Rode ui. Deze kleurige knaller bevat een hogere concentratie aan suiker en is een stuk minder scherp. De rode ui is knapperig en zoet, waardoor hij prima rauw te eten is, bijvoorbeeld door een salade.
Een rode ui is gezond omdat het hart en vaatziektes kan voorkomen, zorgt het voor sterkere botten, bestrijdt het bacteriën, infecties en ontstekingen bij reuma en het kan zelfs je hoofdhuid gezond houden.
Rode uien zijn de beste uien om rauw te eten, en ze zijn dus ook heerlijk door je guacamole, salade of om in te maken.
Uien bevatten veel vitamines en mineralen
Uien bevatten veel verschillende voedingsstoffen. Zo bevatten ze vitamine B2, B6, B11, C en de mineralen kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op. Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en goudgele broeders.
Rode ui. De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. De rode ui smaakt iets minder scherp dan de gele ui en is zeer geschikt voor een salade. Ook is het uitstekend te gebruiken voor marinades en sauzen.
Gezonde keuze
De ui is niet alleen de smaakmaker in een gerecht, het is ook een hele gezonde groente. Zo bevat een ui weinig calorieën, maar veel vitamines en antioxidanten. Vanuit het Voedingscentrum wordt geadviseerd om minimaal 250 gram groente per dag te eten.
Wanneer je ui eet, zal je lichaam namelijk minder vetcellen ontwikkelen en dit is dus positief wanneer je wilt afvallen. Dezelfde stof zit ook in groene thee, waarvan ook bekend is dat het afvallen stimuleert. Ook is ui goed voor de spijsvertering en ook dit kan erg schelen voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Snij 100 g rode ui in fijne ringen. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de uien gaar met peper, zout en een koffielepel suiker. Verdeel de soep over 4 kommen. Garneer elke kom met een hoopje gekaramelliseerde uiringen en wat fijngehakte peterselie.
Smaak. De rode ui heeft een scherpere smaak dan de 'gewone' gele ui. Je kunt de ui rauw, gekookt en gebakken gebruiken.
Een rode ui is lichtzoet met een scherpe smaak. Deze ui wordt ook vaker rauw gegeten. Een groot voordeel van de rode ui is dat deze variant minder tranen veroorzaken dan andere soorten.
Uien zijn een natuurlijk antibioticum: rauwe ui bevat eigenschappen die bacteriën in de mond helpen bestrijden. Zo worden bv. tandgaatjes en bacteriën die het tandvlees aantasten, onschadelijk gemaakt met uien. Gekookte, gebakken of gestoomde ui bevat dit antibacteriële effect veel minder.
Goed voor het hart
Uien hebben volgens wetenschappelijk onderzoek zich bewezen als zijnde goed voor hart en bloedvaten. Een ui eten verlaagt het risico op bloedklontering waardoor de kans op het krijgen van een hartaanval wordt verlaagd.
Rode ui is verwant aan de gele ui maar dan zoeter (met een hoger suikergehalte) en extra knapperig. Precies daarom is rode ajuin onze favoriet in koude bereidingen. Geef je salade of broodje extra pit én kleur met een paar rode uiringen.
Ook versterkt het de botten. In een onderzoek gepubliceerd in 2009, hadden vrouwen die dagelijks uien aten een hogere botdichtheid dan vrouwen die dit niet deden. Andere onderzoeken tonen aan dat personen die regelmatig uien eten een lagere kans hebben op bepaalde vormen van kanker. Ook dit is de kracht van quercetine.
Bomvol met antioxidanten
Uien zijn een uitstekende bron van antioxidanten; ze bevatten zelfs meer dan 25 verschillende varianten van flavonoïde antioxidanten (12). Vooral rode uien bevatten anthocyaninen – speciale plantenpigmenten uit de flavonoïdenfamilie die de uien hun dieprode kleur geven.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Uien en knoflook in onderzoek
Het bleek dat bij het vaak eten van groentes van de alliumfamilie (knoflook, uien, lente uitjes) minder kanker voorkwam. Het duidelijkst was het verband tussen het eten van veel uien en een kleinere kans op darm, eierstok- en keelkanker.
Ze zijn scherper en minder zoet van smaak dan de gele ui en geschikt voor gerechten waar ui de boventoon mag voeren. De witte ui is extra crispy, dit komt doordat er meer vocht in zit. Gebruik de witte ui door je salsa's en sauzen voor een lekkere bite.
De witte ui is een erg scherpe ui met een iets zoetere smaak dan de gele ui. Je kunt witte uien gebruiken in allerlei culinaire toepassingen zoals koken, stoven of bakken. Ze worden vaak te scherp gevonden om rauw te eten. Ui is ook heerlijk in hachee.
Gele ui smaak
De gele ui is super veelzijdig. Hij is geschikt om mee te koken, stoven of bakken en past bij vele gerechten, soepen en sauzen. De ui kun je ook prima rauw gebruiken. Een paar ringen rauwe ui geeft pit aan een stamppot of salade.