Je huisarts weet dan welke antibiotica het beste werkt bij jouw gonorroe-infectie. Meestal is dit ciprofloxacine (500 milligram) of amoxicilline (3 gram). Kun je echt geen week wachten? Dan krijg je het antibioticum azitromycine (2 gram).
Belangrijk om te weten over azitromycine
Werkt binnen enkele dagen. Bij luchtweginfecties, zoals infecties van longen, luchtpijp, keel, bijholtes en middenoor. En bij huidinfecties, geslachtsziekten (gonorroe en chlamydia), Lymeziekte (tekenbeetziekte) en reizigersdiarree.
Dosering azitromycine: volwassenen 500 mg 1×/dag, kinderen 10 mg/kg lichaamsgewicht (max. 500 mg) 1×/dag. Behandelduur: 5 dagen.
Ceftriaxon doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen. Bij geslachtsziekten (gonorroe, syfilis), hersenvliesontsteking, infecties van longen of blaas, middenoorontseking, diepe huidinfecties (bijvoorbeeld door bijtwonden), sepsis en ziekte van Lyme (tekenbeetziekte).
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 3 dag tot 5 dagen. Bij bepaalde aandoeningen is een eenmalige dosis voldoende. Soms schrijft de arts een langdurige kuur voor, zoals bij longontsteking door cystische fibrose en bij MAC-infecties.
In het algemeen werkt azitromycine binnen enkele dagen. Je zult merken dat de klachten snel verminderen. Doorgaans duurt de behandeling drie tot vijf dagen. Als je na de kuur restverschijnselen hebt van de infectie, kan de arts de diagnose heroverwegen.
Als je gonorroe hebt, krijg je medicijnen die bacteriën doden (antibiotica). Welke antibiotica je krijgt hangt af van je situatie: Meestal krijg je 1 keer een prik met ceftriaxon (500 milligram). Zwangere vrouwen kunnen dit medicijn ook veilig krijgen.
Deze complicatie gaat gepaard met pijn in de rechterbovenbuik, koorts en verhoogde leverenzymen in het bloed. Het natuurlijk beloop van gonorroe is doorgaans zelflimiterend: de urethritis bij mannen geneest doorgaans spontaan in enkele weken en asymptomatische infecties bij vrouwen worden ook spontaan geklaard.
Meestal wordt je besmet door contact tussen penis en anus of vagina en penis. Je kunt ook besmet raken via handen, seksspeeltjes, en door orale seks. Je kunt gonorroe voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. Gonorroe wordt behandeld met antibiotica.
Wanneer mag ik weer seks hebben na een soa behandeling? Je hebt onlangs gonorroe of chlamydia opgelopen en je bent behandeld met een antibioticakuur. Het is dan af te raden om snel weer seks te hebben. Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks.
Als je chlamydia hebt, krijg je medicijnen die bacteriën dood maken (antibiotica): Meestal krijg je azitromycine. Slik in 1 keer 2 pillen van 500 milligram. Een ander medicijn is doxycycline.
Er zijn geen beperkingen voor azitromycine en alcohol. Azitromycine versterkt de werking van alcohol niet. Alcohol vergroot ook niet de kans op bijwerkingen en zorgt niet voor een verminderde werking van het medicijn.
Azitromycine wordt relatief snel geabsorbeerd en een plasmapiekconcentratie wordt bereikt na 2-3 uur (Farmacotherapeutisch kompas, geraadpleegd 4-6-2014).
Van azitromycine tabletten en suspensie is bekend dat zeer vaak maagdarmklachten optreden, zoals misselijkheid, buikpijn, winderigheid en diarree. Verder komen de volgende bijwerkingen van azitromycine bij minder dan één op de gebruikers voor: Braken. Verstoorde spijsvertering.
De gevolgen kunnen ernstig zijn als gonorroe niet behandeld wordt. De infectie kan dan verder het lichaam ingaan. Bij vrouwen kan dat tot een eileiderontsteking leiden. Dit geeft meer kans op onvruchtbaarheid en buitenbaarmoedelijke zwangerschap.
Wat voor schade kan gonorroe veroorzaken? Bij vrouwen kunnen, als gevolg van een infectie in het kleine bekken, vruchtbaarheidsproblemen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen optreden. Bij mannen kan door een chronische infectie van de plasbuis, verlittekening optreden van de plasbuis.
In Nederland heeft ongeveer 7% van de patiënten die een SOA-polikliniek bezoeken met een bacteriële SOA een dubbelinfectie. In de meeste gevallen (83%) gaat het om Chlamydia trachomatis (Chlamydia) en Neisseria gonorrhoeae (Gonorroe).
Vrouwen merken vaak weinig of niets van gonorroe. Mannen hebben meestal wel klachten. Bijvoorbeeld vocht uit de piemel. Dat heet een druiper.
Gonorroe symptomen vrouw
Groene afscheiding van de vagina, die vaak vreemd ruikt; pijn of een branderig gevoel bij het plassen; keelpijn; jeuk of een branderig gevoel bij de anus.
Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.
Symptomen van gonorroe bij de man
De klachten bestaan uit pusachtige afscheiding, die vaak gelig of groenig van kleur is en een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen. Ook moet je regelmatig kleine beetjes plassen. Soms zijn er helemaal geen klachten.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Voor de meeste SOA's (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.
Deze soa komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Het is sinds 2015 bij deze groep de meest voorkomende soa. Ook bij huisartsenpraktijken is er een stijging van het aantal gonorroe-diagnoses: van 9.550 in 2017 naar 11.300 in 2018. Deze stijging betreft met name vrouwen jonger dan 25 jaar.
Overgevoeligheid voor zonlicht, waardoor u ernstige zonnebrand kunt krijgen met roodheid, huiduitslag en jeuk. Heeft u hier last van, blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur en ga niet onder de zonnebank. Overgevoeligheid voor dit medicijn.