Het K-peil of de K-waarde heeft betrekking op de isolatiewaarde van het gebouw in zijn geheel. Hoe lager de K-waarde, hoe hoger het isolatieniveau en dus hoe minder warmteverliezen. Om aan de EPB-wetgeving te voldoen moet de K-waarde ten hoogste K40 zijn.
Met de K-waarde wordt globale isolatiewaarde van de woningschil aangeduid. Hiermee krijg je een beeld van het warmteverlies bij o.a. het dak, de buitenmuren, de vloer en de ramen. Een wand is vaak opgebouwd uit verschillende lagen en materialen. Hierdoor kan de k-waarde pas bepaald worden nadat de wand volledig staat.
Hoe LAGER de K-waarde of de globale isolatiewaarde, hoe beter beter het huis in het algemeen geïsoleerd is. Op 1 januari 2006 is de norm veranderd van een isolatiewaarde of het globale k-peil van K55 naar K45 voor nieuwbouwwoningen (Belgisch norm). Vanaf januari 2012 is dat nog K40.
Een isolatiemateriaal heeft altijd een specifieke Rd-waarde, uitgedrukt in m2K/W. Deze kun je berekenen door dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde des te beter is de isolatiewaarde.
De U-waarde (vroeger de K-waarde) drukt de hoeveelheid warmte uit die in de tijd per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand(constructie) doorgelaten wordt. De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd.
Enkelglas: Enkel glas heeft een maximale U-waarde van 5,8 W/m2K. Dit glas is niet geschikt voor isolatie omdat het veel warmte en kou doorlaat. Dubbelglas: Standaard dubbel glas behaalt een U-waarde van ca.2,8 W/m2K.
Hoe dik is thermopane? Bij Thermopane glas is de dikte van de spouw maximaal 12 mm, inclusief het glas 18 mm.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.
Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter de isolatiewaarde. Meestal wordt een minimale Rd-waarde van 3,5 gehanteerd als norm voor een goede isolatiewaarde. Kies daarom isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde zodat jouw huis lekker warm blijft deze winter.
De buitengevel heeft een Rc-waarde nodig van minimaal 1,7 m².K/W; Bouwbesluit – Bij het aanbrengen van nieuwe isolatie is de Rc. minimaal 1,3 m².
De Rc-waarde van een spouwmuur (m2K/W) slaat op de totale isolatiewaarde van je muur, inclusief de eventuele spouwmuurisolatie. Hoe hoger die waarde, hoe beter de spouwmuur geïsoleerd is. Een ideale isolatiewaarde voor je spouwmuur is 1,7 à 2 m2K/W.
Isolatiewaarde van glas
Enkel glas isoleert slecht en heeft een U-waarde van 5,7. Het oud dubbelglas wat in de meeste Nederlandse woningen is toegepast, heeft een U-waarde van 2,7. Isolerend HR++ glas heeft een U-waarde van 1,2. Deze isolatiewaarde ligt meer dan twee keer zo hoog als die van oud dubbelglas.
Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler het licht is.
Wat is de evenwichtsconstante (K)?
De evenwichtsconstante (K) geeft aan in welke richting een evenwichtsreactie verloopt. De zwakke zuren en zwakke basen hebben verschillende sterktes. Dit kan je terugzien in Binas tabel 49, aangezien het ene zwakke zuur hoger staat dan het andere. Voor basen geldt hetzelfde.
Wat is de k-waarde? In de geohydrologie wordt de doorlatendheid van de grond uitgedrukt met de k-waarde, ook wel permeabiliteit of hydraulische conductiviteit genoemd. De k-waarde wordt uitgedrukt in meter per dag. Hoe beter water wordt doorgelaten, hoe hoger de k-waarde van een materiaal.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen.Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
N.B. Het geniet de voorkeur de gehele schil van de woning te isoleren en niet enkel bepaalde geveldelen. Wanneer een muur slechts gedeeltelijk geïsoleerd wordt kan er condensatievorming optreden op de scheiding tussen het wel en niet geïsoleerde deel met alle gevolgen van dien.
Het is vrijwel altijd een goed idee om je spouwmuur te na-isoleren (op enkele uitzonderingen na). Spouwmuurisolatie voorkomt namelijk warmteverlies langs je gevel. Hierdoor moet je minder stoken en betaal je veel minder energiekosten. Daarnaast is minder stoken ook nog eens beter voor het milieu.
Met spouwmuurisolatie bespaart u 9 tot 11 m3 gas per jaar. Dat is goed voor uw energierekening. En voor een comfortabel en behaaglijk voelend huis.
Is uw ruit al erg oud (20 jaar of ouder) dan is de kans erg groot dat u nog oud dubbel glas heeft. Het is verstandig om dit te vervangen voor beter isolerend dubbel glas: HR++ glas. Dit glas houdt uw warmte binnenshuis en zorgt ervoor dat er minder kou binnendringt.
Ja, dat heeft zin. HR++ glas isoleert bijna drie keer zo goed als oud dubbel glas. Dit betekent energiebesparing, hoger comfort en beter voor het milieu. Bovendien gaat dubbel glas ongeveer 20 tot 25 jaar mee en kan daarna lek raken.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar niet altijd triple glas. Vacuümglas is wel mogelijk. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk. Voor monumenten is er speciaal isolatieglas.