Als zzp'er kun je dus zowel zakelijk als privé leasen.
Voor zzp'ers is het mogelijk om private of zakelijk een auto te leasen.
Startende ZZP'ers kunnen zeker een zakelijke auto leasen. Soms vraagt de financieringsmaatschappij om een stukje extra zekerheid in de vorm van een aanbetaling. Wij kijken graag samen met jou naar je wensen en de mogelijkheden. Doe een financial lease aanvraag.
Er is wel een maximaal bedrag dat je per auto kan leasen, namelijk maximaal de verkoopprijs van de auto. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen btw en marge auto's (lees alles in onze blog “marge auto's”). Voor een btw auto geldt dat je maximaal de verkoopprijs excl. btw kan leasen.
1: Zakelijke lease is alleen geschikt voor bedrijven met een wagenpark. Dit is gelukkig niet waar: elke ondernemer kan een zakelijke auto leasen.
Als u zakelijk een auto least als zzp'er dan betaalt u per maand een vast bedrag. Wat dit bedrag precies is kunnen we vooraf niet beantwoorden. Het leasebedrag hangt namelijk af van het model, de looptijd en de kilometrage waarvoor u kiest. Het leasebedrag ligt tussen een paar honderd tot een paar duizend euro.
Zakelijk leasen
Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook als je weinig kilometers rijdt kan het aantrekkelijk zijn. Leasen vergemakkelijkt de situatie, omdat je het beheer en onderhoud uit handen kunt geven aan de leasemaatschappij. Dit zal veel tijd en moeite besparen.
Het hangt er dus vanaf hoe je met het leasen omgaat. Je kunt de bijtellingskosten drukken door voor een voordeliger model leaseauto te kiezen. Rij je minder dan 500 privékilometers per jaar met de zakelijke leaseauto. Dan vermijd je bijtelling.
Goed om te weten: er is geen inkomenseis als je een auto privé wilt leasen. Er is dus niet een minimumbedrag aan salaris of inkomen dat je moet ontvangen elke maand.
Er is geen wettelijke eis gesteld aan het minimum inkomen dat je nodig hebt om een auto te leasen. Leasebedrijven vinden het wél belangrijk dat je kredietwaardig genoeg bent, dus dat je het leasebedrag kunt betalen en daarnaast voldoende geld overhoudt om van te leven.
Ja, de leasekosten van een auto kunnen aftrekbaar zijn voor ZZP'ers.
Bijtelling berekenen als zzp'er
De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000. De bijtelling is 22%, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400 bijtelling per jaar.
Het privégebruik van een zakelijke leaseauto geldt als loon in natura. Via de bijtelling betaal je hier belasting over.Er zijn in 2022 twee tarieven voor de bijtelling: 22% en 16%. De lagere bijtelling van 16% geldt alleen voor auto's zonder CO2-uitstoot, zoals volledig elektrische auto's of waterstofauto's.
Nadelen van een zakelijke auto leasen
Het belangrijkste nadeel van financial lease is dat je gebonden bent aan bepaalde leasevoorwaarden in je contract. Zo is bij bepaalde aanbieders maar een maximaal aantal kilometers per jaar toegestaan, of moet je bij een hoger kilometeraantal (veel) meer betalen per maand.
Omdat u bij financial lease eigenaar bent van het bedrijfsmiddel draagt u het economisch risico. Hierdoor is het maandbedrag bij financial lease goedkoper dan bij operational lease.
Operational lease is een zakelijke leasevorm waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto. Dit betekent dus ook dat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor de auto en de risico's draagt. Daarom zitten alle extra kosten, zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud bij het contract inbegrepen.
Samen een private leasecontract afsluiten? Het is mogelijk om je partner mee te laten tekenen voor het leasecontract. Dit kan nodig zijn om het contract financieel rond te krijgen. Zo draag je samen de verantwoording voor jullie private lease auto.
Lease auto afschrijven
Wanneer je zakelijk een auto leaset, wordt de auto gezien als een bedrijfsmiddel. Net als andere bedrijfsmiddelen mag je de kosten hiervan afschrijven. Dit doe je door de kosten te verdelen over de jaren waarin het bedrijfsmiddel in gebruik is.
Financial Lease als zzp'er
Een kredietvorm voor zakelijke lease, waarmee je de auto als ZZP-er zakelijk kunt kopen. Je financiert de aanschaf, door de lening voor de auto in termijnen af te betalen. De kosten voor brandstof, de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en afschrijving betaal je zelf.
Financial lease is de ideale leasevorm voor ondernemers. Niet alleen is dit voor ZZP'ers en andere ondernemers de meest voordelige autofinanciering, óók ben je direct economisch eigenaar van het voertuig dat je leaset. Dat is bij huurkoop en operational lease niet het geval.
Zakelijk leasen met brandstofpas
Ga je zakelijk leasen inclusief brandstof, dan ontvang je een brandstofpas met een pincode. Hiermee kun je vrijwel bij alle tankstations in ons land terecht. Bij het leasebedrag dat je maandelijks betaalt voor je zakelijke auto zit een bedrag inbegrepen voor de brandstof.
Voor werknemers is een auto van de zaak meestal aanzienlijk goedkoper dan een eigen auto. De inkomstenbelasting over het privégebruik is heel vaak veel lager dan de kosten van de auto. Dat geldt ook als de werkgever een bijdrage voor privégebruik eist. Die bijdrage wordt afgetrokken van de bijtelling.
Je betaalt geen bijtelling als je de auto van de zaak niet of nauwelijks (minder dan 500 km) privé gebruikt. Dit moet je kunnen aantonen.