Bij de eerste keer seks gebruikt nog 70% van de jongeren een condoom. Daarna neemt het condoomgebruik sterk af. Bij een onenightstand gebruikt ruim 40% van de jongeren geen condoom.
Hoe veilig is het condoom? Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger.
Een condoom is een rubber hoesje dat je om de penis doet, vlak voor het vrijen (penetratie). Condooms zijn erg dun, daarom voel je er bijna niets van. Ze zijn er in veel soorten en maten, zo is er altijd een type condoom dat bij je past.
Het vrouwencondoom is betrouwbaar maar er kan iets mis gaan. Als je elke keer tijdens de seks een condoom gebruikt is de kans op zwangerschap ongeveer 5%. Omdat er af en toe toch iets mis gaat, raakt 21% van de vrouwen die dit type condoom gebruikt toch zwanger.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Waarom is er zoveel prijsverschil tussen condooms? Mijn mening (Richard Spooren, oprichter en eigenaar Condoom-Anoniem, sinds 2004) is dat het prijsverschil in condooms vooral met marketing te maken heeft. Reclame dus.
Een condoom is een niet-hormonale anticonceptiemethode en bestaat uit een dun rubberen hoesje dat om de penis wordt geplaatst. Het condoom vangt zaadcellen op voor ze in de vagina komen en voorkomt daarmee zwangerschap. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa's.
Durex Feel Thin Extra lube condooms zijn dunne condooms waarmee de man veel meer gevoel heeft tijdens de vrijpartij als met een normaal condoom. Deze condooms zijn ongeveer 20% dunner dan de Durex Natural condooms.
In 1492 brachten de ontdekkers van Amerika de eerste SOA mee naar Europa: Syfillis. Een Italiaanse arts bedacht in 1560 hier een oplossing voor: De voorloper van het moderne condoom. Dit condoom was een soort linnen zakje, gevormd naar de penis, dat in medicinale kruiden en anorganische zouten gedrenkt werd.
Terwijl een mannencondoom over de stijve penis gerold wordt, wordt het vrouwencondoom in de vagina geschoven, waar het een dunne, maar ingevette barrière van polyurethaan vormt die voorkomt dat het sperma de baarmoederhals bereikt.
Pijpen zonder condoom is – net als 'de daad' zelf – niet geheel zonder risico. Als je iemand pijpt zonder condoom, kun je namelijk een soa oplopen. Zeker als je wisselende sekspartners hebt, heb je een vergroot risico op chlamydia, gonorroe en syfilis.
Volgens Soa Aids Nederland heeft 40 procent van de jongeren tussen de 14 en 35 jaar wel eens onbeschermd seks. En volgens het rapport Seksuele Gezondheid Nederland uit 2017 blijkt dat 42 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen onbeschermd seks had bij de laatste one night stand.
Meest voorkomende reden om minder vaak of geen condoom meer te gebruiken is dat partners elkaar steeds meer vertrouwen en door dit vertrouwen niet verwachten dat ze een SOA van elkaar kunnen oplopen.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.
PRO 64. Voor de penis met een omtrek van 13-14 cm: Condooms met een nominale breedte van 64mm.
Waarom kiest Condomerie voor condooms met smaak? Bij een smaak condoom wordt de latex geur gemaskeerd waardoor je het condoom met nog meer plezier kunt gebruiken. De grote variatie biedt iedereen iets bijzonders. Als extra verrassing zijn de meeste smaak condooms ook nog vrolijk gekleurd.
Er bestaan ook funcondooms, deze zijn niet aan te raden, omdat ze vaak niet veilig zijn! De voordelen van het condoom zijn: Het beschermt tegen zwangerschap en mogelijke soa's. Het geeft geen hormonen af.
Thin Feel Extra Thin condooms
Durex Thin Feel Extra Thin (voorheen Fetherlite e/o Feeling Sensitive) condooms zijn ultra dun voor extra gevoeligheid.
Latex condooms worden gemaakt van latex. Dit is een natuurlijk rubber afkomstig van de rubberboom Hevea brasiliensis. Uit de boom komt een witte, melkachtige vloeistof. Hieraan wordt een klein aantal chemische stoffen toegevoegd, zoals zwavel en rubberversnellers.
Geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) en anale seks met een condoom zijn veilig. Dat geldt ook voor strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen. Ook orale seks (pijpen) met een condoom is veilig.
De kans op bevruchting is het grootst in de 3 dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong. Je weet niet altijd zeker wanneer je eisprong precies plaatsvindt. Daarom vrij je best elke dag vanaf 4 dagen voor de eisprong tot en met 2 dagen erna.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Gooi het condoom dan gewoon in de afvalbak in de keuken, buiten of waar je die ook hebt staan. Je kunt het condoom ook wikkelen in wat aluminiumfolie of in de verpakking van iets anders stoppen, dat huisgenoten echt niet meer open gaan maken als het in de prullenbak ligt.
Latex condooms hebben een houdbaarheid van vijf jaar na productiedatum.