Een opleiding of diploma is niet altijd nodig om een eigen bedrijf te starten. Bij de gereglementeerde beroepen (zoals bijvoorbeeld in de zorg, in het onderwijs of in de luchtvaart) is een diploma wel noodzakelijk. Toch is het handig om nog een (korte) opleiding of cursus te volgen.
Sinds juli 2007 is de Vestigingswet ingetrokken. Dat betekent dat u geen vestigingsvergunning meer nodig heeft als u wilt gaan ondernemen. Branchespecifieke vergunningen. U heeft geen apart diploma meer nodig om een bedrijf te mogen starten.
Vrije beroepen en mensen met een diploma hoger onderwijs hebben geen diploma bedrijfsbeheer nodig. Hetzelfde geldt voor ondernemers die voldoende 'relevante praktijkervaring' kunnen aantonen.
Je kan niet alle beroepen combineren met een andere baan als zelfstandige. Dat is het geval voor gerechtsdeurwaarders, advocaten, notarissen, beoefenaars van een eredienst, politiemensen, gerechtelijke jobs en staatsambtenaren. Informeer bij je werkgever of je beroepsfederatie wat mogelijk is.
Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatie
Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen. Als dit niet gebeurt, meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in.
Wat verdient een machinist? Bij Intro Personeel kan het salaris van een machinist wel oplopen tot €3400,- bruto per maand. Hierdoor is het één van de best betaalde banen zonder diploma.
De kwalificatieplicht start na de leerplicht (na 16 jaar). Het betekent dat zolang je geen startkwalificatie (havo, vwo, mbo-niveau 2 diploma) hebt, je verplicht bent onderwijs te volgen. Deze kwalificatieplicht duurt totdat je een startkwalificatie hebt gehaald of tot de dag dat je 18 jaar wordt.
Je bent minstens 18 jaar oud. Deze spreekt voor zich. Je kan enkel zelfstandige worden of een zaak oprichten als je meerderjarig bent.
Je kan zelfstandig worden of een zaak opstarten zonder je kennis bedrijfsbeheer te bewijzen. Maar Vlaanderen raadt starters wél aan om deze basiskennis wél te verwerven.
Op de arbeidsmarkt heb je met een (hoger) diploma sowieso een streepje voor. Dat is telkens weer de conclusie van het jaarlijkse schoolverlatersrapport van de VDAB. Uit recente cijfers (rapport 2020) blijkt dat meer dan 30% van de schoolverlaters zonder diploma of getuigschrift na één jaar nog steeds werkzoekende is.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer nodig een erkend diploma te bezitten om je eigen restaurant te beginnen. Ook zonder specifiek diploma mag je dus een etenszaak uitbaten. Wat je nog wel moet aantonen, is voldoende kennis van bedrijfsbeheer.
Horecamedewerker
Op de eerste plaats met het laagste gemiddelde salaris staat de Horecamedewerker.
Geen probleem! Op dit moment zijn er steeds meer mogelijkheden voor werken in de zorg zonder diploma en is er zelfs een sterke toename in het aantal zij-instromers in de zorgsector. Het grote voordeel van werken in de zorg zonder diploma is dat je relevante werkervaring op kunt doen naast je studie.
Technische specialisten met een bachelordiploma halen een kwart meer dan het gemiddelde startersloon van 2.195 euro bruto per maand binnen. Een schoolverlater verdient in zijn allereerste job gemiddeld 2.195 euro bruto per maand.
Hoewel je misschien dacht van niet, is het mogelijk om zonder havo-diploma een hbo-studie te volgen. Niet alle hogescholen en opleidingen maken dat echter op dezelfde manier mogelijk. Een aantal hogescholen werkt met de DAT, de differentiële aanleg test. Deze test wordt ook wel de 18+- of de 21+-toets genoemd.
Voor de entreeopleiding heb je geen diploma nodig van een vooropleiding. Met een diploma op mbo-niveau 1 kun je als assistent gaan werken op de arbeidsmarkt. Maar je kunt ook door naar mbo-niveau 2.
Ja, onder de Nederlandse wet is het legaal een diploma te kopen.