Een hoeveelheid van 15 gram gebroken lijnzaad wordt als veilig beschouwd, als je dit niet gedurende lange tijd doet. Dit komt ongeveer overeen met 1 tot 2 eetlepels. Gebruik je tot maximaal 45 gram, dan is het beter om dit over de dag over 3 porties te verdelen, in plaats van in één keer.
Je stampt ze simpelweg fijn met een vijzel of doe ze even kort in de keukenmachine en eet ze meteen op. Zin gekregen om lijnzaad te integreren in je dagelijkse menu? Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes.
Een grote hoeveelheid cyanide in je lijf kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden of zelfs tot een hartstilstand. Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit.
Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na een drietal dagen zal je het resultaat zeker voelen!
In de kwark of yoghurt, door een salade of in een smoothie: lijnzaad geeft er een extra bite aan. Toch kun je er beter niet te veel van eten. Lijnzaad bevat van nature namelijk cyanogenen. Deze kan het menselijk lichaam omzetten in de giftige stof cyanide, oftewel blauwzuur.
Zelf lijnzaad breken, is helemaal niet moeilijk. Met een koffiemolen of met een klein hakmolentje als attribuut bij de staafmixer (dat je ook gebruikt om bijvoorbeeld ui te snipperen), kan je je wekelijkse portie fijnmalen.
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Gebroken lijnzaad gezonder
Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eet je hele zaden? Dan worden deze niet helemaal goed verteerd.
- Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.
Vermaal het lijnzaad.
De Omega3-vetzuren die in lijnzaad zitten kunnen er pas uit als het lijnzaad open wordt gebroken. Je kunt lijnzaad in een koffiemaler of vijzel stuk maken zodat je optimaal van de voordelen kunt genieten. Gebroken lijnzaad kun je een week op kamertemperatuur of twee maanden in de koelkast bewaren.
1 eetlepel gemalen lijnzaad weegt minder en komt uit op ongeveer 10 gram.
Lijnzaad is licht bloedverdunnend. Zit je al aan de bloedverdunners of gebruik je regelmatig aspirine, overleg dan met je arts of je de medicijn in samenspraak met hem of haar af kunt bouwen. Let op mogelijke blauwe plekken die erop kunnen wijzen dat het bloed te dun wordt.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Om de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen uit chia zaden te halen, kun je ze beter eerst vermalen of door je smoothie blenden. U kunt beter geen chia zaad kopen indien u allergisch bent voor chia zaad of een van de daarin aanwezige allergenen.
Chiazaad en afvallen
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.
Lijnzaad. Een onderzoek uit 2012 van de Amerikaanse Heart Association gaf een opmerkelijke uitkomst die nog nooit bij een voedingsaanpassing was gezien: door 30 gram lijnzaad per dag te eten daalt de bloeddruk en neemt het risico op een beroerte of hartaanval met 30% af.
Lijnzaad heeft een indrukwekkende voedingswaarde en heeft een gunstige verhouding tussen omega 3 en omega 6. Ook is het rijk aan vezels, gezonde vetten en vitamines en mineralen zoals B1, B11, calcium, zink, mangaan, magnesium en selenium. Lijnzaad is rijk aan antioxidanten die het verouderingsproces kunnen afremmen.
Verschillende studies hebben aangetoond dat lijnzaad zowel diarree als constipatie kan voorkomen. De grote hoeveelheid vezels in lijnzaad zuigt zich in je darmen vol met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook heeft lijnzaad een reinigende werking op je darmen en zorgt het voor een verzadigd gevoel.
De essentiële vetzuren in Lijnzaadolie houden je huid gehydrateerd en soepel, wat de zichtbaarheid van fijne lijntjes en tekenen van huidveroudering vermindert. Daarnaast heeft de olie verzachtende eigenschappen die roodheid kunnen verminderen.
Koken van lijnzaad
Indien je grote hoeveelheden lijnzaad gaat voeren is het aan te raden om het lijnzaad te koken. Hiermee verdwijnt ongeveer 95% van het blauwzuur. Het lijnzaad dient dan zo'n 20-30 minuten te worden gekookt.
Gebroken lijnzaad is drie maanden houdbaar.