsverschijnselen die je krijgt tijdens het afkicken van heroïne wordt 'cold turkey' genoemd. Deze afkickverschijnselen beginnen enkele uren na het laatste gebruik, zijn 2 tot 4 dagen daarna het hevigst en zijn na ruim een week meestal verdwenen.
Stoppen met roken resulteert in een gezonder, fijner en langer leven. Maar om tot dat punt te komen, moet je even door een spreekwoordelijke zure appel heen bijten. De ergste dagen van het stoppen met roken liggen in de eerste weken nadat je bent gestopt.
Ontwenningsverschijnselen zijn een goed teken: het lichaam herstelt zich. De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd.
"Allereerst hangt het erg af van het individu. Sommige mensen zijn heel erg verslaafd en dan duurt de hunkering naar een sigaret ook wat langer. Bij mensen die minder verslaafd zijn, is die hunkering beduidend korter." Bij deze 'licht verslaafden' kan een hunkering soms maar 30 seconden tot een minuut duren.
Het is heel erg moeilijk om zonder begeleiding af te kicken van alcohol op een cold turkey manier. Het kan in sommige gevallen zelfs (levens)gevaarlijk zijn. Sommige ontwenningsverschijnselen zijn zo heftig dat je daar niet graag alleen mee wilt worden geconfronteerd.
In ernstige gevallen kunnen er epileptische insulten ontstaan. Ook kan je een delirium tremens terecht komen. Hierbij heeft iemand last van hallucinaties, desoriëntatie en geheugenverlies. Dit kan dodelijk aflopen.
Meteen stoppen
Volgens onderzoek is stoppen met roken (SMR) blijkt het meest effectief wanneer je meteen stopt. Bij meteen stoppen krijg je waarschijnlijk last van onthoudingsverschijnselen zoals: prikkelbaarheid, rusteloosheid, concentratieproblemen en slapeloosheid.
En dat is toch juist wat je niet wilt? Bovendien is elke sigaret schadelijk voor het lichaam: ook als je er maar 1 rookt (of 2, of 3, …). Helemaal stoppen met roken zal zo ook steeds moeilijker worden. Je gaat er zo namelijk nooit écht voor.
Minder nieuwe rimpels
Dit zorgt voor minder bloed en zuurstof in je huidcellen. Op het moment dat je stopt met roken, herstelt dit weer. Door te stoppen met roken, vertraag je het ontstaan van nieuwe rimpels. Ook wordt je huid weer elastischer en steviger.
Het antwoord: de gezondheidswinst bij structureel minderen is zo beperkt, dat volledig en in één keer stoppen het advies is en blijft. Omdat stoppen met roken voor veel rokers lastig is of zelfs onmogelijk lijkt, wordt regelmatig verondersteld dat minderen dan een eerste stap in de goede richting is.
De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd. Maar: ook al is de nicotine na maximaal een week uit je lichaam, de behoefte aan een sigaret is dat niet.
Stoppen met roken heeft juist weer het tegenovergestelde effect: de stofwisseling vertraagt, of gaat eigenlijk terug naar 'normaal'. Als u dan evenveel blijft eten als toen u nog rookte, zult u aankomen. Er zijn zelfs mensen die na enige tijd gestopt te zijn weer beginnen met roken om af te kunnen vallen.
Als u stopt met roken, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: een slecht humeur, een onrustig gevoel, u hebt zin in roken, u bent prikkelbaar. Niet iedereen die stopt, mist het roken.
Afkickverschijnselen kunnen heel vervelend zijn en je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Verschijnselen zoals jeuk zijn de eerste periode van het afkicken het ergst. Andere afkickverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, pijn, koorts en misselijkheid.
Verslavingszorg helpt niet, mensen vallen toch weer terug
Dat 50 tot 70 procent van de cliënten die binnen een jaar na behandeling in de verslavingszorg terugvalt in gebruik, zegt vooral iets over het chronische karakter van verslaving.
Rillen, zweten, misselijkheid, diarree, hoofdpijn, onrust en nachtmerries zijn een paar van de afkickverschijnselen die cold turkey afkicken voor je in petto kan hebben. Na drie dagen worden de ontwenningsverschijnselen meestal minder heftig en heb je 'de hel' doorstaan.
Goed nieuws: de afkickkliniek kosten worden – zowel in Nederland als in het buitenland – vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Wel geldt er een eigen risico vanuit de basisverzekering van minimaal €385,-. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dat betekent dat je tot €385,- zelf moet betalen.
Hoe snel heb je een verslaving? Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Het hangt af van het middel dat je gebruikt. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je snel verslaafd; aan alcohol, wiet en XTC weer een stuk minder snel.
Een week nadat je gestopt bent, merk je vaak al dat je je fitter voelt.Het lichaam is al een paar dagen vrij van nicotine.De longen zijn begonnen met zichzelf schoonmaken.Dat kan ervoor zorgen dat je moet hoesten.
Zet je door, dan zijn de lichamelijke afkickverschijnselen na drie tot vijf weken al sterk verminderd of zelfs verdwenen. Dit zijn afkickverschijnselen waar je de eerste 'ergste dagen' na het stoppen met roken last van kunt krijgen: Irritatie en humeurigheid. Onrust en slecht slapen.
Een normale sigaret kan met ongeveer 13 keer inhaleren worden opgerookt (Djordjevic e.a., 2000).