De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet giftig voor mensen of dieren.
Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.
Je kan de jasmijn plaatsen in de volle zon of halfschaduw. Met het oog op de winter is een beschutte plek uit de noordoosten wind voor deze plant het beste. Wil je deze plant gebruiken om tegen een afzetting of schutting te laten groeien? Dan heeft deze wel wat hulp nodig.
Is Winterjasmijn Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen) De winterjasmijn is niet giftig voor geen enkel dier. Het is zelfs geliefd door hen; de bloemen trekken bijen, hommels en vlinders aan.
Hortensia's sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.
De winterjasmijn is een goed groeiende tuinplant (maar relatief langzaam groeiende klimplant :)). Het eerste jaar moet hij zich even stellen en zal dan circa 50-100cm groeien. Het tweede jaar komt er minimaal 1 meter bij. (afhankelijk van standplaats).
De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
De Toscaanse Jasmijn kan in principe het gehele jaar door worden geplant met uitsluiting van dagen dat het vriest. Je kunt deze klimplant het beste planten bij zacht weer in de maanden tussen oktober en april. Vergeet hierbij niet de plant water te geven na het planten.
De clematis is een geslacht van overwegend lianen uit de ranonkelfamilie. In het wild komt met name in Limburg alleen de bosrank (clematis vitalba) voor. Het sap van de clematis is giftig.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
Hoe ruikt het? Jasmijn ruikt bloemig, fruitig, dierlijk, poederig en rijk. Het kan soms bijna bedwelmend ruiken; zeker niet lieflijk of bevallig, maar juist dierlijk en wulps. Dit komt mede door de indol, een geur-ingrediënt dat van nature in jasmijnolie aanwezig is.
Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot.
Deze klimplant is gematigd winterhard. Zorg bij vorst dus voor bak- of bodembedekking. Zolang hij 's winters maar droog staat, kan hij een temperatuur van 10 tot 15 graden onder nul met gemak weerstaan.
Hoe groot wordt winterjasmijn? De naam heeft deze Jasmijn te danken aan het feit dat ze bloeit op het kale hout (= nudiflorum). De struik loopt uit met donkergroene twijgen, die na ongeveer twee jaar geelbruin verkleuren. De jonge twijgen zijn in de winter groenblijvend.
Het beste kunt u een winterjasmijn tegen een muur leiden, de warmte die een muur uitstraalt voorkomt dat de bloemen bevriezen. De winterjasmijn kan zelf niet klimmen en groeit ook nog eens een beetje rommelig, daarom is het van groot belang dat u een stevig klimornament heeft.
Je verwijdert eerst het dode hout en de takken snoei je flink in , zo kunnen ze tijdens de zomer voldoende nieuwe twijgen vormen voor volgend jaar. Mocht je de winterjasmijn niet snoeien dan wordt hij inderdaad lelijk en brengt dit struikje weinig of bijna geen bloemen voort.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.