De sterkte is vergelijkbaar met die van roestvrijstaal. Cortenstaal heeft een bruine roestkleur, dat na verloop van tijd vervaagd. Cortenstaal gaat aanzienlijk langer mee als gangbaar constructiestaal. U kunt uw eigen cortenstaal constructies uitdenken en het geheel door ons laten zagen en lassen.
Je kunt verwachten dat dit tot 15 jaar meegaat.
Omdat cortenstaal zo'n 10 keer sterker is dan normaal staal én zeer onderhoudsvriendelijk is, is het roestige staal zeer geschikt voor zwaardere constructies. Je ziet cortenstaal dan ook regelmatig terug in bruggen, hoog gebouwen en gevelbedekking. Verder is het zeer geschikt als dakbedekking in de vorm van golfplaten.
De eerste methode is 'verven' met Owatrol-olie. Owatrol bevat stoffen die roestvorming tegengaan. Bij het aanbrengen moet er voor opgepast worden dat een goede dekkende laag ontstaat, zonder ingesloten luchtbellen of vocht. Het eindresultaat na behandeling is een donker bruine roestkleur.
Cortenstaal kan roestwater afgeven en is niet bestand tegen natte bladeren, deze versnellen namelijk de corrosievorming.
Het roesten (ook wel het oxidatieproces) van cortenstaal gaat het snelst wanneer het afwisselend nat en droog is. Tijdens deze weersomstandigheden ontstaat in de eerste 10 jaar een laag roest van 0,1-0,2 mm dik. Daarna komt er iedere 10 jaar nog maximaal 0,1 mm aan roest laag bij.
Corrosie en hitte bestendig COR-TEN®
COR-TEN® is dus naast corrosie bestendig ook hittebestendig. Door deze eigenschappen wordt COR-TEN® veel gebruikt voor kwalitatief hoogwaardige buitenhaarden, maar ook voor bruggen, scheepsbouw, architectuur en andere buitentoepassingen.
Cortenstaal, ook bekend onder de merknaam COR-TEN-staal, is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal, de rekenwaarde is circa 355 N/mm².
Wil je cortenstaal nu nog sneller laten roesten? Met de Degreaser + Rust Accelerator kun je dit roestproces versnellen. Het enige wat je hoeft te doen is het oppervlak van bijvoorbeeld je cortenstaal plantenbak te ontvetten met de Varisol spray (in het Degreaser + Rust Accelerator pakket).
Waarom roest cortenstaal? Cortenstaal bestaat uit een combinatie van ijzer en een aantal legeringselementen, zoals nikkel, koper, chroom, silicium en fosfor. Dankzij deze chemische samenstelling ontstaat er een natuurlijk oxidatieproces, dat zorgt voor een roestlaag.
In de grond is de levensduur natuurlijk wel wat korter, maar ook dan gaat cortenstaal heel veel jaren mee. En als het toch weg moet, is het heel goed te recyclen”, aldus Van Straalen.
Staal is niet gevoelig voor galvanische corrosie en het materiaal is goed lasbaar. Een thermisch verzinkte mast heeft een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 40 jaar. Een goed geconserveerde mast heeft veelal een oneindige levensduur.
De grondpennen zijn voor lichte constructies en lage randen van borders tot 10-15 cm hoogte voldoende. Voor borders of randen bij opritten raden we aan cortenstaal strips extra te ondersteunen met piketpalen om de circa 50 cm.
Om het roestproces van dikkere platen te versnellen kunt u het cortenstaal schuren, stralen of evt. beitsen. Zodra de walshuid verwijderd is (of stuk gaat na een poosje aan het weer te zijn blootgesteld) kan het zuurstof het cortenstaal laten roesten, zodat het bruin verkleurd.
Cortenstaal Vernis zorgt ervoor dat het roestproces stopt en het materiaal geen roestwater meer af geeft. De vernis brengt tevens een diepere roestkleur aan het cortenstaal, wat zorgt voor een nog krachtigere kleur. De meeste cortenstaal producten worden blank geleverd.
De vorming van de roestlaag begint na 2 tot 3 weken en wordt pas na ca. 1,5 jaar voltooid. De verandering tussen nat en droog weer is belangrijk bij de vorming van de beschermlaag. De precieze duur is dus afhankelijk van het weer en de plaats waar het product staat.
Cortenstaal is goed om te vormen tot bijvoorbeeld een mooie rand langs de border van je tuin. Als je het plaatmateriaal op de hoeken met een slijptol inslijpt, kun je het materiaal met wat kracht goed buigen naar de vorm die je wenst.
Cortenstaal is een afkorting van corrosion resistant en tensile strength. Je spreekt het uit met de klemtoon op 'tén'. Dus: cor-tén-staal.
Dat kun je in corrosietabellen opzoeken, daar help ik klanten vaak mee.” “Bij temperaturen hoger dan 1000 graden kom je uit in de hittebestendige nikkellegeringen: Heat Resistant Alloys. Je hebt daarbij twee soorten nikkellegeringen: corrosiebestendige alloys (CRA's) en hittebestendige (HRA's).
Hittebestendige staalsoorten zijn altijd hoog gelegeerd met chroom. Door chroomtoevoeging vormt zich een beschermde oxidelaag op het staal, die ook bij hoge temperatuur goed blijft zitten. Andere legeringselementen die hittebestendigheid bevorderen zijn aluminium, silicium en nikkel.
Hittebestendig noemen we materialen die over het algemeen temperaturen van rond de 1000°C kunnen weerstaan.
Cortenstaal kun je onbehandeld gebruiken en is niet zo zwaar. In tegenstelling tot gecoate haarden waar de lak af kan branden, blijft corstenstaal de mooie warme bruine roestachtige kleur behouden.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Afhankelijk van de vochtigheid, temperatuur, zon, weer en wind, zal het roestproces tussen de 2 maanden en 2 jaar liggen. De roestlaag die roestwater veroorzaakt is licht oranje van kleur. Wanneer de roestkleur een warme oranjebruine kleur heeft is in de meeste gevallen de patineerlaag gevormd.