H1 receptor blokkers remmen het vrijkomen van histamine uit de mestcellen. H1 receptor blokkers worden voornamelijk gebruikt om allergische reacties tegen te gaan, denk bijvoorbeeld aan hooikoorts.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
Slapeloosheid, stress en paniekaanvallen
Histamine is een neurotransmitter die belangrijke berichten vanuit de hersenen naar je lichaam communiceert. Gaan het histamine in je lichaam in overdrive, dan kan dat leiden tot stress, benauwdheid, angst, een onrustig gevoel, slapeloosheid en zelfs paniekaanvallen.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Ook avocado en grapefruit kun je maar beter vermijden. Bananen, mango's en druiven kun je prima eten, maar niet te veel. Alle andere soorten fruit zijn geen enkel probleem.
Histamine in de hersenen zorgt voor afgifte van dopamine en (nor)adrenaline. Als histamine in de hersenen niet goed kan worden afgebroken omdat het enzym HNMT (histamine n-methyl transferase), niet goed werkt dan kunnen door kleine problemen al aanvallen van stress en angst ontstaan.
Rooibos thee
Ook rooibos staat bekend om zijn histamine remmende werking. Het wordt daarom door sommige artsen ingezet bij voedingsallergie, eczeem, astma én hooikoorts. Rooibos zit ook nog eens vol met antioxidanten en heeft een balancerend effect op je zenuwstelsel. Sla dus vooral een aantal doosjes rooibosthee in.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
Welke hooikoorts tabletten werken het beste? Er zijn verschillende soorten tabletten tegen hooikoorts. Hooikoorts tabletten die antihistamines bevatten, werken het beste. Dat zijn bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine.
Quercetine. 'Quercetine is een antioxidant dat voorkomt in veel soorten fruit en groente zoals appels, bessen, citrusvruchten, rode ui, venkel en koolsoorten', zegt Iwaarde. 'Het zit ook in thee, cacao en noten.
Als je te maken hebt met een histamine-intolerantie en op zoek bent naar geschikt brood, kun je het beste kijken naar het soort meel en de andere ingrediënten die het brood bevat. Tarwe en spelt bevatten op zich weinig histamine – en van gist wordt ook gezegd dat het geen histamine bevat.
Hoewel cacao en chocolade amper histamine bevatten, verhinderen andere stoffen in deze producten wel de werking van het DAO-enzym. Daarom behoren ze tot de histaminevrijmakers. Hoe goed patiënten chocolade kunnen verdragen, hangt af van de hoeveelheid cacao. Ze kiezen dus het best voor melkchocolade met weinig cacao.
Er is geen medicijn dat een intolerantie voor histamine geneest. Het enige wat u kunt doen is kijken of antihistamine de symptomen iets verlichten. Alleen het vermijden van voedsel dat veel histamine bevat is een effectieve manier, bij voorkeur in combinatie met een drie-fasen dieet.
Voeding om te vermijden in een histamine-arm dieet
Begin je dieet door voedingsmiddelen te laten staan die veel histamine bevatten of de grootste vrijmakers zijn. Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt.
Een wijntje kan altijd natuurlijk en kies daarom bij voorkeur een droge witte wijn. In rosé of rode wijn is de histaminespiegel (sulfieten) van nature hoog en versterken je allergische reactie. Indien je toch ervoor kiest om alcohol te drinken, neem dan bij voorkeur whisky, wodka of jenever.
Sterke dranken
'Sterke drank zoals gin en wodka, want die bevatten weinig histamine en weinig sulfiet', schrijft het astmafonds.
Je kunt de zuurkool, augurken of yoghurt dus beter even vermijden. En ook sojasaus en ketjap kun je beter even niet eten! Bij veel kazen is er ook sprake van fermentatie. Bij een histamine dieet is het daarom slim om brie, camembert, geitenkaas of Parmezaanse kaas even te laten voor wat ze zijn.
Tomaten bevatten 26 mg histamine. 100 gram bevat dus 2,6 mg histamine. Wanneer je tomaten kookt, neemt het histaminegehalte af.
Histamine is dus een lichaamseigen stof, die je beschermt tegen gevaarlijke indringers. Te veel histamine in je lichaam werkt juist averechts en veroorzaakt vervelende allergische reacties, zoals irritatie van de neus, ogen, huid, keel en longen.