PU-lijm heeft een vullend vermogen en is zeer sterk. PU-lijm is watervast en is geschikt als montagelijm voor buiten en binnen. Perfect te gebruiken voor verbindingen die tegen zware omstandigheden opgewassen moeten zijn. PU-lijm is oplosmiddelvrij.
PU-lijm of polyurethaanlijm is een lijm gebaseerd op de reactie van isocyanaat met alcohol. Het product van deze reactie is een (poly)urethaan. De lijmverbinding komt tot stand doordat water uit de lucht reageert (polymeriseren) met de urethaan-verbindingen.
Open tijd: Voeg beide delen binnen 20 minuten samen. Droogtijd/klemtijd/afbindtijd: Pers (3 kg/cm2) de verbinding gedurende min. 12 uur samen (perstijd afhankelijk van houtsoort, vochtigheid van het hout en omgevingstemperatuur). Niet verwerken onder +5°C.
De beste Polyurethaanlijm is geschikt voor het lijmen van moeilijke verbindingen, zoals ijzer, aluminium, rubber, glas, kunststoffen en hout. De werkende stof van PU lijm is urethaan. De lijmverbinding komt tot stand, wanneer het water in de lucht reageert met urethaan-verbindingen.
De beste PU-lijmen!
Zwaluw Montage fix PU 310ml Krachtige montagelijm die ook geschikt is voor verticale verlijmingen! Ottocoll P340 Rapid 310ml Supersterke PU krachtlijm! illbruck PU011 Constructielijm 310ml Professioneel en snel uithardend!
Gorilla Glue is dé oplossing voor bijna elk project of reparatie. Het is 100% waterdicht en weerbestendig, veilig voor binnen- en buitengebruik, en sterk genoeg om alle elementen van de natuur te weerstaan. Gorilla Glue maakt een superieure binding. Het is de sterkste Lijm op de Planeet Aarde.
Gebruik PVC lijm! Wil je een afvoerbuis, goot, huishoudelijk apparaat, afstandsbediening of ander voorwerp van hard plastic lijmen? Dan is PVC lijm je beste vriend. Deze sterke lijm is waterbestendig.
Polyurethaan wordt gebruikt om zacht PUR-schuim te maken. Dit kan in verschillende consumentenproducten worden verwerkt, zoals matrassen, kussens, meubels, aankleedkussens, sponzen en speelgoed. Polyurethaan komt ook voor in hard schuim zoals het isolatie PUR-schuim dat veel wordt gebruikt in de bouw.
Zo lijm je gemakkelijk een constructie. Constructielijm is dan ook zeer stevig, omdat het voor dit soort klussen gebruikt moet worden. Veelal wordt constructielijm gebruikt op houten materialen. Je kunt bijvoorbeeld met constructielijm iets van hout in elkaar zetten zonder schroeven of spijkers te gebruiken.
PU (polyurethaan)
Een bekende term voor PU-lijm is ook wel bruislijm. Deze houtlijm hardt uit door middel van het vocht in het hout en in de lucht. Het komt wel eens voor dat de lijmlaag te dik wordt opgebracht. In dat geval zal de lijm niet goed uitharden en dus niet sterk zijn.
Stijfsel bevat veel vocht en daardoor is de droogtijd heel lang, maar daar kan de binder juist gebruik van maken. Een lange droogtijd geeft ook een lange werktijd en dat is bij lastige karweitjes heel prettig: haasten is niet nodig en er kan nog wat gecorrigeerd worden voor alles muurvast zit.
Geschikt voor:
Voor het waterbestendig (EN 204 D4) (vlak)verlijmen van vrijwel alle houtsoorten onderling en in combinatie met vele bouwmaterialen, zoals gips, (natuur)steen, (gas)beton, metaal, hardschuim en diverse kunststoffen.
De twee traditionele lijmen (houtlijm en bruislijm) brengen meer werk met zich mee en nemen daardoor meer tijd in beslag om tot het gewenste eindresultaat te komen t.o.v. een hybride constructielijm.
Maar hoe doe je dat en waarmee kan je gipsplaten lijmen? Gipsplaten lijmen. Deze kan je lijmen op vele ondergronden zoals hout, baksteen, beton en tegels. Je kunt het lijmen met verschillende producten zoals speciale montagekit, tegellijm, cementmortel en Fix en Finish.
De PU700 is een zeer sterke lijm en verlijmt steenachtige bouwmaterialen, zoals beton, steen, keramiek, gipsplaten, div. soorten bouwblokken en hout. De PU700 is geschikt voor zowel binnen als buiten toepassing en wordt ingezet voor zware steen en hout constructies, houten muur- en vloerpanelen en kozijnen.
Piepschuim kan je lijmen met heel veel verschillende soorten lijm. Gewone hobbylijm doet zijn werk al prima. Een lijmspray of een lijmpistool zijn ook geschikt om piepschuim te lijmen. Ook de normale Bison Kit Alleslijm is geschikt om piepschuim te verlijmen.
Grote namen in de wereld van universele lijm zijn Bison, Pattex en Pritt. Andere kwalitatieve merken zijn Velpon en Collall.
Bruislijm geeft een sterke verbinding. De lijm dringt goed in het hout, geeft daarmee goede hechting. Daar waar een goede zeer sterke verbinding aan de orde is, zoals een motorschot of veugelverbinding....
Waterdicht en duurzaam: polyurethaan lak en verf
Polyurethaan lak is ideaal voor het duurzaam beschermen van hout en metaal. Polyurethaan verf is daarnaast een goede oplossing voor het waterdicht maken van beton en hard PVC, zowel binnen als buiten.
Polyurethaan als isolatiematerial
De eindproducten zijn niet-toxisch, tenzij ze verbrand worden. Isocyanaten komen vrij bij de reactie van gespoten PUR tot een harde isolatielaag (bv. vloerisolatie) en bij de productie van platen in de fabriek.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Hard plastic lijmen met secondelijm
Een goede lijm voor plastic is hier ook weer de Super Glue3 All Plastics. Deze secondelijm voor kunststof is waterbestendig, binnen een paar tellen aan te brengen en droogt transparant op.
Voor de meeste plastics kunt u wat water met schoonmaakmiddel gebruiken. Breng de lijm op een van beide oppervlakken aan. Laat de oplosmiddelen korte tijd verdampen voordat u de delen samenvoegt. 2 à 3 minuten bij kamertemperatuur zijn meestal voldoende.
Bewaar PVC lijm op een droge plaats bij een temperatuur tussen de 5°C en 25°C. Als de pot PVC lijm goed is gesloten en juist is bewaard dan heeft de lijm een houdbaarheid van ongeveer 1,5 jaar.