Wanneer de centrifuge snelheid te hoog is, zal de kleding gekreukt uit de wasmachine komen. Wanneer de temperatuur van het wasprogramma te hoog is, kan de kleding in de machine kreuken. Wanneer er een verkeerd programma gekozen wordt, kan de kleding gekreukt raken.
Kies dan een kort droogprogramma. Gooi je wasgoed bijvoorbeeld 10 minuten in de droger voordat je het ophangt. Zo verbruik je weinig energie en heb je toch lekker zachte handdoeken. Haal de was snel na het einde van het programma uit de trommel.
Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het! Geen zorgen, je hoeft dit echt niet bij elke droogbeurt te doen.
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen. Let er wel op dat je alles meteen na de wasbeurt eruit haalt.
Droogtrommeldoekjes zijn (meestal) polyester doekjes die je bij je schone was in de droger doet. Zo'n doekje is gedrenkt in wasverzachter en meestal ook nog in een geurtje. Je kunt droogtrommeldoekjes kopen, maar je kunt ze ook zelf maken.
Heb je ook zo'n hekel aan het feit dat je van sommige kleding statisch wordt? Gooi een prop aluminiumfolie bij je was: dat zou ervoor zorgen dat je er tot zes maanden geen last meer van hebt.
Op tijd uit de droogkast
Je weet nu dat kleding krimpt in de droger. Daarom kies je beter voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans dat je was krimpt in droger. Haal je was uit de droogkast als hij nog een beetje vochtig is en laat hem verder op het wasrek drogen.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Stop je was in de machine met vloeibare wasmiddelen in plaats van poeders. Deze zijn namelijk zachter en zorgen ervoor dat er minder kreukels in je was zitten. Ook wasverzachter is een goed alternatief om je kleding kreukvrij uit de machine te halen.
Hoe gebruik je drogerballen? Doe de ballen bij je wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Als je op de ballen wat wasparfum sprenkelt dan neemt je was ook nog eens de lekkere geur op, dubbel plezier dus!
Lekker ruikende was uit de droger
Ook kun je bijvoorbeeld een wasparfum of van die geurparels gebruiken. Hierdoor ruikt je was heel erg sterk en zal de geur minder snel vervliegen tijdens het drogen.
Droog uw jas bij voorkeur in de droger, doe er wederom drie schone tennisballen bij om ervoor te zorgen dat het dons tijdens het drogen goed wordt losgeklopt. Kies voor een lang droogprogramma in combinatie met een lage temperatuur.
Zorg wel dat de droogkast niet te vol zit, de tennisballen hebben plaats nodig om te bewegen. Waarom het werkt: de tennisballen scheiden de klamme kleren van elkaar, waardoor er meer lucht aan kan en ze dus sneller drogen. Dit trucje werkt trouwens ook goed om veren in donsdekens en jassen terug uit elkaar te slaan.
Droogballen zijn wollen, vervilten ballen die je in de droger doet, ze zijn goed voor het milieu, doordat ze de droogtijd met maar liefst 25% kunnen verkorten. Dat scheelt best veel stroom in een jaar. Ze zorgen er ook voor dat jouw was zachter is, minder kreukt en dat je was niet statisch wordt.
Het extra droog programma is bedoeld voor dikker wasgoed. Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Katoen-droog: algemeen programma voor het drogen van het wasgoed. Synthetisch-droog: een droogprogramma op een lage temperatuur voor zeer tere stoffen. Kast-droog: de was wordt gedroogd op basis van de detectie van het aantal wasgoed en het gewicht dat in de trommel zit.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.