Na de eierstokoperatie ben je definitief onvruchtbaar. Sinds kort bestaat er echter een mogelijkheid om na de operatie alsnog zwanger te raken, voor het geval een (onvervulde) kinderwens wordt aangewakkerd.
Zijn bij de sterilisatie de eileiders verwijderd en heeft u een zwangerschapswens? Dan is het alleen nog mogelijk om via een IVF-behandeling zwanger te worden. Tijdens het inbrengen van de instrumenten kan de gynaecoloog de darmen, de blaas of een bloedvat beschadigen. Dit gebeurt bij minder dan 1% van de vrouwen.
"Als de eileiders eenmaal verwijderd zijn, dan ben je onvruchtbaar. Wil je na deze operatie toch zwanger worden, moet je overgaan tot IVF."
Wanneer de arts tijdens de operatie 1 eierstok verwijdert en je baarmoeder nog intact is, kun je nog spontaan zwanger worden.
Als een van de twee eileiders goed is kun je mogelijk spontaan zwanger worden. Zijn beide eileiders aangedaan, dan zijn je kansen veel kleiner.
Het weghalen van de eierstokken en eileiders verlaagt het risico op eierstokkanker. Er is altijd een risico, omdat er heel soms eierstokkanker van het buikvlies ontstaat. Dit heeft namelijk hetzelfde soort weefsel als de eierstokken.
6 tot 7 op de 10 vrouwen worden zwanger in de eerste 2 jaar na de operatie. De gynaecoloog kan je persoonlijker advies geven over zwangerschapskansen. Je kans hangt namelijk ook af van wat er is gezien tijdens de operatie (bijvoorbeeld verklevingen).
Na de operatie
U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt minimaal twee weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.
De eierstokken en eileiders worden door de instrumenten die in de buik zitten naar buiten gehaald, via dezelfde snede als waar die instrumenten door naar binnen zijn gegaan. De ingreep duurt ongeveer een uur.
De eierstokken liggen aan beide kanten naast de baarmoeder. Ze produceren eicellen en hormonen (oestrogeen en progesteron). Een ander woord voor eierstokken is ovaria.
Open eileiders zijn nodig om zaadcellen vanuit de vagina en de baarmoeder naar de eierstok te vervoeren en een eventueel bevruchte eicel weer naar de baarmoeder terug te brengen. Bij één afgesloten eileider is de vruchtbaarheid verminderd, maar is er nog voldoende kans om spontaan zwanger te raken.
De twee eierstokken (ovaria) behoren tot de vrouwelijke geslachtsorganen en liggen links en rechts naast de baarmoeder in het bekken.
Een bijzonder verschijnsel heeft zich voorgedaan in Groot-Brittannië. Een man die als vrouw geboren werd is bevallen van een meisje. In de Verenigde Staten en Israël zetten mannen na hun geslachtsoperatie al eerder een kind op de wereld. De Britse dertiger beviel vorig jaar, zo meldt The Sun.
De arts haalt de eierstokken en eileiders via de instrumenten die in de buik zitten naar buiten. Dit gebeurt via het sneetje waar de instrumenten door naar binnen zijn gegaan. De duur van de operatie varieert van een half uur tot anderhalf uur.
Hevige, langdurige en onregelmatige menstruaties en/of bloedverlies tussen de menstruaties door zijn soms redenen om de baarmoeder te verwijderen. Veel voorkomende oorzaken van deze klachten zijn myomen (vleesbomen) en slijmvliesafwijkingen als endometriose en adenomyose.
Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan weggehaald worden met een operatie. Dit gebeurt onder narcose. Meestal haalt de gynaecoloog de hele eileider weg waarin de bevruchte eicel zit. Soms alleen de bevruchte eicel (dan blijft de eileider zitten).
Over het algemeen is het advies om de eerste 6 weken na de operatie geen gemeenschap (vrijen) te hebben, zodat het wondgebied goed kan genezen. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen. De eerste tijd na de operatie hebben de meeste vrouwen minder zin in vrijen.
Een cyste op de eierstok kan kwaadaardig of goedaardig zijn. Een goedaardige cyste kan wel groeien, maar zich niet verspreiden. Bij een kwaadaardige cyste kunnen de cellen uitzaaien (kanker). De meeste cysten op de eierstokken zijn goedaardig en verdwijnen vanzelf.
UTRECHT - Vrouwen bij wie de baarmoeder wordt verwijderd, hoeven niet bang te zijn dat hun seksuele genot hieronder te lijden heeft. Onderzoek van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht onder ruim vierhonderd vrouwen wijst uit dat zij hun seksleven beter waarderen na de operatie.
Enkele dagen na de ingreep een opgeblazen buik door het koolzuurgas wat in de buik is geblazen tijdens de operatie. Lichte temperatuursverhoging en spierpijn. Mogelijk bloedverlies via de schede. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden.
Het is gevaarlijk als de eileider scheurt waardoor bloed in de buikholte komt. Dit geeft plotseling veel buikpijn met schouderpijn en het voelt alsof u naar de wc moet zonder dat er iets komt. Ook kunt u in een shock raken met misselijkheid, braken, snelle pols, transpireren en flauwvallen.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Men noemt ze ook wel cysten van de eierstok (ovarium = eierstok). Meestal zijn ovariumcysten goedaardig. Behandeling is niet nodig bij een goedaardige cyste die geen klachten geeft en kleiner is dan tien cm. Als u wel klachten heeft, kan de cyste verwijderd worden.
Meestal duurt het herstel een tot twee weken. De eerste dagen kunt u wel voor uzelf zorgen, maar nog niet voor anderen. Waarschijnlijk heeft u de eerste dagen buikpijn, bent u sneller moe en kunt u minder aan. Luister naar uw lichaam.
Bij een eierstokverwijdering haalt de gynaecoloog tijdens een operatie één of beide eierstokken weg. De eierstokken kunnen zowel via een opening in de vagina als via een opening in de buikwand worden verwijderd.