De witte stof zit aan de binnenkant van je hersenen en bestaat uit de verbindingen tussen de zenuwcellen. Om deze verbindingen heen zit een wit isolatielaagje (myeline), vandaar de naam witte stof. Dit laagje zorgt ervoor dat signalen tussen zenuwcellen razendsnel worden doorgegeven.
De hersenen bestaan uit witte stof en grijze stof. In de witte stof bevinden zich voornamelijk de met myeline omringde zenuwbanen (axonen) en in de grijze stof bevinden zich naast axonen ook de zenuwcellen zelf.
De witte stof bestaat uit witte lange uitlopers (de lange axonen) van deze hersencellen. Het witte omhulsel van deze axonen heet myeline. De witte stof in de hersenen verbindt de miljarden hersencellen met elkaar en zorgt voor de onderlinge communicatie. Het geeft informatie door.
De witte stof van het ruggenmerg bestaat uit opstijgende en dalende zenuwbundels. Via opstijgende banen bereikt de sensorische informatie van de zintuigen de hersenen. Via de dalende banen sturen de hersenen het lichaam aan. De grijze stof van het ruggenmerg kan ook zelf bewegingen aansturen.
Dit connectoom is het netwerk van alle uitlopers van zenuwcellen (axonen, ook wel witte stof banen genoemd) in de hersenen. Deze verbindingen van het connectoom worden in kaart gebracht met MRI-beelden van de hersenen.
De hersenen van mensen met MS werken minder goed doordat de isolatielaag rondom de zenuwuitlopers, de myeline, is beschadigd. Gelukkig kunnen hersencellen ook weer nieuwe myeline aanmaken, om zo de schade te herstellen. Dit herstel, zogenaamde remyelinisatie, verloopt niet overal in de hersenen even effectief.
Een lekkende bloed-hersenbarrière gaat samen met geheugenproblemen. Foto: Witte vlekken op deze MRI-scan van een brein tonen een hersenziekte ontstaan door een beschadigde bloed-hersenbarrière. Ziektes of een verhoogde bloeddruk kunnen oorzaken zijn van de beschadiging.
De witte stof is wit door de overmaat aan het vet myeline wat een witte kleur heeft. In de grijze stof liggen de cellichamen van de neuronen, in de witte stof de axonen van de neuronen. In de witte stof bevindt zich meer dan alleen myeline en axonen. Myeline speelt een belangrijke rol voor de neuronen.
Aangezien er momenteel geen behandeling bestaat om beschadigde zenuwbanen in het ruggenmerg te herstellen, leven er - alleen al in de EU - zo'n 200.000 mensen met de zware gevolgen van een ruggenmergletsel.
Hoewel de hersenfuncties in netwerken in grote delen van de hersenen verdeeld liggen, zijn de hersenen grofweg van oudsher als volgt verdeeld: in de linkerhersenhelft zitten vooral verbale zaken zoals taal, en in de rechterhersenhelft de non-verbale zaken zoals ruimtelijk denken, verbeelding, emotie etc.
Alhoewel er geen bloedtest bestaat die MS kan detecteren, kunnen andere aandoeningen met behulp van een bloedtest worden uitgesloten. Met magnetische resonantie beeldvorming (MRI) kan de arts opnames maken van de hersenen en het ruggenmerg.
Of iemand kampt met een depressie is op een hersenscan niet vast te stellen. Dat concluderen onderzoekers van het academische ziekenhuis Amsterdam UMC. Ze lieten kunstmatige intelligentie de scans van 1786 mensen met en 1591 mensen zonder depressie beoordelen.
Endorfine, dopamine en serotonine bijvoorbeeld. Deze stoffen hebben allemaal een essentiële functie in je lichaam, en het resultaat is dat je ze je meestal een heel prettig gevoel geven. Niet zo verwonderlijk dus, dat je dat gevoel mist, als je een tijd lang niks hebt gedaan.
Functie van de kleine hersenen
Coördinatie van beweging, balans en evenwicht. Geheugen voor reflexmatige motorische handelingen / Regulatie van reflexen. Oogmotoriek. Cognitieve, taalkundige- en emotionele processen, waaronder onthouden.
De anatomie van het brein is zeer complex met twee hersenhelften, vier hersenkwabben en allemaal kleinere hersengebiedjes. We hebben maar liefst 86 miljard hersencellen die elektrische en chemische signalen met informatie uitwisselen. De twee hersenhelften zorgen er samen voor dat we kunnen functioneren.
Hersenen besturen het lichaam, ze zijn het deel van ons centrale zenuwstelsel dat zich in het hoofd bevindt. Ze zijn nodig om te denken, te bewegen en onze zintuigen en ons geheugen te gebruiken.Daarnaast maken hersenen hormonen aan, regelen ze de ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur.
De symptomen verschillen van patiënt tot patiënt, afhankelijk van de plaats in het ruggenmerg waar de ontsteking zich bevindt. Er kan spierzwakte ontstaan, een doof gevoel, gevoelloosheid of tintelingen. Hierdoor kan krachtverlies optreden, en een verlies van gevoel in armen en benen, blaas en darmen.
Wat is een MRI van de rug? Met een MRI kan een arts binnenin uw lichaam naar uw rug en wervelkolom kijken, zonder dat hij of zij er in hoeft te snijden. Een MRI is heel geschikt om zachte delen van uw rug te zien, zoals tussenwervelschijven, spieren en pezen.Ook veranderingen in de botten zijn goed te zien.
MRI van het ruggenmerg
MRI beelden van het ruggenmerg bevatten belangrijke informatie over de diagnose en prognose van mensen met MS. Zo geeft de aanwezigheid van zenuwontstekingen (ook wel laesies genoemd) informatie over gevoels- en bewegingsklachten.
Een zeldzame neurodegeneratieve aandoening van astrocyten die twee klinische vormen omvat, zijnde ziekte van Alexander (AxD) type I en type II, en die zich manifesteert met verschillende gradaties van macrocefalie, spasticiteit, ataxie en insulten, met psychomotorische achteruitgang en overlijden tot gevolg.
Uw lichaam
Een abces is op de CT-scan hiernaast te zien als een ronde zwarte vlek met een witte rand. Het zwarte deel is de pus, de witte rand is het kapsel van het abces. Om het abces heen is meestal sprake van hersenzwelling (oedeem).
De plek waar zenuwcellen bij alzheimer vaak als eerst kapotgaan is de hippocampus. Dit is een klein hersengebied gelegen in de slaapkwab of 'temporale kwab'. Door beschadiging van de hippocampus kan iemand moeilijker nieuwe dingen onthouden.
De witte stof zit aan de binnenkant van je hersenen en bestaat uit de verbindingen tussen de zenuwcellen. Om deze verbindingen heen zit een wit isolatielaagje (myeline), vandaar de naam witte stof. Dit laagje zorgt ervoor dat signalen tussen zenuwcellen razendsnel worden doorgegeven.
Bij een MRI-scan worden er foto's gemaakt van doorsneden van het lichaam. Zo is het mogelijk om in detail naar de zenuwen te kijken. Bij CIDP en MMN kunnen deze dikker worden door de ontstekingen en dit is terug te zien op de MRI.
Uit het onderzoek blijkt dat er met een PET-scan meer ontstekingen kunnen worden afgebeeld dan met een MRI-scan. Dit gaat vooral om de ontstekingsprocessen in de hersengebieden die er op een MRI-scan normaal uitzien.