"Eekhoorntjesbrood vind je heel vaak in eiken- en beukenlanen en langs bosranden. Ook de cantharel, een kleine knalgele paddenstoel die vrij makkelijk herkenbaar is, groeit in de buurt van deze bomen. Je ziet ze vaak op mos.
Eekhoorntjesbrood heeft een licht tot donkerbruine kleur en kan tot wel dertig centimeter groot worden. Het groeit het beste op voedingsarme zandgrond in het oosten van Nederland, bijvoorbeeld onder eiken of beuken. In Drenthe of Overijssel ben je voor het vinden van eekhoorntjesbrood dus aan het juiste adres.
"Paddenstoelen Hunting" wordt dit genoemd (in het buitenland spreekt men ook wel van "stille jacht"). Dit oogsten van wilde paddenstoelen en andere bosvruchten op beperkte schaal wordt in Nederland gedoogd door terreinbeheerders, waaronder Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, in een beperkt aantal natuurgebieden.
Het Gewoon eekhoorntjesbrood is uitgeroepen tot paddenstoel van het jaar 2015. Met name in de maanden juli, augustus en september komen de eekhoorntjesbroden in vaak van oudsher bekende lanen tevoorschijn. Vooral na een zomerse regenperiode kunnen ze in grote aantallen worden gevonden.
Veeg van de paddenstoelen voorzichtig met een zacht borsteltje het eventuele zand of aarde af. Snijd bij oudere exemplaren de uiteinde van de steel eraf en snijd eventuele aangetaste plekjes uit de hoed. Jonge paddenstoelen vegen we alleen voorzichtig schoon.
Officieel is wildplukken in Nederland zelfs verboden, maar er zijn gebieden waar het wel mag. Zo gedogen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten onder bepaalde regels het wildplukken. Zorg dus dat je weet waar je bent en je van de geldende regels van gemeente of landeigenaar/beheerder op de hoogte bent.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'penny bun bolete', is een eetbare schimmel die groeit in de grond aan de randen van open plekken in loof- en naaldbossen .
Waarom is eekhoorntjesbrood goed voor je gezondheid:
Ook folaat (vitamine B11) is goed vertegenwoordigd in deze smakelijke paddenstoel. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode bloedcellen, én helpt je weerstand goed te houden.
Een andere manier om te zien of de paddenstoelen slijmerig zijn , is als ze bederven. Dat betekent dat ze in het proces zijn om te bederven. Als je porcini-paddenstoelen zacht of gekneusd zijn, betekent dit dat ze in de eerste stadia van bederven zijn en dat je ze waarschijnlijk moet weggooien.
Behalve in Europa is eekhoorntjesbrood ook te vinden in Noord-Amerika en Azië waar hij groeit in loof- en naaldbossen, in de buurt van beuken, boomwortels en aan de rand van autowegen. Ook in Nederland groeit deze heerlijke smaakmaker en is hij zelfs een van de meest voorkomende soorten.
,,Meestal gaat het om bedragen tussen de 400 en 2.500 euro, afhankelijk van hoeveel je geplukt hebt”, rekent hij voor. Die straffen zijn er niet voor niets: in de kleine Nederlandse bossen zijn dieren erg afhankelijk van eetbare paddenstoelen. Als er te veel worden geplukt, blijft van dat voedsel niks meer over.
Warm en vochtig, en nog weinig kans op vorst: 2024 is een prima jaar voor paddenstoelen.
Volgens de wet (artikel 314 van het Wetboek van Strafrecht) is het verboden om zomaar iets uit het bos mee te nemen. Dit geldt voor blaadjes, kastanjes, takken en zelfs vruchten die aan bomen hangen. Wat veel mensen niet weten, is dat dit valt onder de term 'stroperij'.
Royal Funghi gedroogd eekhoorntjesbrood bestellen | Albert Heijn.
Eekhoorntjesbrood kun je gerust met een beetje water schoonvegen. Snijd de onderkant van de steel eraf, want deze is vaak een beetje taai.
Hoewel gewoon eekhoorntjesbrood een culinaire topper is, zijn er giftige dubbelgangers. Denk bijvoorbeeld aan de bitter boleet (Tylopilus felleus), die er sterk op lijkt maar absoluut niet eetbaar is.
Eekhoorntjesbrood komt voor in Europa en Noord-Amerika. Eekhoorntjesbrood wordt niet gekweekt en groeit dus alleen in de vrije natuur. Het groeit vooral onder eikenbomen, berken en beuken. Eekhoorntjesbrood groeit op een licht plekje in het bos.
Ten eerste zal het porieoppervlak van de boletus huronensis blauw kleuren bij kneuzingen, terwijl porcinis dat niet zal doen . De stengel — die over het algemeen veilig is om te eten bij eetbare paddenstoelen — onderscheidt de twee ook, met wit gaas op porcinis en een solide, gelige kleur op zijn giftige lookalike.
Eekhoorntjesbrood is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie die overal in Europa voorkomt en een geliefd ingrediënt is in de keuken. Deze delicatesse, ook bekend als "porcini" in Italië, heeft een subtiele nootachtige smaak en wordt vaak gedroogd gebruikt, vooral in fondues of risotto.
De bekendste uit het rijtje: de champignon. Deze paddestoel bevat weinig tot geen calorieën, zouten en vetten. Wel bevatten ze een hoog gehalte aan eiwitten, vezels en water. Hierdoor hebben deze zwammen een slankmakend effect.
Bolete-paddenstoelen behoren tot drie geslachten of groepen: Boletus, Leccinum en Suillus. Ze omvatten eetbare en giftige paddenstoelen. Een van de populairste eetbare bolete-paddenstoelen is Boletus edulis, ook wel porcini-paddenstoelen, koningsboleet of penny bun genoemd.
De variëteiten kweekbare paddenstoelen zijn eindeloos, al zijn er ook beperkingen. "Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld, dat valt onmogelijk te kweken. Bij paddenstoelen die je wél zelf kan telen, kan je een mooie oogst binnenhalen.
Pluk alleen de stevige exemplaren en laat heel jonge en oudere exemplaren staan. Beschadig het mycelium zo min mogelijk door de paddenstoel met een draaiende beweging te oogsten of door hem met een scherp mes net boven de grond los te snijden. Zo zorg je dat er de komende jaren ook nog eekhoorntjesbrood is te vinden.
Dit komt doordat porcinis moeilijk te kweken zijn en verwilderen . Als mycorrhiza-soort zijn ze afhankelijk van een symbiotische relatie met een waardplant, halen ze de koolhydraten die ze nodig hebben eruit en kanaliseren ze voedingsstoffen uit de bodem terug.
Deze kleine, ook wel bekend als bouchon in het Frans, wat kurk betekent vanwege hun grootte, ook bekend als porcini in de Italiaanse keuken, worden snel ingevroren om alle smaak en textuur intact te houden . Deze zijn essentieel voor in de vriezer als je van koken houdt. Nootachtig, rijk en vlezig beschrijven de smaak en ook een verscheidenheid aan kooktechnieken.