Doordat vezels vocht vasthouden, wordt de ontlasting steviger en dikker. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappelen en fruit. Doordat je door diarree veel vocht en zout verliest, kan uitdroging ontstaan. Het is daarom goed om iedere twee uur iets te eten en te drinken.
Beperk melk en melkproducten
In melk en melkproducten zoals vla en pap zit van nature melksuiker (lactose). Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Vezels in bananen kunnen juist zorgen voor een betere stoelgang. Dit zijn niet alleen de vezels uit bananen maar ook uit andere soorten fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en groenten. Indien je regelmatig last hebt van obstipatie of diarree kan het een idee zijn om naar je vezelinname te kijken.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.
Veelvoorkomende klachten zijn: heftig braken, diarree, krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Als de klachten weg zijn, bent u nog 3 dagen besmettelijk.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de toiletpot en/of plakken aan de randen van de toiletpot. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
2) Eet vezelrijk
Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen. Daar helpen vezels om je spijsvertering gezond te houden en verstopping te voorkomen. Bijvoorbeeld doordat ze vocht opnemen, net als een spons. Daardoor kunnen vezels de ontlasting dikker en soepeler maken.
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Bramenthee is het antwoord op lichte diarree. Braamblad voert afvalstoffen uit het lichaam, werkt urinedrijvend, kan een maagwandontsteking genezen én helpt tegen aambeien. Het blad zit vol tanninen en looistoffen, die bacteriegroei verminderen en een licht samentrekkende werking hebben.
Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel uw huisarts bij niet of weinig plassen of heel veel dorst. Bel direct de huisarts bij deze klachten: suf zijn, verward voelen of het gevoel flauw te vallen.
Paracetamol is effectief tegen pijn en koorts. Zieke kinderen voelen zich een stuk beter en drinken makkelijker als ze paracetamol krijgen. Als uw kind veel braakt, kan de huisarts of kinderarts een middel tegen het braken voorschrijven.
Dit kun je natuurlijk niet gebruiken als je al last hebt van diarree klachten. Eet daarentegen een banaan. Bananen zijn erg vezelrijk en bij het eten van héél veel bananen kan dit zelfs leiden tot een verstopping van de darmen.
Door braken komen kleine druppeltjes in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als het virus in de lucht komt kan het ook op spullen terechtkomen. Via speelgoed, bestek, servies en eten kan het dan op de handen en in de mond komen en kan iemand besmet raken.
Eigenlijk is het heel erg simpel: Koffie verhoogt de samentrekkingen in je darmen, welke vervolgens het 'ik-moet-NU-poepen'-gevoel activeren terwijl je ontlasting de reis naar je endeldarm aflegt, zegt Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Omdat ontbijtkoek, karnemelk, stroop, zuidvruchten en sinaasappelsap laxerend werken, kun je deze voedingsmiddelen beter niet gebruiken als je diarree hebt.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.