In Zuid-Afrika is type M de meest gangbare stekker. Met deze verloopstekker zet je jouw Nederlandse stekker eenvoudig om naar type M.
De meeste stopcontacten in Zuid-Afrika hebben drie grote ronde gaten (type M). Stopcontacten met drie kleinere ronde gaten (type N) zijn de nieuwe standaard in Zuid-Afrika, maar deze zijn nog maar mondjesmaat te vinden, meestal in nieuwe gebouwen. Je kunt ook stopcontacten met twee ronde gaten tegenkomen (type C).
Je hebt als Nederlander ongeveer in de helft van Afrika een reisstekker nodig. Naast de stopcontacten, C, E en F komen onder andere ook stopcontacten G en L regelmatig voor. Kijk dus goed naar welke landen je van plan bent te gaan reizen, zodat je zeker weet dat je de juiste reisstekker hebt.
Als u naar Zuid-Afrika reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Voor Zuid-Afrika geldt dat uw paspoort minimaal 30 dagen geldig moet zijn na vertrek uit het land. Heeft u andere vragen over uw paspoort? Neem contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Stekker F, bekend onder de afkorting CEE 7/4 en Schukostekker genoemd, is de zowat Europese standaardstekker. Schuko is het acroniem van Schutzkontakt, wat Duits is voor beschermingscontact of beveiligingscontact.
Nee, je hebt geen reisstekker nodig! De stopcontacten die in Nederland worden gebruikt, zijn compitabel met de Nederlandse stekkers.
De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt. De beste tijd om de bloemenpracht te bewonderen is in de maanden augustus en september en om wild te spotten september en oktober.
U mag tot maximaal 25.000 ZAR in- en uit voeren in Zuid-Afrika. Voor vreemde valuta's gelden echter andere limieten. U mag tot 10.000 Amerikaanse dollars, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta's, invoeren. Bedragen boven de 10.000 Amerikaanse dollar dienen te worden aangegeven bij de Zuid-Afrikaanse douane.
Het kraanwater in Zuid-Afrika is in principe overal drinkbaar, tenzij dit anders staat vermeld. Het zal wel een andere smaak hebben dan u gewend bent. Mocht u toch twijfelen dan kunt u bijna overal flessen mineraalwater kopen.
Normaal gesproken is het drinkwater in Kaapstad verder prima. In de periodes dat het waterpeil iets lager is, raden we flessen water aan.
Geadviseerd wordt de onbedekte huid in te smeren met een insectenwerend middel. Het LCR adviseert reizigers om middelen te gebruiken die DEET of icaridin bevatten.
Voor het bezoeken van Zuid-Afrika hoeft dit niet! Reizigers met een geldig Nederlands paspoort zijn vrijgesteld voor een visum. Dit betekent dat Nederlanders geen visum hoeven aan te vragen. Als je vanuit Nederland naar Zuid-Afrika vliegt, krijg je bij aankomst op de luchthaven een stempel in je paspoort.
Het internationaal rijbewijs, ofwel IRB of International Driving Permit, moet voor Zuid-Afrika een Engels vertaling van het Nederlandse rijbewijs zijn. Het internationaal rijbewijs kan niet afzonderlijk worden gebruikt. Het is uitsluitend geldig in combinatie met het Nederlandse rijbewijs.
Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei.
Vliegtijd Zuid-Afrika
KLM vliegt rechtstreeks naar Zuid-Afrika en de vliegtijd vanaf Amsterdam naar Kaapstad is ongeveer 11½ uur en vanaf Amsterdam naar Johannesburg ongeveer 11 uur.
Is Zuid-Afrika duur of goedkoop? Zuid-Afrika is, in vergelijking met Europa een goedkoop land, maar net iets duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen. Het land is nu eenmaal welvarender.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Euro's en dollars kunnen bij de meeste banken ingewisseld worden, evenals travellercheques. De gebruikelijke creditcards zoals b.v. Visa en Mastercard worden in de grotere steden geaccepteerd. Pinnen kan bij een ATM automaat met uw Nederlandse bankpas. De kosten die hiervoor gerekend worden zijn nagenoeg overal gelijk.
Wanneer je in juli en augustus naar Zuid-Afrika reist is het raadzaam om een trui/jas en lange broek extra mee te nemen. Terwijl dit voor de maanden, november, december, januari februari overbodig is. Daarnaast is het belangrijk om te weten of je op safari gaat of alleen wijn gaat proeven in de Kaapstreek.
De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan.De bovenste is de aardpen, deze is iets langer dan de rest. Je hebt voor landen die type G gebruiken altijd een reisstekker nodig omdat er geen andere stekkers in het stopcontact passen.
Europese vasteland: (meestal) geen reisstekker nodig
Op het Europese vasteland hoef je geen extra oplader of reisstekker mee te nemen. De stopcontacten zijn allemaal van het type C, E, F of (in het geval van Zwitserland en Liechtenstein) H. Dat wil zeggen: met 2 ronde ingangen, horizontaal naast elkaar.
Een wereldstekker heb je nodig als je je elektrische apparaten wil gebruiken in het buitenland. Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.