Een jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben wij, net zoals veel andere Europese landen, dezelfde twee minuten overgenomen. Tijdens deze twee minuten herdenken wij de mensen die de oorlog niet hebben overleefd en is de oorspronkelijke gedachte achter de twee minuten nooit overgenomen.
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment. Meestal is dit in de vroege avond van 4 mei.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
Nog altijd neemt een grote meerderheid van de Nederlanders op 4 mei twee minuten stilte in acht.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Naar acht uur
Eind 1987 werd het Nationaal Comité 4 en 5 mei ingesteld om het draagvlak voor 4 en 5 mei onder de bevolking te vergroten en meer samenhang tussen de twee dagen te realiseren. In 1988 werd daartoe de Nationale Herdenking op de Dam verschoven van vier uur 's middags naar acht uur 's avonds.
Bestaat sinds 11 november 1919 - officieel dan
Met Dodenherdenking zijn we twee minuten stil. Deze traditie begon op 11 november 1919 in Groot-Brittannië bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Later werd dit in Nederland overgenomen, maar in het begin nog wel met de nodige moeite.
Door iets te herdenken laat je zien met iemand mee te leven en stil te kunnen staan bij iemands leed, ongeacht of je daar zelf nu ook nadeel van ondervindt. Nu is de Tweede Wereldoorlog natuurlijk steeds verder in het verleden. Mensen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt, zijn er steeds minder.
Er is een duidelijke internationale trend zichtbaar in de manier waarop men zich de oorlog herinnert. Soldaten worden niet langer gezien als helden maar vooral als slachtoffers. Het onzinnige en onnodige lijden staat centraal.
Op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Naast Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn daarbij vertegenwoordigers van de regering, oorlogsgetroffenen en nabestaanden aanwezig.
Marseille-Feyenoord
Er zal wel een minuut stilte gehouden worden van te voren en Olympique Marseille speelt met rouwbanden. Het is voor de club uit Marseille extra mooi dat er aandacht besteed kan worden aan dit ongeluk, omdat de club er zelf bij betrokken was.
Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking worden alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden herdacht, de slachtoffers die vielen tijdens de koloniale oorlog in Indonesië, en ook de slachtoffers die daarna vielen tijdens oorlogs- en vredesoperaties waarbij Nederland ...
Jan Dipell Ritzinger verzorgt de geheel witte krans van de Staten-Generaal (Eerste en Tweede Kamer - violieren, rozen en lisianthus) en de vijf kransen die vanavond namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei op de standaarden op de Dam worden geplaatst.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Doordat de 39-jarige Gennare P. (of David, zoals hij zichzelf noemt) tijdens de twee minuten stilte een paar seconden luidkeels 'ahh, ahh' schreeuwde, ontstond er paniek. Mensen renden weg, hekken vielen om, er werd gegild en een koffer plofte op de grond. Daarbij vielen tientallen gewonden.
Om 18.30 uur op 4 mei 1945 worden de handtekeningen gezet: het is de overgave van onder meer het 25e Duitse leger in Nederland, en de legers in Noord-West Duitsland en Denemarken, inclusief de marine- en luchtstrijdkrachten.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) blijft Nederland neutraal. Ondanks deze neutraliteit treft de oorlog Nederland behoorlijk. Vooral in economisch opzicht. Het handelsverkeer lijdt erg en al snel ontstaat er schaarste aan grondstoffen en voedingsmiddelen.
Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en zijn we 2 minuten stil. Maar waar denken we dan eigenlijk aan? Beluister persoonlijke verhalen over oorlog en vrijheid en deel ze met elkaar zodat we niet vergeten hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Vrijheid deel je met elkaar!
Tijdens de mobilisatie van 1939 en in de Meidagen van 1940 waren 280.000 beroeps- en dienstplichtige militairen onder de wapenen. 6.000 van hen raakten gewond. En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen.
De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking waarbij alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië worden herdacht.
Maak je eigen gedenkhoekje op een mooi plekje in huis met foto's en geliefde voorwerpen van je dierbare, een mooi gedicht in een lijstje en een vaasje met lievelingsbloemen. Brand er een kaarsje bij of luister naar muziek vol herinneringen en neem de tijd om te herdenken.
2022: Femke Halsema
De toespraak op de Dam werd in 2022 verzorgd door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam.
Wereldwijd. Het totaal aantal doden van de Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945) bedroeg naar schatting 55 miljoen, waarvan de helft burgers. Alleen al aan de kant van de Sovjet-Unie vielen 20 miljoen doden. Dodenaantal Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918): 10 miljoen, merendeels militairen.