Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Het lijkt het meeste op de diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt.
“De twee meest bekende en gebruikte diamant imitatie zijn cubic zirconia (zirconia) en synthetische moissaniet.” Zoals met alle diamant-imitaties het geval is, zijn de eigenschappen onvergelijkbaar met natuurlijke diamant.
Zoals uit het bovenstaande blijkt is zirkonia zachter dan diamant. Hierdoor is verschil te zien op de manier hoe scherp de randen van beide oppervlakten zijn, wanneer beide stenen gesneden en gepolijst zijn. Diamant wordt gekenmerkt door scherpe randen, terwijl zirkonia iets meer ronde randen heeft.
Swarovski Zirconia is geen synthetische diamant, maar het is algemeen bekend als een diamantimitatie.
Zirkonia zelf is niet duur en dus zijn ringen met deze glassoort ook goedkoper dan varianten die hetzelfde lijken, maar bijvoorbeeld met edelstenen zijn gemaakt. Ringen met dit glaskristal zijn er al vanaf enkele euro's terwijl ringen met edelstenen al snel een veelvoud kosten.
De sieraden van Swarovski zijn gemaakt van metaal met hier overheen een laagje rhodium, ruthenium of 22 karaats geel of roségoud. De sieraden zijn dus niet gemaakt van zilver!
Swarovski Crystals
Verschil tussen zirkonia kristal en Swarovski kristal? daar zit geen verschil in…. Het is een andere benaming voor hetzelfde product. Swarovski kristallen zijn in feite niets anders dan kwalitatief hoogwaardige Zirkonia's.
De Swarovski kristallen zijn veel goedkoper als diamanten, want ze worden 100% fabrieksmatig gemaakt van water, zand en lood.
Omdat natuurlijke diamanten zo kostbaar zijn worden voor sieraden ook vaak kunstmatige kristallen gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Zirkonia, dat ook wel kunstdiamant genoemd wordt. Deze kristallen ontstaan niet door een natuurlijk proces, maar door het smelten van mineralen bij extreem hoge temperaturen.
Zoek de markeringen op het metaal die goud of platina aangeven (10K, 14K, 18K, 585, 750, 900, 950, PT, plat). De vermelding "C.Z.” of Cubic Zirconia betekent dat de steen van uw diamantring synthetisch is.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatig gewonnen steen. Het lijkt het meeste op een diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt. Daarnaast is zirkonia net als een diamant een sterke en harde steensoort.
Spinel benadert kwa duurzaamheid de saffier maar komt in weer net wat andere mooie kleuren. Zo bestaat er spinel van donker roze rood tot klaproosrood en in donker zeegroen blauw. Spinel heeft een hardheid van 8 en is net zoals saffier een edelsteen welke heel geschikt is voor in een ring.
Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant. De tijd, het vakwerk en een aantal andere factoren zorgen ervoor dat een briljant duurder is dan een diamant.
De hardheid van de diamant
De Mohs-schaal heeft waarden van 1 tot 10. Diamant heeft de hoogste waarde. Daarom kan u een diamant alleen krassen met een andere diamant.
De ultieme test om de echtheid van een diamant te controleren, is de brekingstest. Houd de steen ondersteboven en leg hem op een stuk krant. Als je de krant door de steen heen kan lezen dan is dat slecht nieuws, het is dan geen echte diamant. Een diamant buigt het licht zo scherp af dat de letters niet leesbaar zijn.
Briljant is een manier waarop een diamant geslepen wordt. Het is de meest voorkomende cut en kan makkelijk herkend worden aan de ronde vorm. De briljant vorm heeft een opmerkelijke intense schittering.
In tegenstelling tot diamant, waarbij de slijpvorm een belangrijke rol speelt voor de waarde, is dat bij saffier minder het geval. In functie van de kleur en helderheid wordt bij een saffier geopteerd voor een ovale, ronde, cushion, emerald of cabochon slijpvorm.
De meeste blauwe diamanten zijn Type IIb-diamanten. Zoals hierboven te zien, is er een spectrum binnen blauwe diamanten – variërend van licht tot diepblauw. De meeste diamanten hebben ook een secundaire tint. Dit verandert de kleur van de diamant tot meer groen of grijs en voegt complexie en karakter toe.
De robijn is de meest zeldzame edelsteen, met uitzondering van de diamant, en is een rode edelsteen. De waarde van een robijn is dan ook vrij hoog, hoewel nog lager dan de waarde van een diamant.
De waarde van uw kristallen beeldjes is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder vraag en aanbod, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Verder is uw Swarovski ook meer waard wanneer u de originele verpakking nog in handen heeft en wanneer u de certificaten van echtheid heeft bewaard.
Op elke sculptuur staat het bedrijfslogo: oorspronkelijk was dit een edelweiss, sinds 1988 gaat het om de afbeelding van een zwaan. Het bedrijf heeft ook een eigen museum, Swarovski Kristallwelten in Wattens.
Zirkonia kan vooral worden aangetast door huidvet, zeep, boter en olie. Door deze substanties worden de steentjes vaak dof. Voor langdurig mooie kristallen kun je sieraden zoals ringen en oorbellen dus beter af doen tijdens het douchen, schoonmaken, sporten en koken.
Het onderhoud van je sieraden bezet met zirkonia kun je eenvoudig schoonmaken door ze te weken in een laagje lauw water en dan schoon te borstelen met een zachte (tanden0 borstel.
Ons assortiment zit er vol mee, maar wat is precies het verschil? Het woord 'kristal' is een begrip wat breed wordt gebruikt in de sieradenwereld. Officieel is kristal een edelsteen uit de natuur, maar er bestaan ook kunstmatige kristallen. Diamant is bijvoorbeeld een natuurlijk kristal en zirkonia een kunstmatige.