Lees elke dag minstens een halfuur En een halfuur op de hele dag, is bijna niets. In dat halfuurtje kan je zo'n 40 bladzijden lezen, wat maakt dat je (uitgaande van een gemiddeld boek met 250-300 pagina's) het boek aan het eind van de week uit kan hebben. Nu denk je vast: over 40 bladzijden doe ik vaak wel wat langer.
Kies je leestijd
Neem een gemiddeld boek: dat bevat zo'n 250 tot 300 pagina's. Indien je dagelijks zo'n 40 bladzijden leest, heb je dat binnen een week uit. Dat is geeneens zo gek. Zeker niet wanneer je ervan uitgaat dat je gemiddeld ook zo'n 40 bladzijden per uur leest.
Bij de berekening van de studielast per vak is uitgegaan van de algemene norm voor het bestuderen van literatuur: 5 pagina's literatuur per uur.Wanneer literatuur niet grondig bestudeerd, maar alleen gelezen dient te worden geldt een norm van 6 à 7 pagina's per uur.
Laten we ter illustratie een vlot geschreven roman nemen met de volgende eigenschappen: 34 regels van gemiddeld 9 woorden per regel op een pagina en 180 pagina's in totaal. Dit brengt je bij de volgende scores: Als je 250 woorden per minuut leest dan kost je dat iets meer dan 3,5 uur tijd.
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
'Over een goed boek van 100 bladzijden kan ik soms 4 uur doen, om elke zin afzonderlijk te kunnen proeven. Maar ik heb de hele Harry Potter-reeks (ruim 3.000 bladzijden, nvdr.) uitgelezen in één maand tijd, en dat bovenop mijn drukke baan en de zorg voor mijn vier kinderen.
Lees elke dag minstens een halfuur
Maar laat je niet afschrikken door je toch al drukke werkweken. Aan een halfuurtje lezen per dag heb je al genoeg om dat boek aan het eind van de week uit te hebben. En een halfuur op de hele dag, is bijna niets.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Formule om het leestempo uit te rekenen = aantal seconden : (delen door) aantal gelezen woorden. Avi E3 vraagt een gemiddeld leestempo van 0,9 sec per woord.
Leessnelheid wordt meestal aangeduid in 'wpm', woorden per minuut. De gemiddelde leessnelheid bedraagt rond de 240 wpm. De aanduiding 'aanzienlijk sneller dan gemiddeld' is een subjectieve kwalificatie, die hier wordt ingevuld als 'meer dan twee keer sneller dan gemiddeld'.
Als globale norm voor serieuze bestudering van de informatie kan gelden voor Nederlandse teksten: tamelijk makkelijke tekst: 8 pagina's per uur/ moeilijk tot gemiddelde teksten: 5-7 pagina's per uur / voor zeer moeilijke teksten, bijvoorbeeld in een andere taal, kan gerekend worden met ongeveer 4 pagina's per uur.
De inspectie geeft aan dat de tijd voor taal en lezen ongeveer 8 uur per week zal moeten bedragen. Voor scholen met veel leerlingen met een taalachterstand (scholen in de schoolgroepen 4 tot en met 7) is meer nodig, namelijk 9-10 uur per week.
In 2021 en 2022 lazen Nederlanders gemiddeld twaalf boeken. Het aantal gedrukte boeken en luisterboeken was in deze periode hetzelfde, maar er werd gemiddeld een e-boek meer gelezen (KvB Boekwerk & GfK, 2023, meting 63).
En niet alleen verbeter je zo je geheugen, lezen helpt je ook beter analytisch nadenken.Je wordt er dus werkelijk slimmer van. Doordat je je ook maar op één ding tegelijk kunt focussen, versterkt lezen jouw concentratiespanne. Je kunt je langer en beter concentreren.
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Urennorm basisonderwijs
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
“Een vast moment kan erg goed werken”, zegt Walraven. “Maar geen vast tijdstip. Je dagindeling varieert per dag, dus kun je beter met jezelf afspreken om voor het slapen te lezen, dan om stipt om 22.00 uur te lezen. Je kunt natuurlijk ook voor een ander moment op de dag kiezen.”
Doordat je veel leest, doe je veel (nieuwe) informatie op.Hierdoor vergroot je ook je kennis van de wereld. Als je je leesvaardigheid vergroot, worden andere (school)vakken ook makkelijker. Je kunt een tekst van bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde veel sneller en beter begrijpen.
Van de zevenjarigen – beginnende lezers – leest 68% vrijwel dagelijks een boek in de vrije tijd. Aan het eind van de basisschool, op twaalfjarige leeftijd, is dat met de helft gedaald (naar 35%).
Langzaam lezen komt doordat onze ogen de neiging hebben terug te springen naar woorden die ze net gelezen hebben. Deze automatische terugsprongetjes verbeteren het tekstbegrip niet en vertragen de snelheid van lezen enorm. Lees daarom met een pen of vinger!
Wie leest, heeft de wereld aan zijn voeten. (Voor)lezen ligt aan de basis van de taal- en leesontwikkeling van kinderen en aan de kansen die zij krijgen op school en in de maatschappij. Lezen verruimt ons denken, leert ons om anderen beter te begrijpen en vergroot ons welzijn.
Kortom: het lezen van een boek draagt niet alleen cognitieve kennis over, maar vult ook de beeldenbibliotheek in je hoofd. Je voelt er bovendien iets bij: vertedering, spanning, angst of warmte. Daarmee stelt het boek je in staat je te identificeren met personages en te herkennen welke routes zij lopen door hun levens.