Zodra je je bagage hebt afgegeven bij de check-in, krijgt je koffer een barcodelabel. Met deze barcode weten wij precies welke koffer van jou is, met welke vlucht hij mee moet en hoe zwaar en groot de koffer is.
Bij een overstap op een vliegveld in Nederland gaat uw bagage soms automatisch mee op uw volgende vlucht. Soms moet u uw bagage zelf ophalen en vervolgens inchecken op uw volgende vlucht.
De koffer zal bijvoorbeeld worden gescreend door beveiligingsmedewerkers of machines. Tijdens de gehele route over de lopende banden monitort de luchthaven de koffer aan de hand van dat kleine labeltje. Op deze manier weten ze bijna altijd waar je koffer is.
Je bagage is namelijk gekoppeld aan jou als passagier. Als jij niet in het vliegtuig instap, dan mag je koffer ook niet mee. Je bagage blijft dus op Schiphol terwijl het vliegtuig vertrekt. Neem contact op met de afhandelaar van je luchtvaartmaatschappij over hoe je je bagage kunt terugkrijgen.
Ruimbagage is de bagage die je afgeeft bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij, dat vervolgens wordt ingeladen in het bagageruim van het vliegtuig. Net als voor het meenemen van handbagage gelden er voor ruimbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Als je online incheckt voor jouw vlucht kun je thuis zelf jouw boardingpass opslaan in een handige app (wallet bijvoorbeeld) of openen vanuit jouw mail wanneer je de boardingpass nodig hebt. Als je alleen met handbagage reist, kun je meteen doorlopen naar de security check.
Warme en koude koffers
Koude koffers slaan we op in een buffer voordat ze naar het vliegtuig gaan. In deze buffers kunnen we zo'n 8.000 koffers stallen. De buffers weten dankzij de barcodes weer precies welke koffers wanneer moeten vertrekken om op tijd bij het vliegtuig te zijn.
Vergoeding als uw bagage kwijt is op Schiphol
Om uw kosten terug te kunnen vragen bij de airline moet u binnen 21 dagen een PIR-formulier hebben ingevuld. U mag kosten terugvragen voor noodzakelijke, passende en redelijke artikelen. Noodzakelijke artikelen is een breed begrip en is voor iedere passagier en reis anders.
De problemen met achtergelaten koffers op Schiphol worden groter. Op de luchthaven stapelen duizenden en duizenden koffers en bagagestukken zich op. Ze liggen zelfs buiten. Door personeelstekorten bij de bagage-afhandelaren en luchtvaartbedrijven is ook achter de schermen chaos ontstaan op Schiphol.
Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie. Niet alleen een medewerker bekijkt de scan, er wordt ook een detectiealgoritme gebruikt. Deze software kijkt met digitale ogen mee naar jouw handbagage.
Het verschilt per airline, luchthaven, maar hangt ook af van de verbinding die je hebt. Voor elke luchthaven is zelfs een zogenoemde Minimum Connection Time (MCT) vastgesteld en die laat zien hoeveel tijd je minimaal nodig hebt als je moet overstappen.
Alle luchthavens waar je kunt overstappen stellen een MCT vast, een 'Minimum Connection Time'. Dit is de minimale tijd die een passagier nodig heeft om met bagage tussen twee vluchten over te stappen in een ander vliegtuig. De MTC varieert vaak tussen de 35 minuten en 150 minuten.
Wat is een tussenstop? Een tussenstop – ook wel tussenlanding genoemd – moet je zien als een extra treinstop; het vliegtuig doet de eindbestemming aan met tussendoor een stop op een andere luchthaven. De luchtvaartmaatschappijen doen dit om een simpele reden; kosten besparen.
Koffer kwijt - Traceren
Wanneer je het PIR-formulier hebt ingevuld gaat de luchtvaartmaatschappij naar je bagage zoeken. Ze hebben daar een speciaal systeem voor, 'World Tracer' genaamd, dat bijna alle vliegmaatschappijen wereldwijd gebruiken. Door dit systeem kan de vermiste bagage mogelijk getraceerd worden.
Volg het koffer op de voet
Het voorkomt bijvoorbeeld dat je eindeloos bij de bagageband staat te wachten op je koffer. Ook geeft het systeem een signaal als het koffer onderweg opengemaakt is en als het koffer de verkeerde kant op gaat. Niet dat je er dan veel aan kunt doen, maar je weet het in ieder geval wel.
Ga daarvoor naar de servicebalie van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vloog. U krijgt daar een PIR-formulier. Op het PIR-formulier vult u uw gegevens in en wat er mis is. Als uw bagage niet is aangekomen, geeft u door waar u deze later wilt terugkrijgen.
Een passagier die op Schiphol aankomt, kan meestal 25 tot 40 minuten na aankomst van het vliegtuig zijn bagage van de aankomstband halen.
Voor zowel ruimbagage als handbagage gelden bepaalde richtlijnen over het gewicht en de afmetingen. Gemiddeld mag ruimbagage maximaal 23 kg wegen en handbagage maximaal 12 kg. Het is belangrijk om te vermelden dat dit inclusief het gewicht van de koffer betreft.
Check dan bij je luchtvaartmaatschappij hoe laat de incheckbalie geopend is. Anders sta je soms onnodig te wachten. Reis je alleen met handbagage? Kom dan niet eerder dan 4 uur voor je vlucht vertrekt naar de luchthaven.
Je kunt bij sommige vliegtuigmaatschappijen er zelfs voor kiezen om je boardingpass per sms te ontvangen in de vorm van een QR-code, of je kiest voor de digitale Passbook app waarin je de boardingspass bewaard op je smartphone. Online inchecken is natuurlijk alleen een voordeel als je geen bagage hoeft in te checken.
Thuis online inchecken
Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je vanaf 24 uur voor vertrek inchecken op hun website of via hun app. Je boardingpass kun je printen of in veel gevallen bij de gate laten scannen vanaf je smartphone of tablet. Thuis online inchecken is ideaal als je reist met alleen handbagage.
Houd je paspoort en e-tickets bij de hand om het incheckproces te versnellen. Als je geen ruimbagage in hoeft te checken, kun je ook bij de self-service palen op de luchthaven inchecken. Tegenwoordig kun je bij veel airlines ook online inchecken en een boarding pass uitprinten.