De naam verraadt het eigenlijk al. Stokbonen zijn klimmende bonen, die met behulp van een stok of touw omhoog kunnen groeien.Stambonen zijn niet-klimmende bonen. De planten worden tussen de 40 en 60 centimeter groot en hebben dan ook geen ondersteuning nodig.
Stambonen zijn de lage, struikachtige variant van de rankende stokbonen die veel hoger worden. Net als alle andere peulvruchten zijn ze lid van de vlinderbloemenfamilie. Oorspronkelijk komt de sperzieboon uit Zuid-Amerika. Op dit moment is China s'werelds grootste producent van de sperzieboon.
De stamslaboon is een lange, soort van dubbele slaboon met ronde peulen in trossen. Ze worden ook wel 'de lange sperzieboon' genoemd. Het is een mooie slanke en lekkere boon die ook lekker blijft na een paar maanden in de diepvries.
Ook stokbonen komen er in verschillende varianten: stokslabonen (sperzieboon, spekbonen) en stoksnijbonen. Deze varianten zijn ook allemaal in verschillende kleuren verkrijgbaar.
De Stokspekboon (Phaseolus vulgaris) is de wat vlezigere variant van de sperzieboon. Spekbonen worden vaak ten onrechte aangeduid als snijbonen. De spekboon heeft echter niet de brede, platte peul die karakteristiek is voor de snijboon.
Stokbonen zijn klimmende bonen, die met behulp van een stok of touw omhoog kunnen groeien.Stambonen zijn niet-klimmende bonen. De planten worden tussen de 40 en 60 centimeter groot en hebben dan ook geen ondersteuning nodig.
Stokslabonen kun je op dezelfde manieren toepassen als sperziebonen: wokken, stomen, in een ovenschotel verwerken, in stamppot of in een salade. Houd hierbij wel rekening met de langere kooktijd. Je kunt de spekbonen voor garen door ze eerst te koken.
De stokboon Neckarkönigin is een heerlijke sperzieboon met 20 cm lange, vlezige peulen die lang mals en knapperig blijven. Omdat ze zo vlezig zijn worden ze ook wel spekbonen genoemd. Bij mooi en warm weer kan je al na een week of 9 de eerste bonen plukken.
De slaboon wordt ook wel sperzieboon genoemd. Sperziebonen en slabonen zijn dus hetzelfde. Er zijn veel onderlinge verschillen tussen de soorten bonen. Zo is ook de bruine boon (lees meer) eigenlijk gewoon een slaboon.
Zaaien en planten
Je zaait zo'n 4-5 bonen per stok, op een afstand van 75x75 cm. Voorzaaien is ook een optie; zaai dan 4-5 bonen per potje en plant deze vervolgens uit bij een stok of draad. Houd met stokbonen rekening mee dat je de planten in het begin soms een beetje moet helpen door ze om de stok heen te draaien.
Deze bonenplant groeit als een klein struikje van een halve meter hoog, rankt zich niet de lucht in. De slanke peulen worden zo'n 14cm lang. Oogsten hoeft niet in één keer, dus eten kan lekker vers van de plant!
Voor het zaaien worden de stamslabonen ongeveer 4 cm diep in de grond gedrukt. Na het zaaien maar 1x water geven, aangezien bonen erg gevoelig zijn voor rotten. Voorgezaaide stamslabonen moeten bij het uitplanten 4 blaadjes hebben.
Deze bonenplant groeit niet meters de lucht in maar groeit als een struikje van zo'n 50cm hoog. Daaraan groeien tussen juli en oktober lange, ranke groene boontjes. De boontjes kunnen wel 14cm lang worden. Lekker veel oogst, en je hoeft niet alles tegelijkertijd te oogsten.
Sperziebonen worden ook slabonen of prinsessenbonen genoemd. Naast de gewone groene sperziebonen bestaan er ook gele sperziebonen. Haricots verts is een soort sperzieboon met langere dunne peulen. Kousenband lijkt op een lange sperzieboon en wordt vooral gebruikt in de Surinaamse keuken.
Stokslabonen kunnen wel 2 tot 2,5 meter hoog worden. Daarom is het belangrijk om een stabiele constructie te bouwen waar de stokslabonen aan kunnen leunen.
Boontjes houden niet van natte grond want dan kunnen de zaden rotten, het zand zorgt voor een betere afwatering. Houd de zaden vochtig maar geef ze zeker niet te veel water. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken.
Rauwe sperziebonen bevatten de stof lectine, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als u de sperziebonen minstens 5 minuten kookt voordat u ze eet is er echter niets aan de hand. Door de bonen te verhitten, daalt het lectinegehalte, waardoor de kans op klachten nihil wordt.
Gebruik: Haricot verts is de Franse vertaling voor 'Groene on-rijpe Boontjes', en worden in Nederland ook ('Franse')- 'Naald-boontjes' genoemd, wat wijst op hun extreem slanke, dunne, rechte en lange uiterlijk.
Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands is 'sperzie' een verkorting van asperge. Sperziebonen werden een paar eeuwen geleden ook wel aspergieboontjes genoemd. De geschiedenis leert ons dat deze boontjes net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden gegeten.
Zaai per persoon 20 bonen. Bonen zijn eenvoudig om te kweken. Na het zaaien kun je na 10 dagen al een plantje boven de grond verwachten. Let op dat vogels er niet met deze kleine bonenstaakjes vandoor gaan.
Veldbonen en tuinbonen zijn van dezelfde soort: Vicia faba. Tuinbonen worden groen geoogst en veldbonen worden pas geoogst als de peulen uitgedroogd zijn. Veldbonen zijn onder gunstige omstandigheden de meest productieve peulvruchten.
De spelling met een z is juist: sperzieboon. Spercieboon (met een c) is dus niet goed.
Een spekboon is een kruising tussen een sperzieboon en een snijboon. Hij is even lang als een snijboon en net zo rondvormig als een sperzieboon. Ze kunnen zowel groen, geel als paars van kleur zijn en wij zijn groot fan.
Ze worden spekboon genoemd omdat ze zo vlezig zijn.
Gesmoord bereid je sperziebonen in ca. 20 minuten. Sperziebonen stomen duurt 15-20 minuten.