Vang je snoekbaars overdag of 's nachts? Snoekbaarzen zijn altijd actief! Dat bewijzen de sportvissers die lange dagen maken en op elk moment van de dag of nacht snoekbaars gevangen hebben. Anders dan de snoek, die tijdens rustperioden geen voedsel pakt, is de snoekbaars een vraatzuchtige en vooral nieuwsgierige rover.
Nachtvissen op roofvis (meerval, paling, etc)
Nachtelijke roofvissen, zoals meerval en paling, jagen 's nachts uiteraard op de plaatsen waar veel aasvis zich ophoudt. Denk hierbij een riet-, wier- en lelievelden en steigers en bruggen.
Deze roofvis schuwt het licht en zoekt het liefst de duisternis op. Dat is ook de reden dat de glasoog in het donker vaak ondieper komt te liggen. Door de unieke werking van de ogen kunnen hebben snoekbaarzen in troebel water of in het donker nog relatief goed zicht in tegenstelling tot baars of snoek.
Je kan nachtvissen op karpers, maar ook op roofvis. Roofvissen die 's nachts graag actief zijn zijn snoeken, snoekbaars en paling. Let er op dat je passend aas bij je hebt om de juiste vissen te vangen. Anders kan het nog wel eens een lange nacht gaan worden.
Als je op pad gaat om snoekbaars te vangen kies dan bijvoorbeeld de vroege ochtenduren of het begin van de avond. In deze schemerperiode is de snoekbaars tot kort onder de kant actief om zijn maaltje bij elkaar te roven.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
Snoeken voelen zich thuis in gebieden met dichte vegetatie en zacht stromend water, zoals beken, meren en rivieren. Ze houden het meest van koud, diep water. Als de temperatuur te warm wordt, zoeken ze diepere wateren op. Wanneer je gaat snoekvissen, zoek dan naar ondiep water met veel onkruid en gewassen aan de kant.
Bovendien houden sommige vissen er van zich overdag op te warmen in de zon. 's Avonds zoeken deze vissen een veilige rustplaats op. Zodra het donker wordt, verkeren ze in een soort slaaptoestand. Vissen hebben geen oogleden, waardoor ze hun ogen niet kunnen sluiten tijdens het 'slapen'.
Nachtvissen is toegestaan in alle wateren met het symbool 'maantje' in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren en de VISplanner. Onder 'nachtvissen' wordt verstaan: het vissen van twee uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst. In natuurgebieden kunnen afwijkende regels gelden!
Er gelden namelijk bijzondere regels voor het vissen tussen twee uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang. Het vissen tussen deze uren wordt vaak "nachtvissen" genoemd.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
Belangrijk om te weten is dat het niet per definitie diep hoeft te zijn; ook haventjes en inhammen die slechts 2 tot 3 meter diep zijn kunnen grote scholen aasvis bevatten en daarmee ook (grote) snoek.
In principe kun je ze in bijna ieder water wel vinden, maar toch valt er in de regel wel te stellen dat hoe groter het water is des te groter de kans dat de snoek ook groot is. Goede plekken om eens te gaan kijken zijn dus de grotere rivieren en de meren.
Je hebt veel meer kans op een (grote) snoek als vist waar de aasvis ligt 'opgestapeld'. Het vinden van deze plaatsen is minder moeilijk dan je zult denken. In de basis kan je twee dingen onthouden: beschutting en warmte. Beschutting kan in de vorm van bruggen, sluizen, taluds, rietvelden en niet te vergeten havens.
De belangrijkste factor bij het bepalen of vissen tijd hebben om een dutje te doen, is licht. Dagactieve vissen, die overdag actief zijn en 's nachts slapen, kunnen in het donker niet zo goed zien. Als de zon ondergaat, gaan ze instinctief schuilen of nemen ze een andere rusthouding aan.
In veel Nederlandse wateren mag het hele jaar 's nachts worden gevist. Daarvoor heb je – náást de VISpas – de NachtVIStoestemming nodig. Wil je in Nederland met drie hengels vissen, dan heb je de Derde Hengeltoestemming nodig.
De NachtVISpas is verplicht voor iedere Vispashouder die doorvist twee uur na zonsondergang. Hoofdzakelijk zullen dit karpervissers zijn, maar ook snoekbaars-vissers vissen in de nachtelijke uren. De kostprijs van de NachtVISpas is vastgesteld op 10 euro (H.C.
Een oud Hollandse manier van paling vissen is peuren. Met peuren rijg je wormen op een dunne wollige draad en bundelt deze. Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok.
Zijn de prooivissen over het algemeen donker van kleur (vaak in troebel, donker water) dan kan het geen kwaad om wat donkerdere kleuren te gebruiken. Zit er vooral veel lichte prooivis, dan maak je meer kans als je met licht of zilverkleurig kunstaas vist.
In de winterperiode vissen de meesten voor de Noordzeekust of worden de vissers opstapper op een Noordzeekotter. Ook wordt met staande netten op snoekbaars gevist. De Urkers hebben zich na de afsluiting van de Zuiderzee weten te handhaven omdat ze op twee borden zijn blijven schaken, de Noordzee en het IJsselmeer.
Tenten en bivvy's:
Maar wat mag nu wel en wat niet? Het enige wat is toegestaan, wanneer er geen ontheffing is aangevraagd, is een doodnormale paraplu. Alle kampeerartikelen die afsluitbaar zijn, zijn dus verboden. Dus niet alleen een bivvy maar ook een paraplu met een overwrap!
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.