Stabilisé is niet geschikt voor het lijmen. De verhouding cement zand is meestal niet voldoende en door het ontbreken van aanmaakwater in het mengsel heb je een zwakkere cement zand binding. Stabilisé geeft continu stof af en bij lijming zal de lijm verontreinigd worden door los zittende en loskomende zanddeeltjes.
Keramische tegels leggen op stabilisé
Als je de tegels bijvoorbeeld gaat verwerken op een zandgrond dan dient dit te gebeuren op een goed gestabiliseerde of goed drainerende ondergrond. Hierbij kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van een splitsoort van 2-5 mm, gemengd met trascement.
Stabilisé is een veelgebruikte term voor gestabiliseerd zand. Dit mengsel bestaat uit cement, zand en wat water. Omdat stabilisé vrij waterdoorlaatbaar is, dient het vaak als onderlaag voor materialen die buiten aangelegd worden. Denk maar aan klinkers, natuursteen tegels, borduren en bestrating.
Je hebt minimaal een laag van 10 centimeter stabilisé nodig om er zorg voor te dragen dat je terrastegels niet gaat verzakken. Wanneer je dat gedaan hebt kun je de ondergrond stevig aandrukken met een plank. Zorg voor een zo egaal mogelijke ondergrond, maar wel zo dat de fundering geleidelijk afloopt naar een zijkant.
De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend split. Als je dunne keramische tegels op zand legt, komen ze los als het vriest.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Terrastegels leggen op beton is perfect mogelijk, maar je moet wel met een aantal factoren rekening houden. Het belangrijkste aandachtspunt is vorstbestendigheid. Wanneer terrastegels niet bestand zijn tegen vriestemperaturen komen de voegen en daarna ook de tegels los. De oorzaak is infiltrerend water dat bevriest.
Dan bedraagt de droog – en verhardingstijd een zevental dagen. Scheldezand of plaatzand verlengen gauw de verhardingstijd tot zo'n twee à drie weken. Gebruik je zeezand, dan loopt het wachten op tot een viertal weken. Hoe dikker de laag stabilisé, hoe langer de droogtijd.
Het verwijderen van een laag hard geworden stabilisé is een karwei waarvoor je best een breekhamer huurt. Het resultaat is een mengeling van kluiten en gruis die je eventueel met nieuwe cement en water kan recycleren tot mager beton, bijvoorbeeld voor een fundering."
Persoonlijk adviseren wij om de oude stabilise te verwijderen en te vervangen door nieuwe stabilise.
Stabilisé is een waterdoorlaatbaar mengsel waardoor dit vaak als fundering gebruikt wordt voor materialen die buiten worden aangelegd. Voorbeelden hiervan zijn terrastegels, klinkers voor een oprit, voetpaden… Chape is daarentegen niet waterdoorlaatbaar en wordt gebruikt als ondervloer voor tegels, parket, laminaat…
Stabilisé is een ideaal opvulmiddel. Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend.
De dikte van de laag gestabiliseerd zand hangt af van het gebruik. Voor een looppad is dat anders dan voor een oprit bijvoorbeeld. Voor een terras is een dikte van 15 cm oké." "Onder de stabilisé kan je ook een onderfundering in steenslag of betonpuin leggen voor extra stevigheid.
Gestabiliseerd zand is betonzand met 10 tot 20 procent cement en wordt veel gebruikt als fundering in de wegenbouw en voor een oprit, tuin en terras. Het soortgelijk gewicht van één kuub is ongeveer 1600 kilogram en is leverbaar vanaf € 282,50. Voor iedere kuub extra wordt er € 82,50 extra gerekend.
Antwoord. "Een nieuwe betegeling plaatsen op een reeds bestaand terras kan maar in enkele uitzonderlijke gevallen", zegt Anouk Mathys van Beltrami. "Vaak wordt het niet aangeraden omdat de kans op schade zeer groot is."
Ter vergelijking: voor stabilisé gebruikt men ongeveer 150 kilogram cement per kubieke meter (1 kubiek zand is ongeveer 1650 kilo), voor chape +/- 220 kg/m³. Het gewicht van stabilisé is dus lager dan van chape. De ideale meng verhouding voor stabilisé? Die ligt ergens rond één deel cement per acht delen zand.
Soortelijk gewicht: 1600kg/m³ Prijs per zak.
De fundering voor een oprit uit beton, natuursteen of keramiek bestaat uit een laag van ongeveer 15 cm stabilisé (verhouding cement/zand 1:8). Deze verdicht je met een mechanische trilplaat. Voor het wegwerken van eventuele dikteverschillen in de bestrating, breng je een straatlaag van 3 à 4 cm aan.
Het verharde oppervlak realiseren
Plaats een eerste rij klinkers in de tweede laag niet aangedamde Stabilisé van 5 cm dik. Let erop dat u een voeg van 2 mm aanhoudt tussen de klinkers.
Een zak van 25 kg Knauf Stabilisé gemengd met ca. 2 tot 4 l water (volgens de gewenste consistentie) geeft ca. 13 l natte mortel.
Weet wel dat er diverse soorten zandcement zijn, met elk hun specifieke samenstelling en toepassingen. Ontdek hier welke zandcement verhoudingen jij best gebruikt voor je klus. Voor stabilisé daarentegen gebruikt men doorgaans 1 deel cement en 8 delen zand.
Dit zijn boordstenen uit beton, palissades of stenen vastgezet in een gestabiliseerd zandbed. Plaats deze 1 cm hoger dan de omliggende grond; − Maak een stut van schraal beton of gestabiliseerd zand zodat de kantopsluiting op zijn plaats blijft. De fundering zorgt voor de draagkracht van de bestrating.
Keramische tuintegels met betonnen onderlaag | Bestratingsweb.nl. Opsluitbanden, ook wel betonbanden genoemd, zorgen ervoor dat je bestrating netjes strak blijft liggen. Het plaatsen van deze opsluitbanden is een secuur klusje. Als je dit goed doet zorg je ervoor dat het daadwerkelijk bestraten gemakkelijker gaat.
Smeer het te betegelen oppervlak in met de tegellijm. Gebruik hiervoor een brede lijmkam en smeer niet meer lijm dan nodig voor de eerste rij. Druk nu de eerste rij tegels vast op de lijm. Gebruik tegelkruisjes (of een ander hulpmiddel) om telkens dezelfde afstand tussen de tegels te bewaren.