Erkende schatters zullen de waarde van je woning bepalen op basis van enkele objectieve criteria. Ze bekijken de markt en vergelijken prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt. De schatter brengt steeds ook een bezoek waarbij hij alle ruimtes van de woning inspecteert.
Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning. Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie.
De verplichte schatting wordt vooral ingevoerd om banken enigszins te beschermen. Het is dus niet de bedoeling om de woningprijzen ook te doen dalen. Nu geven banken hypothecaire leningen gebaseerd op de aankoopprijs en dus lenen ze soms bedragen uit die hoger liggen dan de echte waarde van het huis.
Afhankelijk van de expert bij wie je te rade gaat, moet je voor een schattingsverslag rekenen op 250 à 300 euro exclusief btw (bij een makelaar) tot zo'n 500 euro (bij een landmeter of architect). Vooraleer je een expert aan het werk zet, loont het dan ook zeker de moeite om verschillende offertes aan te vragen.
Een schatting blijft vanaf volgend jaar wel verplicht als je een lening wil aangaan bij een bank voor de aankoop van een woning, maar het hoeft dus niet met een plaatsbezoek van een schatter aan het huis of appartement.
De expertise ofwel schattingsverslag is belangrijk voor de bank of kredietmaatschappij om de waarde van een woning te bepalen. Aan de hand van het expertise of schattingsverslag wordt de venale waarde en de quotiteit bepaald.
De Realo Schatting® houdt geen rekening met de kwaliteit van recente renovaties, gebruikte materialen, de afwerkingsgraad of de eigenheid van het pand. Daarom raden we toekomstige verkopers aan om de Realo Schatting® steeds aan te vullen met een schatting van hun pand door een erkend vastgoedmakelaar of schatter.
Makelaars bieden gratis schattingen aan, net als sommige notarissen en verzekeraars. We bellen voor deze test een aantal makelaars op. Maar je kan de schatting van je huis ook door een notaris en erkende schattingsbureau's laten uitvoeren. Je kan je huis zelfs laten schatten door een bank.
Notaris Dirk Michiels geeft volgend antwoord: “Er is geen wettelijke 'vervaltermijn' voor een schatting, maar 1 jaar lijkt een redelijke termijn. Nadien past men de schatting best aan, en dit aan de evolutie van de vastgoedprijzen voor het desbetreffende onroerend goed in die streek.
Wat is de WOZ-waarde van een woning? U kunt de WOZ-waarde van uw huis inzien via het WOZ-waardeloket. Als huizenbezitter ontvangt u ieder jaar een brief (beschikking) van uw gemeente met de nieuwe WOZ-waarde. Meer informatie leest op de pagina WOZ-waarde.
Ze bekijken de markt en vergelijken prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt. De schatter brengt steeds ook een bezoek waarbij hij alle ruimtes van de woning inspecteert. Een opgeruimd huis maakt het voor de schatter makkelijker om zijn werk uit te voeren.
Notaris en vastgoedmakelaar
Je krijgt dan geen uitgebreid verslag. Wil je dat wel, dan hangt hier een prijskaartje aan vast. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.
U kunt een beroep doen op een erkende schatter-expert om een waarde van een onroerend goed in een nalatenschap te bepalen. De Vlaamse Belastingdienst heeft afspraken met erkende schatters-experten. Zij maken een schattingsverslag op dat aan een aantal formele eisen en eisen op vlak van kwaliteit moet voldoen.
De waarde van een woning wordt bepaald door makelaars en taxateurs. Hierbij zijn een aantal factoren belangrijk. Samen met Sylvia van Zantvoort, makelaar en taxateur bij Mutters Makelaars, nemen we ze door. Sylvia: "De belangrijkste factor voor een waardebepaling is de ligging van een huis.
Een waardebepaling kost je immers niets en daarom kun je er in een ideaal geval meerdere van laten uitvoeren. Zo krijg je een reëel beeld van de mogelijke verkoopprijs en kun je tegelijk makelaars met elkaar vergelijken.
Bekijk de stijging van de huizenprijs in elk jaar sinds 1995. In 2020 steeg de gemiddelde huizenprijs met maar liefst 10 procent, wat Nederland een Europese podiumplaats opleverde. Sinds 2013 is er sprake van een vrijwel lineaire toename. Begin 2021 staat de gemiddelde verkoopprijs op ruim 357.000 euro.
Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. Hebt u aangifte erfbelasting over 2021 gedaan? Dan kan het wat langer duren voor u de aanslag krijgt. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.
Daarentegen is een onafhankelijke schatter echt wel een onafhankelijke partij. Hij of zij is vaak een expert-landmeter en heeft er geen enkel belang bij om de waarde van jouw huis hoger of lager in te schatten. Dit biedt je meer zekerheid over de geschatte waarde.
Bijvoeglijke aangifte van nalatenschap
Dankzij een bijvoegelijke aangifte kan je in Vlaanderen -tot 10 maanden na het overlijden- de meerwaarde aangeven en zo de boete beperken tot maximum 10% (bovenop de bij te betalen erfbelasting).
Het schattingsverslag kan u onmiddellijk downloaden voor € 19,99. In sommige regio's bieden we de optie tot een gratis schattingsverslag, met nazicht door een lokale vastgoedexpert.
Dat is in vergelijking met andere platforms echt niet lang. Op Immoweb kun je niet alleen je vastgoed te koop of te huur aanbieden, maar je vindt er ook een zeer handige schattingstool. Pluspunt: die is volledig gratis!
De innerlijke waarde geeft de kostprijs aan op vandaag voor diegene die het perceel en het gebouw in die welbepaalde configuratie en afwerking zou kiezen.
De vetusteit of sleet aan een gebouw is de waardevermindering op basis van de ouderdom, het gebruik, de frequentie van het onderhoud en de kwaliteit van het onderhoud. Dit is met andere woorden de slijtagegraad van het te ramen goed die normaal in verhouding ligt met de leeftijd van de woning.
In 2030 kost een bescheiden woning ongeveer 700.000 euro. Waanzin? Het is de uitkomst van een eenvoudig lineair rekensommetje. Volgens de recentste cijfers van de federale overheidsdienst Economie bedraagt de gemiddelde prijs voor een woning in ons land 172.077 euro.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.