Een beugel is altijd even wennen.Het ongemak dat door patiënten ervaren wordt doet zich dan ook met name voor in het begin. Zo kunnen de tanden en kiezen de eerste dagen wat gevoelig zijn, waardoor je geneigd bent zachter voedsel te eten. Op deze pagina lees je of er ook producten zijn die je beter kunt laten staan.
De beugel kan in het begin ook de wangen en lippen een beetje irriteren. Je kan stukjes was op de beugel aanbrengen om verdere irritatie te voorkomen. Na enkele dagen nemen de pijn en irritatie af.
Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meeste patiënten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter. Als je goed doorzet, heb je er daarna meestal weinig last meer van.
Als je een beugel neemt, zelfs als volwassene, kun je nog tientallen jaren genieten van mooiere, rechte tanden en kunnen ernstige structurele problemen worden gecorrigeerd. Daarom vinden veel mensen het een investering die de moeite waard is.
Gemiddeld kun je rekenen op een kostenplaatje tussen de 2000 en 3000 euro totaal voor de onder- en bovenkaak (volledige behandeling). De orthodontist brengt de kosten gelukkig gespreid in rekening.
Je wil graag je tanden rechtzetten, maar je hebt geen zin om blokjes te dragen? Dan kunnen de aligners van Invisalign een oplossing bieden. Maak kennis met dit uitneembaar en quasi onzichtbaar alternatief voor blokjes! Aligners zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten.
Wat je niet kunt eten met een beugel
Eet wat minder snoep, chips en frisdrank. Suiker- en zetmeelrijke voedingswaren veroorzaken zuurhoudend tandplak, dat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Plakkerige, taaie zoetigheden zoals karamel kunnen de draden beschadigen en de slotjes losser maken.
Eten met een beugel
Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk weer normaal te eten.
Doet het pijn? Nee. Je voelt een klein beetje druk als de beugel verwijderd wordt, maar het doet geen pijn. Je nieuwe retentiebeugel kan wel wat pijn doen.
Na ongeveer 3 maanden staan de tanden en kiezen recht naast elkaar. Hierna nog 3 maanden wachten op stabiliteit. Na in totaal 6 maanden gaat de beugel eruit: er wordt een spalkje geplaatst voor een blijvend recht en stralend resultaat!
De meeste patiënten zijn na ongeveer een maand volledig aan hun beugel gewend. Na zes maanden, en vaak zelfs sneller, merken ze al niet eens meer dat ze een beugel in hebben. Maar het kan voorkomen dat je tanden ineens pijn beginnen te doen. Dat is normaal en gaat als het goed is snel weer over.
Als je een vaste beugel hebt kun je het best alleen water, thee zonder suiker en melk drinken. Dat zijn de ENIGE dranken niet niet schadelijk zijn voor je gebit. Als je af en toe toch iets anders wilt drinken mag dat, maar beperk dat tot maximaal 1 glas per dag.
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.
Het is lastig om vooraf precies aan te geven wat een beugel(behandeling) kost. Dit hangt af van je gebitsafwijking, de beugel(s) die je krijgt en het juist dragen van de beugel. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de totale behandelduur. Gemiddeld duurt een behandeling tussen de 2 en 3 jaar.
De elastiekjes werken alleen als ze op de goede manier worden gedragen. De orthodontist bepaalt hoelang de elastiekjes per dag gedragen dienen te worden. Een orthodontist kan bijvoorbeeld zeggen dat de elastiekjes 24 uur per dag gedragen dienen te worden.
Met een blokjes/slotjes beugel moet je opletten met harde dingen. Zuurballen, lolly's, pepermuntjes en dergelijke kun je niet meer eten. Deze zijn echt te hard, waardoor de lijmverbinding breekt en je blokje losraakt. Harde dingen als een appel, stokbrood en rauwe wortel kun je wel eten, maar niet meer afhappen.
Wij raden het ten zeerste af met een vaste beugel cola te drinken. Cola is namelijk niet alleen slecht voor je tanden en kiezen, maar het kan er ook voor zorgen dat de lijm onder de slotjes en de bandjes van de beugel opgelost worden. Drink daarom ook niet teveel andere frisdranken.
Wanneer je net een slotjesbeugel hebt, of jouw beugel weer strakker is gezet, dan kunnen jouw tanden de eerste dagen gevoelig zijn. Mochten jouw tanden en kiezen erg pijn doen, dan kun je eventueel een paracetamol innemen. Na een dag of drie zijn jouw tanden gewend en zal de pijn zijn verdwenen.
Reinig je beugel: Zorgvuldig reinigen langs de draden en pinnen. Poets elk draad: Beweeg van boven naar onder, langs je bovenste en onderste tanden. Poets je tanden: Tandartsen bevelen aan om je tanden tweemaal daags twee minuten te poetsen. Zo zorg je ervoor dat je elk kwadrant van je gebit 30 seconden poetst.
De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moeten af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.
Scheve tanden behandelen
Eén van de meest voorkomende oplossingen voor scheve tanden is een beugel. Andere behandelmethoden zijn Invisalign, facings of een kaakoperatie.
Normaal passen de bovenste en onderste tandenrij goed op elkaar als je de mond sluit. Als je de tanden niet goed meer op elkaar kan zetten, en dus niet goed aansluiten, spreken we van malocclusie.
Beugels in Nederland: cijfers en feiten
- Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NvvO) krijgt zo'n 45 procent van de jongeren in Nederland een beugel: dat zijn er zo'n tweehonderdduizend.