De aansluiting van een wasmachine zit meestal aan de achterkant in de rechterbovenhoek. Zodra de slang op de kraan en wasmachine zit, draai je de aansluiting aan beide kanten van de slang goed aan. Open de watertoevoer om te controleren of er niets lekt. De waterafvoerslang zit vaak al vast en stop je in de afvoer.
Zelf installeren of laten installeren
Zelf een nieuwe wasmachine installeren is op zich niet moeilijk. Het verplaatsen van de oude en nieuwe wasmachine is vaak de grootste uitdaging. Bij het leveren wordt de oude machine meegenomen. Lees meer over het afdanken van je oude wasmachine.
De prijzen voor een complete service (installatie en aansluiting) variëren van ongeveer 70 EUR tot 100 EUR bij de meeste dealers van elektrische apparaten met installatieservice en gratis serviceproviders. Voorwaarde voor dealers is vaak dat de apparatuur daar ook is aangeschaft.
Bij een wasmachine is het erg belangrijk dat je een geaarde groep hebt, waarop je de wasmachine kunt aansluiten. Meestal is dat geen probleem, omdat de cv-installatie ook op zolder staat. Let wel op dat de totale belasting op een groep nooit boven de 3680 Watt mag komen.
Stap 1 | Afvoer wasmachine aansluiten
Zorg ervoor dat de afvoerslang recht naar beneden de afvoer in kan. Teken met een potlood af, waar deze moet komen. In dit geval komt de slanghouder aan een stenen muur te hangen. Daarom gebruiken wij een klopboormachine en een universele plug en schroef om deze te bevestigen.
Elektrische aansluiting
Het enige wat je nu nodig hebt om je wasmachine aan te sluiten is een spatwaterdicht en geaard stopcontact dat aangesloten is op een zekering van minstens 16A. Het stopcontact moet bovendien minstens 1 meter verwijderd zijn de waterkraan. Een differentieelschakelaar van 30 mA is verplicht.
Een trekschakelaar is een schakelaar, die je bedient met een koord. Door aan het koord te trekken kun je de schakelaar omzetten. De trekschakelaar heeft als doel te zorgen dat de groep, waarop de wasmachine wordt aangesloten, niet overbelast raakt.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
Leg een waterpas op de wasmachine. Het maakt niet uit of je deze eerst van voren naar achteren of eerst van links naar rechts beweegt. Stel de wasmachine waterpas door de stelpoten in- of uit te draaien. Als de wasmachine waterpas staat, draai je de stelmoeren aan.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Diameter van de wasmachine afvoer
Keuken, wastafel en bidetafvoeren zijn 40mm of 50mm dik. De wasmachine afvoer zal doorgaans 40mm dik zijn, dunner is zeker niet aan te raden omdat dan de kans op lekkage's en verstoppingen groot zijn.
Het aanleggen van de waterleidingen doe je best door het starten van de collectoren en de leidingen te leggen naar de aftappunten. Sluit ze dus eerst aan op de collectoren en daarna aan de aftakpunten. Je kan daarna de sleuven terug dichten met metselmortel.
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Stap 4: vermijd verlengkabels
Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit en een verlengsnoer of extra stekkerblok kan deze vraag naar stroom niet aan. Je riskeert overbelasting van je elektriciteitsnet, kortsluiting en brandgevaar.
Je kunt de wasmachine overal in huis neerzetten. Echter is het gebruikelijk een wasmachine op zolder, in de bijkeuken, in een kast of in de badkamer neer te zetten. Zorg er wel voor dat een wasmachine op een stabiele ondergrond staat.
Er bestaat geen - wettelijke -verplichting om een aansluiting voor een wasmachine te laten aanleggen in een huurwoning. Dat kan anders zijn indien deze voorziening wordt vermeld in de huurovereenkomst. Het is niet wettelijk verplicht tenzij het opgenomen word in het huurcontract.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Overbelasting voorkomen
Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt. Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger.
Voor het aansluiten op een trekschakelaar knip je de stekker van het wasmachinesnoer en strip je de draden. Kabelschoentjes erom. Haal de spanning eraf, maak de schakelaar open en sluit de draden op de overeenstemmende kleur aan.
Het is niet verplicht, maar biedt je wel de extra veiligheid bij het aansluiten van elektrische apparaten in een vochtige ruimte. Ook kan de stroomvoorziening vanuit je meterkast invloed hebben op je keuze.
Wasmachine aansluiten op trekschakelaar
In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, mag een wasmachine alleen op een waterdichtetrekschakelaar aangesloten worden. Vaak is de badkamer al voorzien van een trekschakelaar, vlak bij de watertoevoer en -afvoer voor de wasmachine.
Een wasmachine verbruikt ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom. Dit is zoveel dat je hem op een aparte groep in je meterkast moet aansluiten. Dit voorkomt mogelijke kortsluiting en andere stroomstoringen.
Mag een wasmachine in de badkamer staan? Het korte antwoord is: ja.
De Handson Stekkerdoos 2-voudig Zwart 1,5 Meter Wasmachine / Droger met randaarde bevat twee aansluitpunten waarop maximaal 2 zwaar elektronische apparaten kunnen worden aangesloten.