Als een van je ouders coeliakie heeft, dan heb jij een verhoogde kans op coeliakie met ongeveer 10 tot 15 procent. Maar daarbij zijn er ook veel mensen die geen aanwijsbare erfelijke verbanden hebben met deze ziekte. Bij hen kan het dus inderdaad 'zomaar' ontstaan.
Is Ja, gluten intolerantie kan op elke leeftijd ontstaan en kan dus ook plotseling ontstaan. Het kan dus zo zijn dat je eerder nooit last had, maar plotseling toch klachten ontwikkeld als gevolg van het eten van gluten bevattende producten.
Gluten zitten in granen, zoals tarwe, rogge, gerst, haver, mout of spelt. De oorzaak van glutenintolerantie is niet bekend. Glutenintolerantie is een auto-immuunaandoening: Je lichaam maakt afweerstoffen (antilichamen) aan tegen een eiwit dat in gluten voorkomt.
Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen wordt ook het dunne darmslijmvlies onderzocht. Als de diagnose coeliakie is vastgesteld bestaat de behandeling uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet.
Het kan gebeuren dat je per ongeluk toch wat gluten binnenkrijgt. De darmwand kan daardoor weer geïrriteerd raken. Sommige kinderen krijgen direct klachten, maar de meeste niet. Voor beide groepen is het belangrijk om helemaal geen gluten te eten.
De meeste mensen die coeliakie hebben, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
Wanneer je coeliakie of een glutenintolerantie hebt, veroorzaken gluten een auto-immuunreactie in het lichaam, waarbij de darmwand van de dunne darm beschadigd raakt. Hierdoor wordt voedsel minder goed verwerkt (de eerder genoemde bemoeilijkte afvoer), wat ook weer leidt tot extra gasvorming.
Reactie op per ongeluk gluten gegeten te hebben
Lichamelijke klachten zijn zoal buikklachten zoals obstipatie of diarree, misselijkheid en braken, vermoeidheid, hoofdpijn en grieperig voelen. Geestelijk kun je je teleurgesteld voelen, je ongehoord voelen, boos op jezelf of iemand anders zijn of verdrietig.
Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.
De diagnose kan op verschillende leeftijden gesteld worden. In de meeste gevallen gebeurt dit bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar of bij volwassenen tussen de 20 en 40 jaar. Het is nog onduidelijk of deze tweede groep mogelijk al langere tijd coeliakie heeft of dat de aandoening zelf op latere leeftijd ontstaat.
Coeliakie is een auto-immuunziekte en komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg. Van coeliakie kun je niet genezen. Een levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling. Coeliakie is niet hetzelfde als glutenallergie of glutenintolerantie.
Zelftest. In diverse webshops en drogisterijen (bijvoorbeeld bij het Kruidvat) zijn tegenwoordig verschillende zelftests verkrijgbaar, zo ook voor coeliakie. Met behulp van een vingerprik neem je een beetje bloed af. De test controleert vervolgens of er antistoffen tegen gluten in je bloed zitten.
Signalen van coeliakie negeren kan gevaarlijk zijn, aldus de MDL-arts. Onder meer ondergewicht, bloedarmoede, remming in de groei, humeurigheid en botontkalking kunnen gevolgen zijn. “In het ergste geval kan de ontsteking kwaadaardig worden, dan kan je het niet meer stoppen met gewone medicatie.
Gluten en je huid
Dan is dat altijd aan je huid te zien. Er zijn verschillende symptomen die duiden op een overgevoeligheid voor gluten: Psoriasis, Eczeem, Rosacea, galbulten, roodheid van de huid, jeuk, zwellingen; allemaal tekenen dat het in de darmen niet helemaal pluis is.
Zelftest. In diverse webshops en drogisterijen (bijvoorbeeld bij het Kruidvat) zijn tegenwoordig verschillende zelftests verkrijgbaar, zo ook voor coeliakie. Met behulp van een vingerprik neem je een beetje bloed af. De test controleert vervolgens of er antistoffen tegen gluten in je bloed zitten.
Wat gebeurt er in het lichaam bij coeliakie? Bij mensen met coeliakie reageert het lichaam heftig op de inname van gluten. Bij een auto-immuunziekte maakt het afweersysteem antistoffen aan die lichaamseigen cellen aanvallen. Dit leidt tot een ontstekingsreactie.
Ja, je kunt huiduitslag krijgen van glutenintolerantie. Dit komt veelal tot uiting als dermatitis herpetiformis, psoriasis, alopecia areata of netelroos. Dermatitis herpetiformis lijkt qua klachten op eczeem, er is echter geen link tussen gluten en eczeem! Eczeem door gluten komt dus niet voor.
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza, pasta, couscous, bulgur en seitan.Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt.
De eerste stap om de diagnose coeliakie te stellen is bloedonderzoek. In het bloed kunnen specifieke coeliakie-antistoffen worden aangetoond die de diagnose waarschijnlijk maken. Tot voorkort was het altijd noodzakelijk om biopten van de dunne darm te nemen om de diagnose definitief vast te stellen.
Nee, je kunt er nooit overheen groeien. Ook al kreeg je coeliakie toen je een jaar was, het blijft een levenslange aandoening die goed te behandelen is met een levenslang dieet dat zo vrij mogelijk is van gluten. Je kunt van de klachten afkomen door glutenvrij te leven maar van de aandoening zelf kun je nooit afkomen.
Kort samengevat: Volgens de nieuwe coeliakie-richtlijn kan met een tTG-IgA uitslag ≥200 U/ml (= ≥ 10x ULN) én een positieve EMA in een separaat bloedonderzoek voor zowel kinderen als volwassenen de diagnose coeliakie worden gesteld.
Is Ja, gluten intolerantie kan op elke leeftijd ontstaan en kan dus ook plotseling ontstaan. Het kan dus zo zijn dat je eerder nooit last had, maar plotseling toch klachten ontwikkeld als gevolg van het eten van gluten bevattende producten.
Mensen met glutensensitiviteit krijgen ook klachten door het eten van gluten, zij hebben echter niet de auto-immuunziekte coeliakie. Glutensensitiviteit wordt ook wel NCGS genoemd wat staat voor Non Celiac Gluten Sensitivity. Glutensensitiviteit is minder zeldzaam dan coeliakie.
Iemand met coeliakie, zonder bijkomende aandoeningen, is niet immuungecompromitteerd. Ook niet als je soms per ongeluk gluten binnen krijgt. Mensen die immuungecompromitteerd zijn hebben een verzwakt immuunsysteem. Zij hebben hierdoor een verminderd vermogen om infecties en andere ziekten te bestrijden.