Je moet de vis bakken in zonnebloemolie of frituurolie en de frituurpan eerst goed heet laten worden. Laat om de beurt de vis in de pan laten zakken met een schuimspaan en laat deze uitlekken op wat keukenpapier.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Verhit boter of olie in een pan en bak de vis daarin met de velkant naar beneden. Eventueel kun je de velkant eerst nog door de bloem halen. Bak eerst op een redelijk hoog vuur zodat het vel gebakken wordt, zet het vuur daarna wat lager zodat het visvlees verder kan garen.
Een vlees van een gefileerde vis wordt tijdens het bakken lekker krokant. Als je de vis met de huid bakt, blijft het vlees van binnen heel zacht en het huidje krokant.
Het afspoelen met koud water zorgt ervoor dat de vis een versere smaak krijgt. Je spoelt dan ongewenste smaakjes weg, zoals onder andere TMA (die de vieze visgeur veroorzaakt) en bacteriën.
Of vis echt lekkerder smaakt als je er citroen op doet kan je alleen bevestigend beantwoorden als je van citroen houdt. In ieder geval is het zo dat door citroen de vis minder vies smaakt.
Hiervoor wordt gewone bloem gebruikt zoals voor brood gebruikt wordt of voor gebak. Deze bloem wordt ook wel patisseriebloem genoemd.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Antwoord van Jeroen Meus. Je kunt de vis eerst aankorsten in de pan en nadien op een ovenschaal leggen of je kunt de vis ook meteen schikken op een bakplaat met bakpapier en in de oven bereiden. Eventueel kun je de vis nadien even warm houden in een oven op 50°C maar zo gaat de vis sneller uitdrogen.
Spoel hem af onder koud water en dep droog. Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Stap 2: geef 'm de tijd
Vlees, maar ook vis plakt de eerste paar minuten vast aan de pan. De oplossing? Laat 'm even in de pan bakken zonder eraan te zitten. Zodra hij krokant gebakken is, laat de filet vanzelf los.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Patentbloem is gebleekte tarwebloem die vooral gebruikt wordt voor gebak en luchtig brood. Doordat het lichte bloem is, is het geschikt voor zachte broodjes, cake en zachte taartbodems zoals bijvoorbeeld voor appeltaart of vlaai.
Ruik je een ammoniakgeur dan is de vis niet langer geschikt voor consumptie. De huid en de kieuwen moeten glanzen en de schubben moeten goed vast zitten. Een doffe of rimpelige huid betekent dat de vis minder vers is.
Gebakken vis gezond? Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen. Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting. Deze vissoorten zijn nu schaars door overbevissing en daarom ook prijzig geworden (kabeljauw komt toch al op ca. 30 euro een kilo).
Dat bleek een hardnekkige fabel. Want velen denken eventuele bacteriën weg te spoelen, maar niets is minder waar, de kans op besmetting is juist groter.
Spoel de zalmfilets schoon onder stromend koud water en dep goed droog met een stuk keukenrol. Wrijf de stukken zalm rondom in met een beetje zonnebloemolie. Zet een grote pan op het vuur waar alle stukken zalmfilets goed in kunnen liggen. Zorg ervoor dat de pan echt goed heet is.