Als je een langere cyclus hebt vindt de eisprong later plaats en bij een kortere cyclus vindt deze eerder plaats. Dit betekent dus dat niet elke vrouw rond de 14e dag vruchtbaar is.
Indien de cycluslengte korter dan 21 dagen (3 weken) of langer dan 35 dagen (6 weken) duurt, dan is de kans groot dat er geen eisprong of ovulatie is geweest. In dit geval spreekt men van een anovulatoire cyclus. Is dit bij jou het geval? Neem dan best al even contact op met je gynaecoloog.
Bij de meeste vrouwen zal uit deze curve blijken dat de eisprong inderdaad rond de 14 dagen voor de te verwachten menstruatie plaats vindt. Echter, het kan ook eerder of later plaats vinden.
Als een vrouw een onregelmatige eisprong heeft, heeft ze minder kans om zwanger te worden, omdat ze minder vaak ovuleert. Bovendien lijkt het erop dat late ovulatie geen eieren van de beste kwaliteit produceert, waardoor bevruchting ook minder waarschijnlijk wordt.
Regelmatige cyclus van 23 dagen: de eisprong komt rond dag 9 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden. Regelmatige cyclus van 34 dagen: de eisprong komt rond dag 20 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Stress, grote schommelingen in lichaamsgewicht en zware lichamelijke inspanning kunnen hiervan de reden zijn. Er kan ook een probleem zijn in de interactie tussen de eierstokken en de hersenen, waarbij er wel voldoende eicellen aanwezig zijn, maar deze onvoldoende reageren op de prikkel uit de hersenen.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
Het ontbreken van een eisprong wordt ook wel anovulatie genoemd, wat letterlijk de afwezigheid van een ovulatie betekent. Anovulatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen.
Vindt er geen bevruchting plaats dan begint 14 dagen na de eisprong de volgende menstruatie. De periode van eisprong tot menstruatie is vrijwel altijd 14 dagen. De periode van menstruatie tot eisprong kan variëren van 7 tot 21 dagen. Hierdoor kan de lengte van een gehele menstruatiecyclus variëren van 21 tot 35 dagen.
Korte luteale fase en kans op zwangerschap
Een korte luteale fase wordt veelal kort genoemd als de fase korter is dan 11 dagen. Dat betekent dat je menstruatie zich eerder dan 11 dagen na de eisprong aandient. De kans op een zwangerschap wordt dan aanzienlijk kleiner.
Anovulatie. Anovulatie is de medische term die gebruikt wordt om aan te duiden dat er geen eisprong plaatsvindt bij een vruchtbare vrouw. In sommige gevallen gaat dit gepaard met amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Vrouwen zonder eisprong kunnen echter toch wel een paar keer menstrueren.
Oorzaken van cyclusstoornissen
Bijvoorbeeld bij stress of anorexia. Of de eierstok werkt niet goed, bijvoorbeeld als de voorraad eicellen (bijna) op is. Het kan ook zijn dat de communicatie tussen hypofyse en eierstok niet goed werkt zoals bij het PCO-syndroom.
Oorzaken onregelmatige cyclus
Het zou kunnen dat medicijngebruik een onregelmatige menstruatie veroorzaakt. Dat komt doordat sommige medicijnen de aanmaak van oestrogeen en progesteron veranderen.
De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 21 en 35 dagen. Bij een langere of kortere cyclus dan 28 dagen, dan vindt de eisprong doorgaans toch 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie plaats.
Bovendien blijven zaadcellen nog zo'n 24 uur in leven in jouw lichaam, dus je kunt maar beter te vroeg zijn dan te laat. Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
Is het mogelijk om twee of zelfs drie keer te ovuleren tijdens dezelfde menstruatiecyclus? Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat ze twee keer per cyclus of meer ovuleren, omdat ze denken symptomen van een eisprong op te merken, maar fysiek gezien is dat onmogelijk.
Het is onwaarschijnlijk dat je zwanger wordt, maar niet onmogelijk. Je bent vruchtbaar op de dagen voorafgaand aan en rond het tijdstip van je ovulatie - door de levensduur van sperma - en als je een korte cyclus hebt, is het mogelijk dat je ovuleert net na je menstruatie.
Wanneer is de innesteling? De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Elke maand zijn er ongeveer 5 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: ongeveer 5 dagen vóór de eisprong tot het moment van de eisprong. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je redelijk voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Menstrueren heeft te maken met je ovulatie en je hormoonhuishouding. Als je niet ongesteld wordt betekent dat dat er geen eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden. Eigenlijk houdt dat dus in dat je op dat moment (tijdelijk) niet vruchtbaar bent. Maar dit kan ieder moment terugkomen.
1. Cycluslengtes variëren van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus: het is zelfs zo dat bijna 52% van de menstruatiecycli 5 dagen of meer afwijkt1. 2. Het moment van de ovulatie kan met enkele dagen variëren, zelfs in regelmatige cycli.
Gebruik een ovulatietest
Net als bij een zwangerschapstest, plas je op een staafje en wacht je totdat een lijntje verschijnt. Een ovulatietest meet de concentratie LH (luteïniserend hormoon) in je urine om aan te geven wanneer je ovuleert. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel rijpt en loslaat.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.