Warm weer. De lichaamstemperatuur van een agapornis is 42° C en zelfs bij warm weer moet het lichaam ook op 42°c blijven. Dus een agapornis die in een ruimte zit van rond de 30° C is eigenlijk geen probleem zolang er geen extra inspanningen zijn.
Dwergpapegaaien kunnen niet goed tegen de kou. Voorzie daarom een (eventueel verwarmd) binnenverblijf. Als je een nieuwe vogel buiten wilt gaan houden moet je die tijdens een warme periode, het begin van de zomer, voor het eerst buiten gaan huisvesten.
Vogels doen zelf hun best om hitte te doorstaan, maar je kunt ze ook helpen. Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt.
Hoewel kromsnavels met gemak kunnen leven in temperaturen tussen de 5 en de 33 graden, hebben zij uiteraard wel een temperatuur waarbij ze zich lekker voelen. Deze temperatuur ligt ongeveer tussen de 17 en de 27 graden.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Bijten doen vogels nadat ze al met hun lichaamstaal hebben aangegeven dat ze iets niet echt niet willen. Maar omdat jij dit niet ziet en doorgaat met hetgeen ze echt niet willen, geven ze uiteindelijk een bijt. Jouw vogel heeft van jou geleerd dat je hem dan met rust laat.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Over het algemeen kunnen in het wild levende vogels prima tegen warmte. Maar soms is het zo warm dat de vogels een beetje hulp goed kunnen gebruiken. Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte niet zonder schaduw.
Papegaaien kunnen verbranden, net als mensen de één sneller dan de ander. Soms, als het hoog zomer is, is het zelfs in de schaduw warm. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater en sproei regelmatig met de plantenspuit of met de nevel van de tuinslang.
Fruit; Appel, Sinaasappel, Banaan, Druiven, Nectarines, Pruimen, Aardbeien, Allerlei soorten bessen, Mango, Mandarijn, Ananas, Dadels, Papija, Rozijen en Krenten. Voor al het bovengenoemde betekend jong geleerd is oud gedaan! Geen Advocado dit is Giftig en dodelijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte namelijk niet zonder een beetje schaduw. En met een bak water in de tuin maakt u het álle tuinvogels een stuk makkelijker. Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel.
Vogels kunnen niet zweten. Om toch een beetje af te koelen verdampen ze water via hun tong, met hun snavel open. Dat onttrekt namelijk warmte uit het lijfje. Het is dus van levensbelang dat ze genoeg water hebben.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.
Een goede zadenmengeling als basis voor Agaporniden
Verder mogen ze regelmatig wat krachvoer krijgen, zodat ze voorzien worden in hun vitamine- en mineralenbehoefte. Daarnaast is het belangrijk dat zij net als andere vogels grit kunnen eten. Dit is zeer belangrijk voor een goede werking van hun spijsvertering.
Nicotine van sigaretten: door het snelle metabolisme en de gevoelige ademhalings-organen van papegaaien, is meeroken uiterst ongezond voor de papegaai en vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de papegaai. Rook dus nooit in dezelfde ruimte waar uw papegaaien verblijven en voorkom dan uw gasten dit doen.
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Re: kan een grasparkiet samen in een kooi met een Agapornis
Oftewel: een grasparkietje moet gewoon samen met een grasparkietje. Gewoon of Engels maakt niet uit. Grasparkietjes kunnen samen leven met valkparkietjes, maar verder met geen enkele andere vogel, dus ook geen agapornis.
Vogels kunnen braken om verschillende redenen. Als een vogel braakt zal hij hierbij vaak met de kop schudden om de inhoud kwijt te raken. Het braaksel kan dan op de kop en wangen belanden. Als dit opdroogt krijgen de veren op de kop een piekerig aanzien.
Schoteltje water
Zout is giftig en gevaarlijk voor vogels, door suiker kan de boel samenklonteren. "Als het af en toe dichtvriest is dat ook niet zo'n probleem. Via de sneeuw krijgen ze momenteel wel genoeg water.
Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine en zoute producten.
De vogels moet snel weg kunnen vliegen als ze dat willen. Leg als het nodig is kleine stenen en kiezels op de bodem. Vul de bak met een laagje water. Niet te veel, het water moet ondiep zijn.
Vogels nemen een 'zonnebad' om hun verenkleed in conditie te houden. Door op het heetst van de dag in de zon te gaan zitten en de vleugels te spreiden wordt het voor parasieten onbehaaglijk en verlaten ze het verenkleed!
Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie opvallende dieren met vrolijke kleuren. De vogels hebben echter wel dagelijkse verzorging nodig. Ze vragen om eten, drinken en een schone kooi.
Doordat ze elkaar zien en horen worden de vogels gestimuleerd luider en mooier te zingen dan de buurman.
Veel huisvogels slijten hun leven niet alleen in een beperkte ruimte, maar leven ook nog eens alleen.. Bovendien heeft het individueel houden van vogels geen voordelen. Individueel gehouden dieren worden geestesziek, ze voelen zich alleen en verlaten – tammer worden ze in tegenstelling tot de algemene opvatting niet.