Een goede tandenborstel heeft een smalle, korte borstelkop (1 x 2,5 cm).
Kan je dan best zonder tandpasta poetsen? Nee, het is geen goed idee om telkens zonder tandpasta te poetsen. In tandpasta zit namelijk fluoride. Deze stof versterkt het tandglazuur en beschermt je gebit tegen gaatjes (cariës).
Namelijk: maak je tandenborstel eerst nat zodat de borstel meteen schoon wordt en het zachter is voor je tanden en tandvlees. Daarnaast blijft de tandpasta ook beter aan de borstel plakken zodat het er niet af valt voor je de borstel in je mond hebt.
Tandpasta heeft doorgaans een houdbaarheid van twee jaar vanaf de productiedatum, die te vinden is aan het einde van de tube. Dit is vooral gericht op tandpasta's die fluoride bevatten, omdat het het belangrijkste ingrediënt is voor het voorkomen van gaatjes en het versterken van verzwakt glazuur.
Fluoride heeft echter wel tijd nodig om in het glazuur te trekken. Dit duurt volgens Kohsiek ongeveer een uur. "Wanneer je na het tandenpoetsen dus meteen krachtig gaat spoelen met veel water, spoel je een groot gedeelte van het fluoride gelijk weer weg.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Er zitten in tandpasta's beschermende stoffen voor je tandglazuur. Zoals fluoride of andere beschermende stoffen. Dit heeft wel even de tijd nodig om in te trekken in je tandglazuur. Daarom kun je dus beter geen water drinken na poetsen.
Wie braaf twee keer per dag zijn of haar tanden poetst kan dus vier maanden vooruit met het tablettenabonnement. Daarmee worden evenzoveel tubes uitgespaard telt de start-up, die er vanuit gaat dat we maandelijks per persoon één tube gebruiken.
Gedurende de aangegeven periode of houdbaarheidsdatum behoudt tandpasta dus de oorspronkelijke kwaliteit en effectiviteit. Tandpasta is niet schadelijk na een bepaalde periode, maar het product verliest wel zijn werkingskracht.
Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat, heeft vele goede eigenschappen als tandpasta. veel goedkoper dan commerciele tandpasta's.
Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid fluoride tussen je kiezen na het poetsen het grootst is als je 2 cm tandpasta gebruikt. Het advies is dan ook dat oudere kinderen en volwassenen 2 cm tandpasta per poetsbeurt gebruiken. Op deze manier is de fluoride concentratie het grootst na het poetsen van je gebit.
Van de lage concentraties in de tandpasta wordt je niet direct ziek, maar op de lange termijn heeft het zeker invloed op de gezondheid. Na verloop van tijd kan dit tot ziekte leiden. Mensen die teveel fluoride in 1 keer binnenkrijgen, krijgen vaak buikpijn en worden misselijk.
Het voordeel van tandpasta zonder fluoride
Zo heeft een internationaal onderzoek uitgewezen dat fluoride een neurotoxine is. Een neurotoxine is een gifstof die schadelijk is voor ons zenuwstelsel. Fluoride is een stof die word opgenomen door je slijmvliezen als je je tanden poetst met een tandpasta met fluoride.
Fluoride tandpasta helpt je tanden sterk te houden, zorgt voor het voorkomen van tandbederf en dat het glazuur minder snel oplosbaar is. Je gebit is daardoor beter beschermd tegen zuren en suikers, waardoor er minder kans is op gaatjes.
'Je hebt ongeveer één tot twee centimeter aan tandpasta nodig. We zien dat mensen met een elektrische tandenborstel minder dan dat gebruiken. ' Maar dat is gelukkig makkelijk op te lossen door halverwege het poetsen een nieuwe dot tandpasta op je borstel te smeren.
Toch raden ze niet aan om zonder tandpasta te poetsen. Tandpasta heeft een antimicrobieel effect en het bevat fluoride tegen cariës. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem en gaat het tandverkleuring tegen.
Tandenpoetsen is al zo'n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta.
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
Bij het teveel inslikken tegelijk wat je heel soms ziet bij kinderen, kan buikpijn en misselijkheid optreden. Dit komt omdat fluoride in de maag wordt omgezet in hydrofluoridezuur wat een agressieve etsende (bijtende, beschadigende) stof is.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Tandbederf ontstaat als tandplak, de kleverige substantie die zich op de tanden vormt, in aanraking komt met suikers uit het voedsel dat we eten. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en verzwakken.
Uit onderzoeken komt onvoldoende bewijs naar voren om een voorkeur aan te wijzen tussen alleen het uitspugen van de tandpasta en het daarbij ook naspoelen van de mond. (3, 7). Voordeel van alleen uitspugen kan zijn dat er een kleine hoeveelheid fluoride achterblijft in de mond.
Té zure mondwaters kunnen zorgen voor tanderosie. Er wordt gesproken over een ph waarde van 5 of lager. In Listerine zit onder andere het conserveermiddel benzoëzuur dat alleen zijn werk kan doen in een ph waarde van 5 of lager. Alles met een PH waarde onder de 5,5 lost tandglazuur op.