De ingeleverde flesjes worden teruggestuurd naar een afvalverwerker voor recycling. Daar worden de flesjes gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe flesjes. Die worden weer gebruikt om dranken in te verpakken. Ze worden dus gerecycled en niet hergebruikt, zoals glazen bierflesjes.
Maar waar blijft dan het geld van niet ingeleverde statiegeldflessen? Nou dat geld belandt bij Statiegeld Nederland, een stichting die gelieerd is aan het Afvalfonds Verpakkingen.
Zo'n 10 procent van alle kleine plastic flesjes waar tegenwoordig statiegeld op zit, wordt naar verwachting weggegooid. Dat geld is de consument kwijt, maar het is niet weg. Het wordt gebruikt om het hele systeem van inzameling te betalen. Dat kost volgens Statiegeld Nederland 64 miljoen euro per jaar.
Naast de supermarkt waar de blikjes net zoals de plastic statiegeldflessen ingeleverd kunnen worden, kan de consument met de statiegeldblikjes ook terecht bij tankstations langs de snelweg en op steeds meer NS-stations. Bij deze innamepunten krijg je het statiegeld terug.
De flessen die kapot of beschadigd zijn, worden er uitgehaald. Deze flessen gaan naar de fabriek. Van de scherven van de glazen flessen en het plastic van de plastic flessen maken ze weer nieuwe flessen. Daarom kost het hervullen van verpakkingen die terug zijn gebracht bijna geen nieuw materiaal.
Waarom mogen drinkglazen niet in de glasbak? Drinkglazen mogen niet in de glasbak omdat het glas van drinkglazen een andere samenstelling heeft dan verpakkingsglas.
Het statiegeld wordt door hun afnemers, zoals supermarkten, in rekening gebracht bij consumenten.Als die de verpakking weer inleveren, krijgen ze het geld terug. Daaromheen zit een complex systeem van transport, administratie en recycling.
Statiegeld op plastic flessen en bierkratten
Zowel in de winkel als bij online bestellingen betaal je statiegeld op kleine en grote plastic flessen, bierflesjes en bierkratten. De flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Uiteraard kun je alle statiegeldflessen en kratten bij Jumbo inleveren.
Al met al heeft statiegeld een zeer positieve impact op het milieu: het leidt niet alleen tot minder zwerfafval, maar ook tot veel en hoogwaardige recycling die zorgt voor energiebesparing, reductie van CO2-emissies en het bewustzijn dat het de moeite waard is om zorgvuldig om te gaan met waardevolle grondstoffen.
Statiegeld verlaagt de schoonmaakkosten van het opruimen van zwerfafval en het leegmaken van openbare afvalbakken. Minder lege verpakkingen die opgeruimd of opgehaald moeten worden door de gemeentediensten leidt tot een directe besparing voor de lokale belastingbetaler.
Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn. Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop? Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Alleen de Lege Blikjes van de discounter kunnen DAAR ook alleen ingeleverd worden. Verder kun je in alle supermarkten lege flessen inleveren. Krijg je ook je bonnetje voor 't Statiegeld terug.
U kunt uw statiegeldflessen en -blikjes (vanaf 1 april 2023) inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit.
Sinds 1 juli 2021 betalen consumenten 15 cent extra voor flesjes van minder dan een liter water of fris. Jaarlijks gaan er zo'n 900 miljoen van deze flesjes over de toonbank. Om te voorkomen dat deze flesjes als zwerfafval op straat of in de natuur belanden, werd het statiegeld ingevoerd.
Statiegeld blikjes, gooi ze niet weg maar lever ze in! Sinds 1 april 2023 zit er statiegeld op alle blikjes drinken tot 3 liter. Net als bij kleine statiegeld flesjes gaat het om €0,15 statiegeld per blikje. Op welke blikjes statiegeld zit kan je gemakkelijk herkennen aan het statiegeld logo.
De nadelen van het huidige statiegeldsysteem
Flesjes die als zwerfafval in het milieu terechtkomen hebben dit vaak niet meer. Deze flesjes worden door Dirk Groot als 'zonder statiegeld' geregistreerd. Daarnaast vallen sommige flesjes ook buiten de verplichtingen.
In Spanje, Portugal en Frankrijk wordt helemaal geen statiegeld geheven. Waarom is dit niet Europees geregeld.
Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel. Het is voor de producent veel makkelijker en goedkoper om de fles na afloop weg te laten gooien.
het speciale statiegeldlogo. ♻️ Vanaf vandaag kun je alle plastic statiegeldflessen. inleveren bij jouw Lidl. Dat betekent ook merkflessen.
Aldi en Lidl hebben hun eigen gesloten statiegeldsysteem. Bijna alle flessen worden weer ingeleverd, het systeem is kostendekkend en levert een schone grondstof op voor nieuwe PET-flessen.
Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren.Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."
Statiegeld Nederland is de uitvoeringsorganisatie voor het statiegeldsysteem. Het is de verantwoordelijkheid van de producent/importeur zelf om zich te registeren en alle artikeldata juist en volledig aan te leveren.
Waar u plastic flessen met statiegeld in kan leveren
supermarkten en winkels die plastic flessen verkopen;tankstations langs de snelweg;evenementenlocaties en sportclubs;NS-stations.
Veel verkooppunten waren altijd al verplicht om petflessen in te nemen en statiegeld terug te betalen, meldt Radar. Nu er sinds 1 april 2023 statiegeld op blikjes zit en sinds 1 juli 2021 op kleine plastic flesjes, moeten de grotere verkooppunten ook deze verpakkingen innemen. Toch kun je ze niet overal inleveren.