Overspannenheid kan namelijk overgaan in een burn-out. Bij een burn-out duurt het langer om te herstellen. Ook is overspanning een belangrijke oorzaak van werkverzuim. Dit betekent dat je niet kunt werken omdat je overspannen bent.
Voorfase van een burn out
Overspannenheid wordt opgebouwd binnen enkele weken tot maanden. Het is van belang dat u uw huisarts inschakelt en u zich laat diagnosticeren. Met uw huisarts kunt u werken aan uw herstel en in de meeste gevallen is een herstelperiode van meerdere weken voldoende om weer in balans te komen.
Mensen herstellen goed van overspanning, maar niet iedereen herstelt even snel. Bij een actieve aanpak is de kans groot dat u uw normale bezigheden geleidelijk weer kunt oppakken. Meestal lukt dit binnen enkele weken tot maanden. Als uw klachten niet verminderen, dan kan de huisarts u naar een psycholoog verwijzen.
Als onomstotelijk vast staat dat je ziek of overspannen bent geworden door problemen op je werk, dan kun je toch recht hebben op een WW-uitkering. Je zult er wel alles aan gedaan moeten hebben om het probleem met je werkgever op te lossen. Lukt dat niet? Dan beoordeelt een UWV-arts je ontslag.
Bij overspanning lukt het u niet om met spanningen om te gaan. U bent bijvoorbeeld moe of snel boos, u slaapt slecht of piekert veel.U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie.
Hersencellen maken minder goed contact met elkaar en trekken zich terug. Je wordt daardoor minder goed in staat jezelf te remmen of je gedrag te sturen. Je concentratie gaat achteruit en je emoties vliegen alle kanten op. Ook in de Hippocampus, een dieperliggend gedeelte in de hersenen, treedt een soort krimp op.
Wat zeg je tegen je bedrijfsarts? Als je burn-out1 bent en je kunt niet werken, dan nodigt de bedrijfsarts je uit voor een bezoek. Hij wil onderzoeken waarom je niet kunt werken en zal met je bespreken hoe je zo snel mogelijk weer beter kunt worden. Hij vraagt hoe het met je gaat.
Blijf uw dagelijkse bezigheden zoveel als mogelijk doen. Door bezig te blijven, behoudt u een dagritme en herstelt u sneller. Accepteer dat u overspannen bent en kijk wat u kunt schrappen om een rustiger levensritme aan te houden. Ga na welke dingen u in uw leven spanning geven en hoe u hier mee omgaat.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Overspannen en ziekmelden op werk
Een werknemer met stressklachten mag zich gewoon ziekmelden. Deze reden hoeft hij of zij daarbij trouwens niet te geven. Als werkgever mag je wel vragen hoe lang hij of zij afwezig denkt te zijn en of je medewerker ook echt thuis zit (en niet toevallig stiekem op de Bahama's).
Iemand die overspannen is, heeft een langdurige vorm van stress. Stress kan leiden tot verschillende mentale en fysieke klachten. Deze persoon is hierdoor meer vermoeid en prikkelbaar dan normaal.Ook kan hij of zij emotioneel instabiel zijn en een kort lontje hebben.
Je lichaam kan dan niet meer herstellen door een weekend goed bij te slapen of door een paar weken vakantie te houden.” Als je die grens eenmaal over bent, duurt herstel lang: reken op zes tot negen maanden bij overspannenheid. En op een half jaar tot wel twee jaar bij een burn-out.
Overspannenheid is het voorstadium van een burn-out.
Minder dan 35 procent arbeidsongeschikt
Misschien kun je dezelfde baan houden, of is er ander, aangepast werk. Als het niet lukt, dan kan je werkgever een ontslagprocedure starten. Dan kun je eventueel in aanmerking komen voor een WW-uitkering.
We spreken van overspannenheid wanneer je te lang gespannen bent geweest en niet meer voldoende tot rust kan komen. Stress kan zowel gezond als in ongezonde vorm voorkomen. Overspannenheid is het resultaat wanneer je voor een korte periode te veel stress en emoties hebt moeten verwerken.
Het is wel goed om in deze fase te bewegen. Je kan denken aan wandelen, fietsen (maximaal 20 km per uur), zwemmen (rustig baantjes trekken). Deze vormen van bewegen helpen het adrenaline niveau naar beneden te brengen.
Soms barst je in huilen uit of word je heel boos en driftig: je hebt het gevoel dat je de controle kwijt raakt. Je neemt weinig of geen initiatief: je bent apathisch vaak en je voelt je wezenloos. Je bent prikkelbaar. Je voelt je emotioneel uitgeput: moeite met slapen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
Iedereen kan het gevoel krijgen dat het allemaal te veel wordt. En wie dan niet oplet loopt risico op overprikkeling, oververmoeidheid, overspannen zijn, (of burn-out). Weten wat overspannenheid veroorzaakt is belangrijk en je maatregelen nemen als het zover is ook.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Naar de bedrijfsarts
hoelang uw ziekte waarschijnlijk gaat duren. welke taken u nog kunt doen op uw werk (de mate van arbeidsongeschiktheid) hoe uw werkgever u kan helpen om uw taken te doen, bijvoorbeeld uw werkplek aanpassen.
Huisarts versus bedrijfsarts
Een huisarts is verantwoordelijk voor de medische behandeling van de werknemer, de bedrijfsarts beslist of de werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is.
Een burn-out is ook het gevolg van overmatige spanning, maar is opgelopen gedurende een langere periode van stress, vaak minimaal een jaar. Mensen met een burn-out ervaren nog veel sterker dan mensen met 'gewone' overspannenheid dat ze geen controle meer hebben over hun functioneren.
Doordat je hersenen te veel zintuiglijke informatie proberen te verwerken, raken ze overbelast, waardoor duizeligheid ontstaat.
Sommige gebeurtenissen en problemen in je leven kunnen veel spanning geven. Bijvoorbeeld als je veel werkstress ervaart, je een dierbare bent verloren, iemand in je omgeving ernstig ziek is, het minder goed gaat in je relatie of als je intensieve mantelzorg hebt.