Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Loofhuttenfeest Suikerfeest worden dan weer wel met een hoofdletter geschreven; dat zijn immers de officiële namen van de betreffende feestdagen en deze woorden fungeren dus als eigennamen. Wij wensen u prettige kerstdagen, een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar.
Fijne kerstdagen en een gelukkig …? Nieuwjaar is een stuk makkelijker. Verwijs je naar de feestdag op 1 januari, dan schrijf je Nieuwjaar met hoofdletter.Verwijs je naar het nieuwe jaar dat binnenkort van start gaat, dan schrijf je nieuwjaar zonder hoofdletter.
Fijne/Prettige feestdagen!
De wens fijne/prettige kerstdagen moet officieel ook met kleine letters worden geschreven. Het is echter zeker niet 'fout' om op een kerstkaart bijvoorbeeld Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar te schrijven - vaak staat deze wens al met hoofdletters afgedrukt op de kaart.
Het is daarom 'eerste kerstdag', 'prettige kerstdagen' en 'kerstbrood'. Op naar de jaarwisseling dan. De 31e december is geen officiële feestdag, dus schrijf je 'oudejaar', 'oudejaarsdag' en 'oudejaarsavond'. Ook aan 'oud en nieuw' is niets officieels, dus alles met kleine letters.
Samenstellingen met Nieuwjaar krijgen een kleine letter: nieuwjaarsbrief, nieuwjaarsdag, nieuwjaarswens. In de nieuwjaarswens Gelukkig nieuwjaar schrijven we nieuwjaar met een kleine letter. Nieuwjaar verwijst dan niet naar de feestdag, maar naar het jaar dat pas begonnen is of weldra zal beginnen.
- Ik wens u/je en uw/jouw geliefden wat welverdiende rust en een heel gelukkig nieuw jaar. - Proost op gezondheid, geluk en voorspoed in 2024! - Ik wens u/je en uw/jouw geliefden en een veilig, gezond en voorspoedig nieuwjaar! - Ik wens u/je en uw/jouw een gelukkig, gezond en fantastisch 2024!
Ook aan 'oud en nieuw' is niets officieels, dus alles met kleine letters. Maar dan. 'Nieuwjaar' wordt als een officiële benaming gezien voor 1 januari, dus dat krijgt een hoofdletter. Dat geldt dan weer niet voor 'nieuwjaarsdag', dat moet klein.
En hoe zit het dan met nieuwjaarsdag? Dat is een samenstelling, dus dat woord schrijven we met een kleine letter. De naam van het feest is namelijk Nieuwjaar; alleen dat krijgt een hoofdletter. Oud en nieuw, oudejaarsavond en nieuwjaarsreceptie krijgen geen hoofdletter.
Uitzondering is Hemelvaartsdag. Pasen: eerste paasdag, tweede paasdag, paasei, paasfeest, paashaas, paaszondag, paasontbijt. Kerstmis: eerste kerstdag, tweede kerstdag, kerstavond, kerstboom, kerstvakantie. Nieuwjaar: nieuwjaarsdag, nieuwjaarsavond, nieuwjaarsreceptie.
Op een kerstkaart schrijf je vaak het volgende: Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. Vergeet ook zeker niet te vermelden dat de kaart van jou afkomt.
Zowel hele fijne feestdagen als heel fijne feestdagen is juist. De eerste vorm is wel wat informeler dan de tweede. De constructie zit als volgt in elkaar: heel / hele is een bijwoord dat fijne versterkt. Meestal komt er geen e achter een bijwoord; denk ook aan iets als 'Ik ben heel erg geschrokken.
Als je een kerstgroet schrijft, zorg dan dat je een positieve toon aanslaat. Wees oprecht en dankbaar. Als je niet weet welke feestdagen je klanten vieren, gebruik dan een algemene eindejaarsgroet als 'Fijne feestdagen', 'Gelukkig nieuwjaar' of 'Warme wintergroeten'.
De hoofdregel is dat je tot 6 januari (Driekoningen) iemand gelukkig nieuwjaar mag wensen. Dat zou betekenen dat je 5 dagen lang iemand de beste wensen mag wensen.
Wij wensen u Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar. Veel liefde, geluk en gezondheid gewenst tijdens de kerstdagen en in het nieuwe jaar. De beste wensen voor het nieuwe jaar, en fijne kerstdagen.
Officiële namen van feestdagen schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen van feestdagen schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein.
Op 31 december is het 'oudejaar', 'oudejaarsdag' en 'oudejaarsavond'. Geen gedoe dus met hoofdletters (en alle woorden zonder spaties). Ook 'oud en nieuw' krijgt uitsluitend kleine letters (en geen &-teken dus).
Nieuwjaar is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In de westerse wereld valt deze dag op 1 januari, in andere culturen vaak op andere data. Bij deze viering zijn wederzijdse gelukwensen en goede voornemens gebruikelijk.
Met de jaarwisseling wensen we elkaar het allerbeste toe. Deze wens geef je aan familie, vrienden, collega's en natuurlijk ook je relaties. Geluk, zo zegt het woordenboek, betekent: voorspoed, welzijn, een gunstig verloop van je omstandigheden.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
'Ik wens je een gelukkig nieuwjaar' ligt het meest voor de hand. Wie op een kerst- of nieuwjaarskaart hoofdletters sprekender vindt, kan ook kiezen voor 'een Gelukkig Nieuwjaar'. In 'Ik wens je een gelukkig nieuwjaar' betekent nieuwjaar zoveel als 'het nieuwe jaar', 'het jaar dat pas is begonnen of binnenkort begint'.