Slechte combinaties Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen. Kool: aardbeien, bloemkool, broccoli, tomaten.
Slechte combinatieteelt
Deze planten kun je beter uit elkaars buurt houden: Aardappel - selderij, tomaat, rode biet. Aardbei - koolsoorten. Rode biet - aardappel, maïs, prei, spinazie, wortel.
Broccoli voelt zich vooral thuis in de buurt van andere sterk terende gewassen zoals komkommers of tomaten, maar ook bonen, sla of radijsjes zijn geschikt.
Zet deze twee planten dus liever niet naast elkaar in je moestuin. Déze planten zet je liever niet naast elkaar in de moestuin: Aardappelen houd je liever uit de buurt van courgettes, frambozen, komkommers, pompoenen, selderij, tomaten, uien en zonnebloemen.
Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Zaaien van broccoli
Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond. Voor zomerbroccoli mag je vanaf half maart al zaaien in de volle grond. Het zaaien van winterbroccoli kan vanaf mei.
Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.
Broccoli is niet de meest eenvoudige groente om te kweken. Je kunt bijvoorbeeld alleen tussen maart en augustus zaaien, om vervolgens tussen augustus en oktober te kunnen oogsten.
In mei de aardappels in de grond met een rij mais ertussen en Physalis langs de rand. Mais en aardappelen zijn goede buren, bladeren en wortels geven elkaar de ruimte. Ook prima combinatie is Augurk of Courgette en Dille.
Goede combinatie: slasoorten en prei, (knol)selderij en prei, komkommerfamilie en mais, wortel en ui, ui en rode biet én knoflook en wortel.
Wanneer je ze samen bewaart, zullen de ajuinen door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Aardappels gebruiken de lucht namelijk om te "ademen", waardoor ze die ook weer uitstoten. Omgekeerd zullen de aardappelen ook sneller hun smaak verliezen door het ethyleen uit de ajuinen.
Zet je plant vooral in de buurt van wortels, peterselie en/of koolplanten. De eerste twee beschermt hij tegen aaltjes in de mix.
Boerenkool goede buren
Boerenkool kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij, munt, peul pronkboon, rabarber, radijs, salie, slaboon, tomaat, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.