Sardines is een lekkere vette vissoort met een uitgesproken smaak. (is zelfs familie van de haring) Gezien de smaak en vettigheid van de sardines adviseren we een niet de complexe wijn, hou het lekker fris. Daar houdt dit visje van. Denk aan een Albarino of Pinot Grigio.
Heb je de visjes klaargemaakt, dan kun je de filet zo van grote graat afhalen. Haal vervolgens de grote graat eruit en de andere filet is beschikbaar. Let op: fijne graten kun je prima eten, helemaal als ze bereid zijn, maar haal voor de zekerheid altijd zoveel mogelijk graten eruit.
Net als kip eet je sardines met de hand. Het zachte, zilte visvlees pulk je van de graat en stop je rechtstreeks met je vette vingers in de mond. Puristen bereiden hem simpelweg op de bbq, op gloeiend houtskool. De huid van de sardine transformeert door het gloeiende vuur vuur op magische wijze van zilver tot goud.
Wijn met sliptong combineren
Een Muscadet uit de Loire is een optie. Dat geldt ook voor de Picpoul uit Pinet. In Portugal en Noord-West Spanje vindt je ook van die strakke, citrusfrisse wijnen en vergeet tenslotte de Vermentino uit Sardinië niet, wellicht de mooiste combinatie met gebakken sliptong.
Maak de sardines een voor een schoon onder koud stromend water. Wrijf met een beetje kracht de schubben van het visvel. Wrijf zorgvuldig en tegen de schubben in, dus van de staart richting kop. Ten slotte moeten ook de ingewanden verwijderd worden.
2-3 visjes per persoon zou voldoende moeten zijn bij een heerlijke maaltijd. De vis is heel makkelijk zelf schoon te maken en zijn heerlijk op de grill of barbecue want het vel wordt dan lekker knapperig.
Reken dan 3 á 4 sardines per persoon.
Bij de krokante structuur van gepaneerde vis past een frisse witte wijn. Deze wijn komt uit Bordeaux (van het gebied Entre-deux-Mers), en past perfect bij dit type gerecht.
De beste keuze is een goed droge, uitgesproken frisse witte wijn. De klassieke partners voor fruits de mer zijn Chablis, Muscadet of Picpoul, of natuurlijk – als je het echt serieus wilt aanpakken – Champagne.
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay. Probeer bijvoorbeeld onze frisse Scaia Garganega Chardonnay.
Sterke botten
Sardines bevatten een rijke bron aan botopbouwende vitamine D, de vitamine die meestal geassocieerd wordt met verrijkte melkproducten. Vitamine D helpt om de absorptie van calcium te verhogen. Daarnaast bevatten sardines ook fosfor, een mineraal dat belangrijk is voor de versterking van de botstructuur.
Hoe je de sardientjes het best eet? Gewoon met je handen. Tijdens mijn bezoek aan Málaga zag ik best veel toeristen de sardientjes met mes en vork eten. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, maar het best eet je de sardientjes, net zoals kip, dus met je handen.
De smaak van sardine neigt naar haring. Verse sardines hebben een krachtige, kenmerkende smaak. In Nederland kennen wij ook de sardine in blik. Het visje heeft niet veel opsmuk nodig.
Zijn sardientjes uit blik gezonde vis? Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond.
Sardines
Sardines leveren 2 gram hart-gezonde omega-3 vetzuren per portie van een ons en de laagste niveaus van kwik. Ze bevatten veel calcium en vitamine D , dus ze zijn ook goed voor de gezondheid van je botten.
Wijn met fruits de mer combineren
Klassiekers met fruits de mer zijn Picpoul de Pinet uit Zuid-Frankrijk, Muscadet uit de Loire en Chablis uit Bourgogne.
Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.
Zo zijn witte wijnen als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Salentein en Pinot Grigio vaak een genot voor de tong bij visgerechten. De smaak echter van een fruitige – licht gekoelde – rode wijn uit de Merlot druif of wijn van de druif Pinot Noir kan u echter ook aangenaam verassen!
Sardines in blik zijn bijna even gezond als verse sardines. Ze bevatten meestal meer zout, maar als je verder niet te veel fastfood eet (wat ook veel zout bevat, maar geen hoge voedingswaarde heeft) hoeft dit geen probleem te zijn.
Naast gezonde vetzuren, zijn vette vissoorten rijk aan proteïne en mineralen. Een sardientje bevat minder dan 100 kcal en kan met zowat alles gecombineerd worden. Ook kan je sardientjes rauw eten, uit blik, op de barbecue gegrild of in de oven.
50 gram sardines bevat 250 IE Vitamine D, dit is 70 % van de aanbevolen dagbehoefte.