Stofluizen doen niet veel kwaad. Soms kunnen ze voordelig voor ons zijn: ze grazen vervelende schimmels weg en eten haar- en huidschilfers waardoor stofmijten (waar sommige mensen allergisch voor zijn) minder kans krijgen. Verder knabbelen ze wat aan ons eten, zoals gemorst meel.
Stofluizen doen niet veel kwaad. Ze grazen veel vervelende schimmels weg en knabbelen wat aan ons eten, zoals bijvoorbeeld gemorst meel. Pas als ze heel talrijk gaan voorkomen kunnen stofluizen enige last veroorzaken door bijvoorbeeld aan oude boeken te gaan knagen.
Stofluizen vormen een aparte orde van insecten en hebben niets te maken met andere soorten luizen. Ze bijten ons niet en zuigen geen bloed maar ze leven van schimmels, algen en ander plantaardig materiaal. Hun aanwezigheid kan duiden op een te hoge luchtvochtigheid.
Stofluizen zijn kleine insecten tot maximaal 4 mm lang. Hun kleur is wit, grijs of donkerbruin. De eieren zijn tot 0,5 mm lang en ovaalvormig. Sommige soorten zijn gevleugeld, andere beschikken slechts over vleugelstompjes of hebben in het geheel geen vleugels.
In alle huizen op een na zaten stofluizen, die Trautwein omschrijft als "schattig" en "de vriendelijke neefjes van de parasiterende hoofdluizen". Gemiddeld werden er in elk huis 100 verschillende soorten gevonden.
Een vrouwelijke stofluis leeft 6 tot 9 maanden en kan in die periode tot wel 100 eitjes leggen. Hoe vochtiger de omgeving, hoe sneller de luizen zich zullen ontwikkelen. De ideale temperatuur voor stofluizen is 20 tot 25°C, precies zoals in jouw woning dus.
SPRINGENDE STOFLUIZEN
De meeste stofluizen kunnen niet springen.
Stofluizen zijn doorgaans niet makkelijk te zien. De beestjes worden namelijk maximaal vier millimeter groot. Ze zijn grijs, wit of donkerbruin van kleur. Stofluizen kunnen zich snel verplaatsen.
Stofluizen komen voornamelijk voor tussen vochtig papier, in oude boeken en in vochtige vullingen van matrassen en kussens net als biezen matten, rieten dakbedekking én vloerbedekking van plantaardige herkomst. Stofluizen leven 6-9 maanden en ieder wijfje kan in haar leven wel 100 eitjes leggen.
Wering en bestrijding van stofluizen
Het dweilen en schoonmaken van de ruimte met water werkt dus averechts! Het bestrijden van de stofluizen met insecticide heeft weinig zin, omdat de populatie zich opnieuw zal ontwikkelen zolang er niets aan de vochtproblematiek wordt gedaan.
Uiterlijk van stofluizen
Enkele stofluizen zijn gevleugeld, andere zijn vleugelloos of hebben slechts vleugelstompjes. Stofluizen verplaatsen zich snel, maar schoksgewijs. De jonge stofluizen lijken sterk op de reeds volwassen exemplaren. Stofluizen vliegen niet.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Die vervelende hele kleine zwarte beestjes van 1 mm zijn vaak rouwvliegjes. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn net een maatje kleiner. Ze worden ook rouwvarenmugjes genoemd, maar soms ook rouwmugjes, rouwvliegjes of 'die kleine irritante beestjes'!
Kleine, eencellige parasieten (protozoa) kunnen zich in het lichaam voortbewegen door middel van trilhaartjes of schijnvoetjes. Parasieten zijn organismen die leven ten koste van een gastheer, in dit geval de mens. Er bestaan zowel ziekmakende als onschuldige parasieten.
Bedwantsen zijn kleine insecten die leven van het bloed van mensen en dieren. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, van wit tot rood-bruin. Ze hebben 6 pootjes. Ze kunnen snel lopen, maar niet vliegen of springen.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Zijn de kruipende insecten zwart/bruin van kleur, zo groot als een speldenkop ( ongeveer 2 - 3 mm ) en komt u ze in grotere getallen in huis ( met name ) in de keuken tegen? Dan is er een grote kans dat het om voorraadkevertjes gaat.
Indien u de meelmijt niet goed bestrijdt, krijgt u mogelijk te maken met een allergische reactie. Mensen met een meelmijtallergie worden vaak benauwd. Daarnaast kunnen er nog andere reacties optreden. Om de allergische reacties te beperken, schakelt u zo snel mogelijk een ongediertebestrijder in.
Je bent best af met een insectenspray met lange nawerking. Verstuif het product op de plekken waar je de stofluizen hebt zien kruipen of waar ze zich schuilhouden.
Samenvatting. De aandoening die bekendstaat als parasietenwaan, infestatiewaan of het Ekbom-syndroom is de beleving van de patiënt dat er beestjes of parasieten op of in zijn huid leven, en soms ook in zijn leefomgeving. De patiënt voelt en ziet de beestjes, maar andere mensen zien ze niet.
Ze zijn vooral 's avonds en 's nachts actief. Overdag verstoppen ze zich achter plinten, stopcontacten of in kieren.
Hoofdluis herkennen
Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos. Wat is dan het grote verschil? Roos schud je gemakkelijk los, maar neten zitten stevig aan het haar vastgeplakt.
De luis in het riet wordt ook wel de stofluis genoemd en is in bijna ieder rieten dak wel aanwezig. Dit is een minuscuul bruin beestje en houdt vooral van vochtige koele plekken.
Kledingmotten kunnen schade veroorzaken aan kleding en andere voorwerpen van natuurlijke vezels zoals wol, zijde en bont. Er zijn twee soorten kledingmotten welke in Nederland en België voor de meeste overlast zorgen, namelijk: Tinea pellionella – gewone pelsmot. Tineola bisselliella – klerenmot of kleermot.