Gist. Veel speciaalbieren hebben een bezinksel op de bodem. Veel mensen vragen zich af of je dit mee moeten schenken of niet. Het is overgebleven gist, dat je bijvoorbeeld in een gefilterd pilsje niet zou vinden.
Maar een weizen behoeft ook een speciaal schenkritueel. Door dit schenkritueel is het gehele bier troebel en weet je zeker dat je iedere druppel smaak in het glas weet te krijgen! Je schenkt hierbij dus altijd het bezinksel mee als je een weizen uitschenkt.
Als het gist als een fijne nevel in het bier zit vind de brouwer dat het de smaak ten goede komt en kan het dus rustig gedronken worden. Bij bieren met tarwe blijft de gist als een nevel in het glas zitten dit hoort zo lekker opdrinken. Maar net zoals Mexicaans eten moet je er wel aan wennen.
De vlokken die je ziet drijven in je bier zijn vaak samengeklonterde eiwitdelen. Soms zitten er ook wat hopdeeltjes of gistcellen bij. Gedurende de loop der tijd klonten deze samen en zakken ze naar de bodem.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Gebruik geen vaatwasser
Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is een richtlijn voor de uiterste drinkdatum. Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Elk bier dat naar Belgische traditie is afgevuld met suiker en wat extra gist, bezit het gunstige gezondheidseffect. Ook bijvoorbeeld de bieren van Zundert, Texels bock of de tripel van Grutte Pier Brouwerij zijn tot stand gekomen met hergisting op fles.
Wanneer je het bier schuin en traag in het glas schenkt, komt er niet veel schuim vrij. Eigenlijk is dat wat we willen. Maar dat betekent dat al die koolzuur die normaal schuim zou worden nu nog bier is.
Vermijd contact tussen fles en glas en breng de fles wat hoger voor een rijke schuimkraag. Laat ongeveer 1 cm bier in het flesje. Dit bevat de gist en maakt je Duvel ietwat troebeler en bitterder. Voor een rijke, volle schuimkraag breng je het glas langzaam recht.
- De gist op de bodem van de fles zorgt voor een lichtjes bitterder smaak en een troebel uiterlijk. Duvel is een klassieker binnen het rijke Belgische bierlandschap, vaak geïmiteerd.
Troebeling wordt veroorzaakt door kleine rondzwevende deeltjes in het bier. De belangrijkste oorzaken zijn: eiwit, polyfenolen, zetmeel, lipiden, gisten en bacteriën.
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
- Oxidatie
Bij oxidatie krijgt het bier een wat muffige smaak en een aroma van karton. Des te minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft.
Maar uit het experiment bleek dat zowel bier als wijn de planten dramatisch aantast. Dat komt niet door de alcohol, maar door het hoge suikergehalte in deze dranken. Dit stimuleert de groei van bacteriën en schimmels bij de wortels van de plant. Zij kunnen de plant ernstig beschadigen of zelfs doden.
Voer een flesje bier met 0,5 liter inhoud en kamertemperatuur in een vriezer met drie sterren, kunt u meestal veilig tot 30 minuten kan er zijn. Dan zal het bier koel en niet bevroren zijn. Voor al pre-gekoeld bier moet u rekenen op een maximum van 20 minuten.
Bij pilsener en andere bieren met veel koolzuur:
Spoel het glas met koud water. Schud vervolgens het water goed uit het glas. Schenk je biertje in en genieten maar! Door een klein waterfilmpje op het glas zal zich een mooie schuimkraag vormen.
Gebruik hiervoor een schone wasbak of afwasteil met warm water, waar je een beetje soda in hebt opgelost. Er zijn ook speciale spoelmiddelen voor bierglazen. Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons. Spoel de glazen na het schoonmaken goed na met koud water.
Gisting: om een goede schuimkraag te krijgen moet een bier op lagere temperatuur vergisten, het kiezen van de juiste gistsoort is hier van belang. Alcholpercentage: een zwaarder bier schuimt minder goed dat een bier met een lager alcoholpercentage. Leeftijd: een bier dat al wat ouder is, zal de schuimkraag van afnemen.