Zodra je poept, stijgen indringende geurmoleculen op vanaf je dampende drol.Vooral de zwavelverbindingen waterstofsulfide en methaanthiol zijn aromatische boosdoeners. Ze zijn niet eens rijk vertegenwoordigd in je uitwerpselen, maar onze neus is hypergevoelig voor hun aanwezigheid.
De geur van je ontlasting verandert vaak bij maag-darminfecties, problemen bij de spijsvertering of wanneer er bloed in de ontlasting zit. Maar ook voeding is van invloed op de geur. Wanneer iemand veel (dierlijke) eiwitten eet zoals vlees, geeft dit een sterkere geur dan wanneer iemand veel plantaardige voeding eet.
Deze lucht ontstaat vaak door wat je eet of wanneer je darmflora niet in balans is. Een bepaalde bacteriegroei of stikstof wordt onvoldoende verteerd, waardoor dit voeding kan worden voor schadelijke bacteriën. Hierdoor produceert je lichaam ineens ammoniakachtige stoffen, waardoor je poep nog erger gaat stinken.
Bij vetdiarree is de ontlasting vaak dun, plakkerig en vettig. Dat komt omdat er bij vetdiarree vaak te veel vet in de ontlasting zit. Daarnaast blijft deze meestal drijven, stinkt erger dan normaal, kleeft aan de wc-pot en is doorgaans lichter van kleur.
Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Heeft u regelmatig last van slijm bij de ontlasting of zat er veel slijm bij uw ontlasting? Bespreek het dan met uw huisarts.
Klachten / symptomen darmkanker
Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.
Als er veel slijm in je ontlasting zit, kunnen de darmen geïrriteerd of ontstoken zijn. Het kan ook op darmkanker wijzen. Ga er daarom mee naar de huisarts. Normaal: een beetje slijm bij de ontlasting.
Lichtgeel of bleke poep
Dit is vaak geen goed teken. Het kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Door galvloeistof kleurt je poep bruin. Zitten de galwegen verstopt, dan komt de vloeistof niet in de darmen terecht.
Als de tumor in het laatste deel van de dikke darm zit, hebt u andere klachten dan bij een tumor in het begin van de dikke darm. Bij darmkanker kunt u een of meerder van de volgende klachten hebben:Veranderingen in het ontlastingpatroon, bijvoorbeeld verstopping of afwisselend verstopping en diarree.
Kenmerkend is de doordringende, metaalachtige geur: als je één keer melena hebt geroken, vergeet je het nooit meer. Wat is de oorzaak? De oorzaak is een bloeding in het bovenste deel van het maagdarmstelsel, door bijvoorbeeld een ontsteking, zweer of tumor.
Je maag en darmen verwerken voedsel en daarbij komen namelijk gassen vrij, zoals waterstofsulfide.Die gassen kunnen een vieze geur hebben en (in het ergste geval) naar rotte eieren ruiken. De geur komt mee tijdens het opboeren en zo kan je boer dus flink stinken. Hoe je boer ruikt, ligt dus een beetje aan wat je eet.
Hoewel de riool/poeplucht en de zurige geur erg vervelend zijn om te ruiken, zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid. Deze kennis is gebaseerd op algemene wetenschappelijke informatie over deze stoffen. De vervelende eigenschap van deze stoffen is dat ze al in extreem kleine concentraties worden geroken.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
In principe stinkt de ontlasting niet. Wanneer er sprake is van stinkende ontlasting of wanneer de ontlasting anders ruikt en blijft plakken aan het toilet, is daar vaak een reden voor, bijvoorbeeld een infectie.
Er regelmaat zit in je ontlastingspatroon. Ga je minder dan 3 keer per week naar het toilet, dan heb je last van verstopping.Ga je daarentegen vaker dan 3 keer per dag, dan heb je last van diarree. De consistentie van je ontlasting is niet te hard en niet te zacht.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Even naar het toilet
Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Voedingsvezels binden het vocht waardoor de ontlasting wat steviger wordt. Drink minimaal twee liter vocht per dag. Bij diarree verliest u naast vocht ook zouten. Gebruik zoutbevattende producten zoals bouillon of soep.
'Avond - en nachtdiensten verstoren je bioritme permanent, dat is een aanslag op je immuunsysteem. Alle processen in je lichaam gaan 's nachts gewoon door. Daardoor kun je darmklachten krijgen – bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, ontregelde stoelgang of buikkrampen.
Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker en overlijden bijna 4.500 personen aan darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bijna 9 van de 10 mensen die darmkanker krijgen is 55 jaar of ouder.
Een beetje slijm bij de ontlasting is normaal en zelfs nodig voor het vervoer door de darmen. Maar overmatig slijm, bloederig slijm of alleen maar slijm (zonder poep) kan duiden op een ontsteking of een geïrriteerde darm, ga in deze gevallen naar je huisarts.