Kruiden. Wil je kruiden voeren die je konijn helpen aankomen en eetlustopwekkend werken, kies dan voor luzerne, paardenbloem, munt, kamille, oregano, peterselie, selderij, tijm, venkel en/of weegbree.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Als u de ruggenwervel goed voelt zitten, maar hij steekt niet overdreven uit is het goed. Wanneer de ruggenwervel echt heel erg uitsteekt is het konijn te mager. Voelt u de ruggenwervel niet of nauwelijks dan is het konijn te dik.
Laat uw konijn bewegen
Een van de beste manieren om een konijn te laten afvallen, is door hem of haar vrij te laten rondlopen, zodat het genoeg beweging krijgt. Konijnen die worden opgesloten in een klein hok met net genoeg bewegingsruimte zullen niet erg gelukkig zijn en waarschijnlijk ook niet veel bewegen.
Wanneer een konijn te veel biks eet en te weinig hooi, dan kan het konijn snel darmproblemen krijgen. Ze krijgen dan namelijk te weinig vezels uit het ruwvoer binnen en te veel snelle koolhydraten (suikers) uit de biks.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Een wam wordt gevormd door een vetmassa, aanwezig in het lichaam van een voedster, samen met de erfelijke factor die bepaald, dat die vetmassa bij een voedster anders gestockeerd wordt, dan bij de ram. Verder speelt ook het geslachtshormoon oestrogeen een grote rol bij het produceren van deze vetmassa.
Je konijn kan je wegen op een gewone keukenweegschaal. Plaats je dier erop en lees zo het gewicht af. Blijft het niet zitten? Leg er dan wat voeder voor, zodat het niet wegloopt.
Het konijn dat ze lekker vindt mag er maar een paar per dag, vanwege het hoge suikergehalte. Dit geldt voor alle soorten gedroogd fruit.
Luzernestengels zijn zeer voedzaam en nutritioneel goed voor konijnen. In sommige lectuur wordt er wel verwezen dat luzerne een superfood is maar te veel calcium bevat voor konijnen, deze calcium zit dan vooral in de blaadjes van deze vlinderbloemige plant, deze werden gescheiden van de stengels.
Konijnen en cavia's in beweging
Een konijn kan zo'n 70 kilometer per uur rennen, maar daar heeft hij natuurlijk wel de ruimte voor nodig. Het is daarom van belang om hen minimaal één keer per dag een flinke ruimte aan te bieden om te kunnen rennen.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Vezels zitten in brokken, hooi, groenvoer en kruiden. Een konijn zou aan moeten komen als hij meer calorieën binnen krijgt dan hij verbruikt. De hoeveelheid calorieën verhoog je door voedsel aan te bieden waar meer calorieën in zitten en door de hoeveelheid voedsel die je konijn eet te verhogen.
Konijnen moeten kunnen rennen, houden van knagen en graven en moeten op hun achterpoten kunnen staan om hun omgeving te scannen. Daarnaast moeten ze zich kunnen terugtrekken in een schuilplaats als ze zich onveilig voelen en moeten ze een veilige plek hebben om te rusten.
Een wam is zeg maar een onderkin. Dit is niet erg hoor! Het is bij sommige konijnen erfelijk bepaald dat ze er eentje krijgen en sommige konijnen krijgen ze doordat ze overgewicht hebben. Als een konijn eenmaal een wam heeft gaat die niet meer weg.
De levensverwachting van door de mens gehouden konijnen is echter ca. 14 jaar. De leeftijd die konijnen kunnen bereiken afhankelijk is van veel verschillende factoren en het ras. Tamme exemplaren worden gemiddelde negen tot tien jaar oud.
Want teveel suiker kan grote darmproblemen geven. Dus per dag niet meer dan 1 aardbei of 1 kers, een partje appel enz. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigenlijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar alleen kleine stukjes.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.