Pak de sonde tussen duim en wijsvinger vast en duw hem twee tot drie centimeter naar binnen. Dit noemen we dompelen. Heeft u een PEG-sonde dan draait u de sonde helemaal rond. Heeft u een PEG(J)-sonde dan mag u deze niet ronddraaien.
De sonde mag niet gedraaid worden! De dunnere sonde die door de PEG-sonde heen is gevoerd kan hierdoor namelijk terug krullen naar de maag. Het uiteinde van de sonde kan dan vanuit de darm in de maag terechtkomen.
Door de PEG-sonde te draaien en dompelen voorkomt u dat het plaatje aan de binnenkant vastgroeit in de maagwand. Dit moet dagelijks gebeuren. Deze handelingen kunt u het beste uitvoeren tijdens of na het schoonmaken van de PEG-sonde. U neemt de sonde tussen duim en wijsvinger en draait deze 360 graden rond.
Vanaf 7 tot 10 dagen na plaatsing moet u de sonde dompelen en draaien om te voorkomen dat de interne fixatiedisk vastgroeit aan de maagwand.
PEG-J (PEg-sonde PEG-sonde met daarin een Jejunum PEG-sonde) Na een week mag u weer douchen/baden. Na de eerste week moet de PEG-sonde dagelijks gedompeld worden om te voorkomen dat het interne plaatje(schildje) in de maagwand groeit.
Dompelen PEG(J)-sonde
Hiermee wordt voorkomen dat het inwendige plaatje dat in de maag zit in het maagslijmvlies vast gaat groeien. De sonde mag niet gedraaid worden!
Dit zijn voedingssondes die via een kleine, hiervoor gemaakte opening (fistel) door de buikwand in de maag zijn geplaatst. Het grootste verschil tussen de PRG- en de PEG-sonde is de manier van plaatsing. De PEG-sonde wordt met een kijkbuis via de slokdarm geplaatst.
− Draai de katheter helemaal rond (360 graden) om de lengteas in de insteekopening, zowel linksom als rechtsom. − Schuif het huidplaatje terug in de oorspronkelijke stand. Schoon en droog De huid rond de insteekopening en het huidplaatje moeten elke dag schoongemaakt worden met lauw water.
Zo weet u of de sonde nog diep genoeg zit; Controleer hierna de pleister door te kijken of de pleister nog goed vast zit rondom de sonde; Kijk, indien mogelijk, met een spiegel in de mond en keelholte. Als u ziet dat de sonde opgekruld ligt is dit een teken dat de sonde niet meer op zijn plek ligt.
Een neus sonde die in de dunne darm (jejunum) wordt gelegd, noem je een neus-jejunumsonde. Deze sonde wordt geplaatst wanneer het voeden via de maag niet mogelijk is en er ook de zekerheid moet zijn dat de sondevoeding niet per ongeluk terug in de maag kan lopen.
Door te dompelen en te draaien wordt voorkomen dat het interne fixatieplaatje vastgroeit in de maagwand (burried bumper syndroom). de PEG-katheter kan 360 graden om zijn as draaien, zowel links- als rechtsom.
Doorspoelen van een neusmaagsonde, PEG-katheter of jejunostomie. Het doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal 4 tot 6 keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. In ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding of het geven van medicijnen.
PEJ is de afkorting van Percutane Endoscopische Jejunostomie. De PEJ sonde wordt direct in de dunne darm geplaatst. Dit gebeurt met behulp van een endoscoop (flexibele kijkbuis). Er wordt een kanaaltje gemaakt in de darmwand door de huid naar buiten.
PRG is de afkorting van Percutane Radiologische Gastrostomie-sonde. De letters PEG staan voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. In beide gevallen is de sonde hetzelfde, maar de manier van plaatsing verschilt. De PEG- of PRG-sonde is een plastic slangetje dat door de huid rechtstreeks in de maag wordt gebracht.
De PEG-sonde is een slangetje dat via een sneetje door de buikwand in de maag wordt geplaatst met behulp van een gastroscopie(een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm).
De Flocare PUR–neus-maagsonde is de meest comfortabele en geschikte oplossing als u voor een korte periode sondevoeding krijgt toegediend. De sonde (dun, buigzaam slangetje) wordt door de neus, via de keel en de slokdarm, naar uw maag of darmen doorgeschoven.
Een duodenumsonde is een dun buigzaam slangetje dat via de neus, keel, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in het duodenum, dit is het eerste deel van de dunne darm na de maag.
Gebruik bij (dreigende) verstopping: Spuit maximaal 20 milliliter natriumbicarbonaat 4,2% in de sonde. Laat 15 tot 30 minuten inweken. Spoel na met minimaal 20 milliliter lauwwarm water. De kleinste flesjes natriumbicarbonaat 4,2% bevatten 100 ml en zijn volgens de fabrikant na openen 24 uur houdbaar.
Probeer de sonde met een 5 ml spuitje met lauw kraanwater door te spuiten. Herhaal dit enkele malen. Als het niet lukt zal de sonde vervangen moeten worden. Neem contact op met de behandelend arts of de verpleegkundig consulent en overleg hoe verder te handelen.
Indien u voor een korte duur sondevoeding gaat gebruiken wordt er een neussonde geadviseerd. Als u voor een langere periode sondevoeding nodig heeft, kunt u overleggen met uw arts of diëtist of een andere sonde dan een neussonde geschikt voor u is.
Bij een kleiner lumen neemt de kans op verstopping toe. Bij volwassenen wordt over het algemeen gebruik gemaakt van sondes met een Ch 8, 10 of 12. Bij kleine kinderen wordt ook de Ch 6 gebruikt.
Een maaghevel zorgt ervoor dat de inhoud van de maag wordt geleegd. Hierdoor krijgen de maag en darmen rust waardoor u niet meer misselijk bent en niet meer braakt. De maaghevel blijft in principe een aantal dagen zitten. Hoe lang de maaghevel blijft zitten, is afhankelijk van de productie.