Koken met de tajine werd uitgevonden door de nomaden die met hun kamelen door de woestijn trokken en natuurlijk geen mobile keuken hadden.
Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berberse keuken.
Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko. Het wordt gemaakt van gestoomde griesmeel, groenten en vlees of kip. Waarvan het vlees altijd onder de groente wordt verstopt. Boven de couscous worden dan ook gekarmeliseerde uitjes, rozijnen en kikkererwten geserveerd.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
Vaak kan er met de tajine alleen in de oven worden gekookt. Echter, de aardewerken tajines (rood met zwart) zijn wel geschikt om mee te koken op gas.
Daarnaast kun je hem ook gebruiken om gerechten op temperatuur te houden, ideaal voor de laatkomer die nog moet eten. De tajine heeft een afmeting van ø 21,7 x 15,8 cm en is gemaakt van aardewerk in een zand kleur. Je gebruikt hem in de oven (maximaal 200 graden) of magnetron. Hij mag ook in de vaatwasser.
Daarnaast is een RVS tajine ook geschikt voor alle andere warmtebronnen en ovenbestendig tot 180 graden (in verband met het keramieken deksel). Pas wel op met temperatuurverschillen. Ondanks dat de onderkant niet kapot kan, is het deksel wel breekbaar.
Een tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot die uit een ronde, holle schaal met daarop een hoge kegelvormige deksel bestaat. Van oorsprong is deze van aardewerk, maar inmiddels is hij ook verkrijgbaar in andere materialen. Met een tajine kun je heerlijke stoofpotjes maken van kip, vlees of vis met groente en kruiden.
Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaans brood om vlees, groente en saus op te scheppen. Kook alles op een laag tot middellaag vuur.
"Dompel de tajine één nacht lang volledig onder in water en smeer de schaal en het deksel eenmalig aan de binnenkant in met zonnebloemolie. Vul de schaal met water en laat ze ongeveer een halfuurtje op een laag pitje op het fornuis opwarmen. De olie en het water trekt dan in de keramiek en maakt ze minder poreus.
Het sultanaat Marokko bestond vanaf 789 tot 1912, het werd door verschillende Berberse en Arabische dynastieën bestuurd. De moderne staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk en Spanje op 2 maart 1956. De Frans-Spaanse bezetting van Marokko begon in 1912.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd. Het grootste deel van het fruitoppervlak in Marokko wordt door olijfbomen in beslag genomen.
Qua dranken zijn vooral muntthee met veel suiker, koffie, karnemelk, frisdrank en fruitsap populair. Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend. De tajine heeft een kegelvormig deksel.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
Door de kegelvormige deksel op de tajine heb je tijdens het bereiden van gerechten nauwelijks olie of andere vetten nodig. Deze deksel zorgt voor condensatie, wat betekent dat de condens terugloopt in de schaal. De ingrediënten worden dus in hun eigen kookvocht gestoofd.
Een tajine of tagine is een Marokkaanse kookpot waarin een gerecht in zijn geheel wordt bereid. De diameter van een tajine meet je aan de onderkant van de tajine. Een tajine met een diameter van 23 tot en met 29 cm is vaak geschikt voor 4 tot 6 personen.
Men kan ook voor de fornuis-optie gaan met een stoofpan of een tajine - volgens kenners haalt dit het niet bij een echte onvervalste sudderlap, botten-bouillon of sperziebonen-in-boter op een petroleumstel, maar een stukje veiliger is het wel!
Zorg ook dat je geen koude vloeistoffen of ingrediënten aan een hete tajine toevoegt en omgekeerd. Hoe warm moet de oven zijn? De beste temperatuur is 160 °C of lager. Vergeet niet de koude pot altijd in een koude oven te zetten (en omgekeerd) om een geleidelijke opwarming te garanderen en te voorkomen dat hij barst.
Tagine (ook wel tajine, spreek uit: 'tah-ZJIEN') is een slow stoofgerecht uit de Marokkaanse keuken.
Met de speciale inductieadapter kun je vanaf nu je originele Tajine gebruiken op een inductie kookplaat. De inductieadapter heeft de volgende voordelen: Geschikt voor kookgerei van keramisch, aardewerk, aluminium of koper. Verspreid warmte gelijkmatig binnen de pan.
Gebruiksaanwijzing tajine
– Om barsten te voorkomen moet de Tajine voor het eerste gebruik eerst 8 a 9 uur in koud water. Als je de Tajine niet vaak gebruikt, dan kun je het beste elke keer voor gebruik de Tajine een uur in het water zetten voordat je begint met koken.
Is de tajine gemaakt van keramiek of gietijzer, maak deze dan schoon met lauw warm water en een zachte spons.
Geen tajine in huis? Gebruik dan een gewone gietijzeren kookpot met deksel.