Zowel de tartiflette als de raclette zijn vrij zware gerechten. En net daarom kan de juiste wijn schitteren door opnieuw evenwicht aan tafel te brengen. Ideaal zijn frisse witte wijnen of een levendige jonge rode wijn.
Combineer ze met vette, volle witte wijnen, zoals een chardonnay uit de Bourgogne.
Reblochon de Savoie is een milde Franse Alpenkaas die het best gecombineerd kan worden met een droge witte wijn of een frisse, niet te zware rode wijn.
Fransen drinken vaak: Rode wijn: een fruitige, lichte wijn: Côtes de Brouilly of Pinot Noir. Een wat vollere: een Merlot.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
Een Chardonnay uit de nieuwe wereld smaakt heerlijk bij een geiten- of schapenmelkkaas. De Chardonnay benadrukt de romige volle smaak nog eens goed. Ook doet een Chardonnay het goed met een zachte kaassoort van koemelk. Kies dan wel voor een Chardonnay uit de Bourgogne.
Kazen hebben vaak een wat romig karakter en dat gaat niet zo goed samen met rode wijnen waarin de tannines sterk aanwezig zijn. Dan kies je bij een kaasschotel dus beter voor rode wijnen met zachte tannines, zoals wijnen van de druiven pinot noir, grenache of barbera.
Bij een raclette raden wij een droge en levendige witte wijn aan, met een aangenaam frisse en fruitige smaak. Je kan bv. kiezen voor een Zwitserse fendant, waarmee je je gasten zeker zal verrassen. En natuurlijk zijn er de Franse wijnen, zoals 'Château La Gentilhommière', een witte wijn uit Savoie.
De raclette wordt gegeten met aardappels (in de schil), augurkjes en zilveruitjes en soms ook andere groenten of champignons, die samen met de kaas worden verwarmd. Ook worden er vaak fijne vleeswaren bij gegeten zoals ham, salami of spekjes. Over het algemeen wordt er witte wijn bij gedronken.
Je kan ook van het gerecht genieten met een rode wijn, zoals een pinot noir. Als wijn bij kaas niet je ding is, kan je ook gaan voor blond bier. De bitterheid van de hop breekt de volle smaak van de kaas.
Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert.
Of je vind er gewoon geen in de supermarkt. Er zijn een aantal Reblochon vervangers die goed werken om een heerlijke tartiflette te maken. Je kan als alternatief Chaumes, Gruyère, Raclette kaas, Teleggio, of een goed gerijpte Brie of Camembert gebruiken.
Halfzachte, gepasteuriseerde Zwitserse kazen met eetbare korst zijn ideaal om mee te racletten. Deze kazen smelten het beste zonder draden te creëren. Let op voor kazen met een plastic randje, want dat wil je natuurlijk niet mee opeten. De eetbare korst van sommige kazen voegt een lekkere, bittere toets toe.
Mijn algemene vuistregel is: uiteenzetten porties van 2-3 gram vlees per persoon. Dus voor 10 gasten zou de totale hoeveelheid gesneden vlees ongeveer 20 - 30 gram moeten zijn.
Het woord raclette komt van “racler”, het Franse woord voor “schrapen”. Dat geeft eigenlijk al heel goed aan wat het letterlijk is: het schrapen van gesmolten kaas.
Kies bij een Cantal, Salers, Morbier, St- Nectaire, Gouda of Mimolette voor rode rijpe Bordeaux, zoals een Medoc, Pomerol, St-Emilion of een Pauillac.
Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
De smaak van Cabernet Sauvignon is heel herkenbaar!
Vaak herken je cassis, zwarte bes, kers en pruim. Daarbij komt dat je in de wijn – door de dikke schil van de druif – vaak vrij veel tannine terugkomt. Soms komen ook wat aardse smaken terug zoals leer of koffie.
Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn. Ga voor zacht fruitig en tanninearm.
De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Drink er vooral geen zware, tanninerijke rode wijnen bij. Een soepele wijn met wat aardse aroma's kan een mooie combi vormen. Zoals een rode Loire (Sancerre, Chinon, St. Nicolas de Bourgueil), een lichte Beaujolais, een Oostenrijkse Zweigelt, een Duitse Spätburgunder of een zachte Merlot.