Eenzaamheid, verveling, overbevolking of huidirritaties zijn aanleidingen voor dwangmatig verenpikken. Een vogel trekt zijn eigen veren uit om zich beter te voelen of om aandacht te krijgen.
Het alleen zijn van de dieren zonder soortgenoten, de korte tijd die nodig is voor het vinden en eten van voedsel en onvoldoende stimulatie vanuit de leefomgeving kan leiden kan verveling, frustratie of stress en aanleiding zijn tot verenplukken bij de papegaai.
Wanneer een vogel in gevangenschap onder stressomstandigheden zit, kan dit resulteren in veel heftiger en hardhandiger poetsgedrag. Dit leidt de vogel af van zijn stress. Hierdoor wordt het gevoel beter, maar de veren breken af of worden afgeknipt. Wat opvalt aan deze dieren is dat ze kortere of pluizige veren hebben.
Normaal gesproken groeit zodra een veer verwijderd wordt er binnen 3-4 weken weer een volledig nieuwe veer terug. Verwonding: Wanneer een vogel zich verwondt is dit niet altijd even goed te zien. Een verwonding kan bij een vogel zonder hulp erg mooi genezen.
Als je voor het beste resultaat wilt gaan is het belangrijk om je papegaai zo'n drie keer per week goed te douchen. Dit zorgt voor een knap verenpak. Laat je papegaai tijdens het douchen op een zitstok zitten. Deze zitstok kun je eventueel uit zijn kooi halen, maar je kunt ook een aparte douchestok aanschaffen.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Voor het vliegen zijn niet alleen veren nodig. De vogel moet ook licht zijn en vliegspieren en luchtzakken hebben. Vogels zijn er in allerlei soorten en maten. Aan hun uiterlijk kun je zien waar ze leven en wat ze eten.
Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Bestrijd verveling door iedere dag speeltjes om te wisselen. Zet als je weggaat een radio met praatprogramma's aan in een andere kamer. Laat vogels regelmatig baden en geef dagelijks een douche met de plantenspuit. Goed samengestelde voeding zorgt voor een goede conditie van de vogel.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
De eerste jeugdrui is zo rond de leeftijd van 5 maanden. Na deze rui volgt bij 14-16 maanden de eerste volwassen rui. Daarna hebben papegaaien jaarlijks een rui. De precieze periode is niet seizoensgebonden en kan dus ieder moment van het jaar zijn.
Een mens kan diep slapen, vogels slapen van naturen licht. Dat heeft te maken met de alertheid van vogel met betrekking op gevaar. Bij gevaar moeten ze snel reageren, wat bij een diepe slaap niet mogelijk is. Daarnaast slapen de meeste vogels maar half.
Wat je ook kunt doen is je dier belonen met natuurlijke snacks om hem bezig te houden. Zo kun je je vogel belonen met onder andere palmnoten, suikerriet, pecannoten, walnoten of macadamia noten in dop. Vergeet het wilgenhout niet te plaatsen, zo kan je papegaai altijd aan zijn knaagbehoefte voldoen.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Je kunt een veer dus vergelijken met de uitwaaierende takken aan een boom. Aan deze vertakkingen zitten weerhaakjes die in elkaar grijpen. Daarom blijven de vertakkingen aan elkaar zitten als je over een veer strijkt.
De meest voorkomende manier om de veren te verwerken is eigenlijk heel simpel: in een mooie strik. Door gebruik te maken van de kleinere veren in combinatie met mat krullint (bijvoorbeeld PP krullint) heb je in een handomdraai een mooie decoratie om van een simpel cadeautje een mooi geschenk te maken.
Veren bewaren: klein puntje lijm onder de spoel. Met lijmpistool erg handig: de veer kort in de goede houding houden en als de lijm hard/koud/dof is, kun je hem al loslaten. Vloeibare lijm kan ook, maar dan moet je opletten dat de lijm niet opdroogt als de veer niet meer in de goede houding zit.
Hogere temperaturen
Hoewel kromsnavels met gemak kunnen leven in temperaturen tussen de 5 en de 33 graden, hebben zij uiteraard wel een temperatuur waarbij ze zich lekker voelen. Deze temperatuur ligt ongeveer tussen de 17 en de 27 graden.
Vlooien en parasieten bij vogels
Ook vogels kunnen last hebben van vlooien en parasieten. Naast vlooien en luizen zijn ook teken en mijten vervelende diertjes die voor onder andere jeuk bij je vogel kunnen zorgen.
Papegaaienziekte (psittacose) is een vorm van longontsteking die bij mensen in Nederland af en toe voorkomt. De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia psittaci), die bij vogels kan voorkomen.